Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία από τον θάνατο των τριών μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, που έχασε σε διάστημα δύο περίπου ετών τα τρία του κοριτσάκια. Για την υπόθεση εγείρονται ερωτηματικά και γι αυτό, η Εισαγγελία Πάτρας διαβίβασε την υπόθεση στην Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα στο τμήμα Ανθρωποκτονιών κι Εγκλημάτων κατά της ζωής.
Οι έρευνες από την νεκροψία-νεκροτομή στην 9χρονη Τζωρτζίνα, την κόρη της οικογένειας που πέθανε πριν από λίγες εβδομάδες, δεν έδειξαν αιτία που να συνδέεται με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και πλέον οι ελπίδες για να «μιλήσει» η σορός της άτυχης κοπέλας εναποτίθενται στις ιστολογικές – τοξικολογικές εξετάσεις. Αν δεν πέσει «φως» από εκεί, τότε ενδέχεται να διαταχθεί ακόμη και η εκταφή της 9χρονης, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν στο πλάνο των Αρχών.
Κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται στην Πάτρα για να συγκεντρώσει και να μελετήσει τα στοιχεία, ενώ στην παρούσα φάση δεν συντρέχει λόγος να ληφθούν καταθέσεις από τους γονείς.
Πλήρης νεκροτομή στην 9χρονη μπορεί να δώσει απαντήσεις
Για την υπόθεση του θανάτου τριών παιδιών μίλησε και ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» το θάνατο, δηλαδή δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι εάν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα και τα τρία παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται ότι είχαν διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα.
Ο κ. Λέων πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί στην υπόθεση εάν υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο «αλλά έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να ερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία, όπως λέμε, κοινή για όλα τα παιδιά». Ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, είπε ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί, αν και δεν είναι εύκολο, με μια πλήρη νεκροτομή στο 9χρονο κορίτσι, ιστολογικές, τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις.
«Οταν έχουμε παιδιά νοσηλευόμενα, δηλαδή δεν κατέληξαν αιφνιδίως στο σπίτι τους, έχουν κάποιες ασθένειες, νοσηλεύονται και απ’ ότι φαίνεται καταλήγουν από έναν λόγο, μάλλον άσχετο με την ασθένεια την οποία προείχαν, άρα σημαίνει ότι όντως χρειάζεται διερεύνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Για να πήγε στο Ανθρωποκτονιών υπάρχουν κενά»
Με τη σειρά του ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας εξήγησε ότι η ανάθεση της υπόθεσης στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι υπάρχουν κάποια κενά. Καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης ζήτησε από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και να περιμένουν κάποιες εβδομάδες να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους οι συνάδελφοί του. Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του καλούνται να ψάχνουν εάν υπάρχουν κενά, παραλείψεις, οποιαδήποτε λάθος ενέργεια.
Πώς έφυγαν τα τρία κοριτσάκια
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν έχει προσδιοριστεί ο λόγος της καρδιακής ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν «ασφαλίσει», τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Σύμφωνα με την έκθεσή του, ο θάνατος του παιδιού είναι «απροσδιόριστος» και πιθανόν η αιτία να φανεί μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων στα όργανα της μικρής. Ακόμη και στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση βγει «καθαρή», οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση.
Σε ό,τι αφορά στην Ιριδα, την άλλη κόρη του ζεύγους Δασκαλάκη, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που είχε κάνει την νεκροψία-νεκροτομή είχε εκφράσει κι αυτή προβληματισμό, γιατί το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία την νόσο που αντιμετώπιζε δεν ήταν σύνηθες. Το κοριτσάκι έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γενετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει.
Τέλος, το τρίτο κοριτσάκι, η Μαλένα σύμφωνα με τον πατέρα της «διαγνώσθηκε το 2019 με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά». Το παιδάκι την 9η μέρα της νοσηλείας κι ενώ πήγαινε πιο καλά από το αναμενόμενο σύμφωνα με τους γονείς της, υπέστη κάποιες επιπλοκές και κατέληξε. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη μικρή Μαλενά και ο θάνατός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να κάνουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της Μαλένας.