Παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων

Ωστόσο, αρκετά είναι τα σενάρια που ενδέχεται η χώρα μας να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Τι είναι όμως η Συνθήκη Σένγκεν και γιατί η αποβολή της χώρας μας από τη ζώνη των χωρών που έχουν συνυπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενδέχεται να έθιγε ζωτικής σημασίας εθνικά μας συμφέροντα;
Στις 14 Ιουνίου 1985 εκπρόσωποι πέντε χωρών της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ), δηλαδή Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, συναντήθηκαν στη μικρή πόλη Σένγκεν της Ολλανδίας και συνυπέγραψαν την περίφημη Συνθήκη Σένγκεν. Σκοπός της συμφωνίας Σένγκεν ήταν η σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα των χωρών της ΕΚ και η καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των κατοίκων των χωρών μελών της.
Η αστυνομική και η δικαστική συνεργασία ήταν μια από τις βασικότερες προτεραιότητες της Συνθήκης Στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη η νέα Συνθήκη Σένγκεν, η οποία συμπλήρωνε και ενίσχυε τη θεσμική υπόσταση της αρχικής συμφωνίας. Οι χώρες που μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και συμβάλλει στη δημιουργία της ζώνης Σένγκεν ανέρχονται σε 29. Η Ελλάδα υπέγραψε τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες της Συνθήκης το 1992. Η Συνθήκη Σένγκεν τέθηκε σε πλήρη ισχύ τον Μάρτιο του 1995 και ενσωματώθηκε πλήρως στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμφίβολα, η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και η άρση διαφόρων διοικητικών εμποδίων στην διακίνηση των υπηκόων και φυσικών προσώπων στις χώρες που συναποτελούν τη ζώνη Σένγκεν, συνιστά σημαντικό βήμα στην περαιτέρω ενοποίηση και την ελευθερία στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ενδεχόμενο εκδίωξης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, θα αποτελούσε μέγα πλήγμα για το διεθνές κύρος της χώρας και σίγουρα θα ζημίωνε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε την επαναφορά των αυστηρότατων ελέγχων στη διακίνηση των Ελλήνων πολιτών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες ξένων (λαθρο)μεταναστών και προσφύγων από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Συρία και άλλες χώρες, θα εγκλωβίζονταν εντός των ελληνικών συνόρων πυροδοτώντας την εγκληματικότητα στην ελληνική κοινωνία. Η μαζική εισροή (λαθρο)μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα προκαλούσε μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, θα υπέθαλπε τις άνομες παραοικονομικές δραστηριότητες, κ.λπ.
Ήδη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν συζητήσεις για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν. Η πατρίδα μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα λόγω μαζικής εισροής ξένων μεταναστών και προσφύγων, θα πρέπει να συμμετάσχει με θέσεις και αποδοτικές προτάσεις στις συντελούμενες συζητήσεις στα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων των χωρών που συγκροτούν τη ζώνη Σένγκεν, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα σφοδρότερα μεταναστευτικά-προσφυγικά προβλήματα, αναμφίβολα θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής-αμυντικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή