Πατριώτες α λα καρτ

11
Δείτε ποιες είναι οι μεγάλες

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε στις Πρέσπες τη Συμφωνία με την οποία άνοιγε ο δρόμος προκειμένου να μπει ένα τέλος σε μια διαφωνία δεκαετιών που κόστιζε στην Ελλάδα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο. Το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα από την στιγμή της υπογραφής της δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να το καταλάβει. Όπως αποδεικνύεται και από την κρίση που δημιουργείται από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, η χώρα μας έχει ενισχυμνένο πολιτικό κεφάλαιο και ερείσματα αφού τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε σειρά συμμαχιών αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση σε ένα σκηνικό όπου ο νευρικός μας γείτονας είναι πιο απομονωμένος από ποτέ.

Ωστόσο δυστυχώς, όπως έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ εργαλειοποιούνται στο προεκλογικό ρινγκ.

Μπορεί κανείς να μην πολυασχολείται με τα όσα – ανεκδιήγητα – λέει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο τουίτ του, ότι δηλαδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τόσο σοβαρό ζήτημα για να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ εν μέσω τουριστικής σεζόν (!) αλλά δεν παύει ακόμη και ένα τουίτ να είναι ενδεικτικό της λογικής της αντιπολίτευσης. «Συγκαλεί ΚΥΣΕΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου, στέλνοντας τους τουρίστες σε άλλες χώρες, δημιουργώντας κλίμα πανικού με στόχο να το παίξει «Ερντογκάν». Λυπηρό! ΥΓ. Ρωτήστε αύριο τον κόσμο του τουρισμού για την βουτιά στις κρατήσεις…» έγραψε ο βουλευτής.

Το λυπηρό είναι ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς αυριανός πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή». Είναι δυνατόν;

Τα ίδια κόμματα που αποκαλούσαν εθνομηδενιστή τον Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει «γη και ύδωρ» στους βόρειους γειτονές μας, δεν θεωρούν σωστό το timing της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, του καθύλην αρμόδιου οργάνου λόγω timing την ώρα που η Τουρκία ξεπερνά τα εσκαμμένα και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Μάλλον ξέχασαν ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο – ο Αττίλας ΙΙ – πραγματοποιήθηκε 14 Αυγούστου.

Η προεκλογική περίοδος δεν τους άφησε να ακούσουν ούτε την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε τη σχετική αναφορά κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πατριώτες α λα καρτ.