Την εβδομάδα αυτή θα ανοίξει η αυλαία των καταθέσεων για την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών οικογένειας στην Πάτρα.
Συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών, θα κληθούν να καταθέσουν για τα ευρήματά τους για τους τρεις θανάτους.
Παράλληλα, εντός των 20 επόμενων ημερών θα παραδοθούν στις αρχές οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας,που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες.
Οι τοξικολογικές και οι ιστολογικές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια που κρύβονται πίσω από τον θάνατο της. Συγκεκριμένα, οι ιστολογικές για το αν ο θάνατος της επήλθε από κάποιο παθολογικό παράγοντα και οι τοξικολογικές για το αν της χορηγήθηκε κάποια θανατηφόρα ουσία.
Ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης: Oποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά προκαλεί μόνο σύγχυση
Νωρίτερα, μέσω γραπτής δήλωσής της η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, τόνισε πως η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η ίδια.
Μητέρα Τζωρτζίνας: Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αίτημα εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας προκειμένου να διερευνηθεί εξονυχιστικά η αιτία θανάτου της, η μητέρα των τριών κοριτσιών δήλωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση επί του θέματος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απορία της για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αφού όπως είπε, η Τζωρτζίνα πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου και έχει γίνει νεκροψία. “Γιατί να βγάλουν το παιδί; Για ποιο λόγο;”, ήταν η πρώτη της αντίδραση.
“Να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα. Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ιριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας”, συμπλήρωσε η ίδια.
Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, για την οποία υπήρξε νοσηλεία στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, στην αρχή, όπου ενώ ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση ιατρικής ομάδας, ξαφνικά μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε της έγινε ανάνηψη και ύστερα το παιδί διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο) σε πολύ άσχημη κατάσταση, υπό την επίβλεψη, πια, του Ανδρέα Ηλιάδη.