ΑΔΕΙΑΣΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΟΙΞΕ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Στην ιστορία ανήκει πλέον η ντροπιαστική ιστορία της Ειδομένης μετά την οριστική εκκένωσή της από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκεί επί πέντε ολόκληρους μήνες.
Η προσφυγούπολη των ελληνοσκοπιανών συνόρων άδειασε οριστικά χθες, χάρη στην καθυστερημένη μεν αποτελεσματική δε επιχείρηση εκκένωσής της που διήρκησε μόλις τρεις ημέρες.
Οι τελευταίοι 1.500 πρόσφυγες που απέμεναν απομακρύνθηκαν ήρεμα και χωρίς εντάσεις από την περιοχή και μεταφέρθηκαν στα νέα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα που παρέμεναν επί μέρες στον καταυλισμό πρόλαβαν και διέφυγαν μόνα τους όταν αντιλήφθηκαν ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για τον «καθαρισμό» του.
Την ίδια ώρα, περίπου 2.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο πρατηρίο υγρών καυσίμων, στο Πολύκαστρο, έξω από την Ειδομένη. Και αυτοί αναμένεται να φύγουν, πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Η τοπική σιδηροδρομική γραμμή που εδώ και δύο μήνες παρέμενε κλειστή λόγω της κατάληψης της από τους πρόσφυγες, είναι πλέον ελεύθερη από τα αντίσκηνα και η επανέναρξη της εκτέλεσης των δρομολογίων των τρένων αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.
Χθες, μάλιστα, πέρασε από τις ανοικτές πλέον ράγες και ο πρώτος συρμός, έστω και σε επίπεδο δοκιμαστικού δρομολογίου ασφαλείας.
Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να «τρέξει» στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης το πρώτο εμπορευματικό τρένο, ύστερα από σχεδόν 70 ημέρες αποκλεισμού της γραμμής – με ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περί τα 2,5 εκατ. ευρώ και για τους μεταφορείς 6 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της γραμμής είναι η πιστοποίηση πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεχνικό ή άλλο πρόβλημα.
Ικανοποίηση Τόσκα
Την ικανοποίησή του για την επιχείρηση εκκένωσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, Τζανέτο Φιλιππάκο, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τόσκας και προσέθεσε: «Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες.
Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν».
Όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, «η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία».
Κι αυτό, όπως τόνισε, «έγινε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία, και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης».
Οι προσπάθειες των αρχών και των αρμόδιων επικεντρώνονται τώρα στους καταυλισμούς, όπου «θα πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο οι συνθήκες», όπως ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας πως αυτό θα γίνει με συνολική κυβερνητική προσπάθεια.
Σημείωσε, ακόμη, πως θα μετακινηθούν και αυτοί που βρίσκονται στους άλλους άτυπους καταυλισμούς, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, σημείωσε: «Γύρω στους 5.000 μετακινήθηκαν ή βρίσκονται υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς, ένα άλλο μέρος μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης -φοβήθηκαν, κακώς, αλλά έτσι ίσως είχαν μάθει- στους άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι και στους οργανωμένους καταυλισμούς».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση -πλην των συνεργείων του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου και της ΕΡΤ-, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμασταν ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης τού να είσαστε εσείς εδώ».
Οι δημοσιογράφοι όλων των μέσων μπήκαν χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης, συνοδεία της αστυνομίας, και τούς επετράπη να κινηθούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και στους υπόλοιπους χώρους.
Ακολουθούν Ελληνικό – Πειραιάς
Επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η εκκένωση – με τον ίδιο τρόπο-
του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας.
Ο ίδιος εξήγησε πως δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης ούτως ώστε να σταματήσει «το αίσχος της φαβέλας», σημειώνοντας ότι έπρεπε να απελευθερωθεί ο κόσμος της περιοχής και η σιδηροδρομική γραμμή.
Στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες δημιουργήθηκαν 40.000 – 45.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
«Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί» διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν.
Αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά με τη μετεγκατάσταση των εκεί ευρισκόμενων προσφύγων, ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας.
Παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι «δεν είναι για να ζουν σε γήπεδα», απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας, κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.
Απέφυγε, όμως, να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση και αυτών των εκκενώσεων, διασαφηνίζοντας ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει 2.000 άνθρωποι.
Μόλις ολοκληρωθούν και αυτές οι επιχειρήσεις θα μπει το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιουνίου, οπότε θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας.
Θα υπάρχει, εξήγησε ο κ. Μουζάλας, μετά η άνεση να χτιστούν καλύτερα στρατόπεδα με πιο αξιοπρεπείς όρους ενώ έκανε λόγο για 5.500 θέσεις που έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα αλλά και για χώρους σε κάποια ξενοδοχεία. «Το χάος που είχαμε παίρνει μορφή» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι πια είναι διαχειρίσιμο.
Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καλαί στη Γαλλία όπου «ακόμα συνεχίζουνε».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 – 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη ενώ ένας άλλος αριθμός θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής.
Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 – 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.
Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική αποτροπής πλέον στο μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας δεν έδειξε σύμφωνος με μια τέτοια παραδοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική «κινήτρων και αντικινήτρων» την οποία πλέον εφαρμόζει και η Ευρώπη και η οποία περιλαμβάνει λογικά -και όχι βίαια- πράγματα.