Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Kontra News του Σαββάτου
ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση στην κυβέρνηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν πίσω τον νόμο που αφήνει 30.000 υποψήφιους εκτός πανεπιστημίων.
Μιλώντας με σκληρή γλώσσα στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον νόμο σκανδαλώδη, αφού οι τριάντα χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ θα αναγκαστούν να εγγραφούν στα ιδιωτικά κολέγια και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.
Είπε ακόμη, ότι η απόφαση για αλλαγή του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων εν μέσω πανδημίας είναι πρωτοφανής και βάζει σε περιπέτειες εκατό χιλιάδες οικογένειες.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση έχει τόσο μένος με τη νέα γενιά.
«Τους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας.
Τώρα τους εξωθεί με τον εργασιακό μεσαίωνα να δουλεύουν μία ζωή απλήρωτα δεκάωρα, απλήρωτες υπερωρίες. Τώρα τους πετάει και εκτός ΑΕΙ.»
«Όλα αυτά», πρόσθεσε, «δεν γίνονται τυχαία. Όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στον βωμό αυτών των συμφερόντων ο Μητσοτάκης δεν ορρωδεί να θέσει στο στόχαστρο, να βάλει στον τοίχο τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους…
Διότι πριν αποφασίσουν αυτή την άθλια μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο όνομα των δήθεν ακαδημαϊκών κριτηρίων, φρόντισαν να φέρουν μία τροπολογία -και αυτή στα μουλωχτά- που εξισώνει πτυχία αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και μία άλλη, που υποχρεώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους δικηγορικούς συλλόγους να εντάξουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους κολεγίων.
Αρα στην πραγματικότητα υποχρεώνει την εξίσωση των ΑΕΙ παρακάμπτοντας το Σύνταγμα με τα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα.»
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:
«Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν; Ο στόχος είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι εισακτέοι φέτος, ώστε σε τρία, τέσσερα χρόνια να είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι οι απόφοιτοι, ώστε από του χρόνου να κάνουν χρυσές δουλειές αυτοί, τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, οι ιδιώτες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων. Στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων ισοπεδώνετε το μέλλον και την προοπτική της νέας γενιάς. Γι’ αυτό δεν έρχεται σήμερα και είναι άδεια η καρέκλα του, γιατί δεν έχει να απαντήσει σε αυτά τα επιχειρήματα.
Και καλά η επιθετικότητά του απέναντι στη νέα γενιά. Εδώ μιλάμε και για ταξικό μίσος και θα εξηγήσω γιατί. Βεβαίως, τα ξέραμε όλα αυτά από τότε που πήγε προεκλογικά στο Περιστέρι και μας είπε εκείνο το περίφημο για τους ψυκτικούς. Τα ξέραμε όλα αυτά, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα τα δούμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας με τόση μεγάλη ακρότητα.
Τι κάνει με τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων; Ήταν θεσμός στη χώρα το 1% των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας να εισάγονται υποχρεωτικά μεταξύ των υποψηφίων αποφοίτων εσπερινών λυκείων. Αυτό έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να έχουμε περίπου εξακόσιους με επτακόσιους εισακτέους από τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων.
Ξέρετε ποια είναι τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων; Αυτά τα παιδιά που δεν έχουν το μπαμπά να τους δίνει τη δυνατότητα την οικονομική να πηγαίνουν στο κολέγιο ούτε στο «Κολούμπια», αλλά δουλεύουν για να σπουδάσουν. Σε αυτά τα παιδιά κόβετε το μέλλον!
Τόσο φοβερό θα ήταν να αναστείλετε, λοιπόν, αυτή την αθλιότητα, να προβλέψετε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα εφαρμοστεί για τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων; Όταν το είπα εδώ στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δεν το ήξερε καν. Αλλά, τι να του πουν οι εξακόσιοι μαθητές της βιοπάλης; Ενδιαφέρεται μονάχα για τα κολεγιόπαιδα.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτά τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους. Αλλά σε αυτόν τον τόπο πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη σημαίνει να μπορεί να σπουδάσει και αυτό το παιδί που έχει ικανότητες, αλλά δεν έχει την οικονομική δύναμη.»