Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών ζητά το ΒΕΑ

Παρέμβαση της κυβέρνησης για να πέσουν οι υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών(ΕΕΤ) και αν χρειαστεί γιατί όχι και να κάνει πράξη τη σύσταση μηχανισμού επιβολής προστίμων για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές των επιχειρήσεων, ζητά μέσα από ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών(ΒΕΑ). Με την ελληνική αγορά να  φέρει τα ακόμα εμφανή σημάδια από την επιβολή των Capital Controls, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις κατά την διενέργεια των πάσης φύσεως συναλλαγών τους. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΑ, «παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αλλά και την εκπεφρασμένη κατά καιρούς βούληση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας να προχωρήσουν σε εξορθολογισμό των τραπεζικών χρεώσεων, το κόστος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παραμένει υπέρογκο, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν τα τελευταία χρόνια». 

Μετά την επιβολή των Capital Controls και την αγωνιώδη προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από την βαθιά ύφεση, γινόμαστε συχνά μάρτυρες τραπεζικών πρακτικών, που μόνο ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να εκληφθούν.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «καθημερινά, η Διοίκηση του Β.Ε,Α γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων παραπόνων από πλευράς των μελών της, για χρεώσεις υπέρογκων προμηθειών κατά τη διάρκεια των πάσης φύσεως συναλλαγών τους με τις τράπεζες, ιδίως σε ότι αφορά τα εμβάσματα και τις συναλλαγές με το εξωτερικό». 

Την κατάσταση αυτή, επιβεβαιώνει και σειρά πρόσφατων ερευνών, που διαπιστώνουν την ύπαρξη διαφορετικών επιβαρύνσεων ανά επιχείρηση και ανά τράπεζα, με το 65% των χρεώσεων να είναι πάνω από το 1% επί της αξίας της συναλλαγής, ενώ μόλις στο 25% διατηρείται η χρέωση έως 1% του ποσού της συναλλαγής.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές μέσω POS και καρτών, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, άνω του 2,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ η εξίσωση του ποσοστιαίου συντελεστή προμήθειας για τη χρήση πιστωτικής, προπληρωμένης και χρεωστικής κάρτας οδηγεί σε μη αποτελεσματικές οικονομικές επιλογές για τους καταναλωτές και σε υψηλά κόστη για τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν στα ύψη τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές παρότι έχει τεθεί ήδη σε ισχύ κανονισμός της Ε.Ε. από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, ο οποίος προβλέπει τη σημαντική μείωση των διατραπεζικών προμηθειών (interchange fee).

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή