Τον απολογισμό της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης στο δημόσιο και τους στόχους για την επόμενη μέρα έθεσαν στις ομιλίες του οι δύο υπουργοί, κατά την δεύτερη μέρα των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου κεντρικής Μακεδονίας.
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Ν. Παππάς αναφέρθηκε στην σημασία της ψηφιακής οικονομίας, λέγοντας ότι η πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων επηρεάζει ακόμη και τις επενδύσεις .
«Κάποτε ψάχναμε οικόπεδο με φώς νερό τηλέφωνο, τώρα ψάχνουμε φώς νερό και broadband» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Αναφέρθηκε αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα ruralbroadband σε δεκάδες οικισμούς της κεντρικής Μακεδονίας, οι 56 εκ των οποίων στην Θεσσαλονίκη για τη διασφάλιση υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης.
Σημείωσε επίσης πως ήδη αποτελεί νόμο του κράτους η πρόσβαση σε ψηφιακό σήμα τηλεόρασης για μισό εκατομμύριο Έλληνες στις παραμεθόριες περιοχές της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.
Σε ότι αφορά στον δημόσιο τομέα, όπως αναφέρει το thessnews, έδωσε έμφαση στην ψηφιακή υπογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη τρέχει για το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και στην ηλεκτρονική διακίνηση δημοσίων εγγράφων.
Τέλος ο κ. Παππάς εξήγγειλε πρόγραμμα για την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΘ. Για το εισιτήριο ανέφερε πως θα είναι συνδυαστικό, δηλαδή θα συνδυάζει και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα εισιτήρια των ΚΤΕΛ ακόμη και για την Αθήνα. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες.
Από τη πλευρά της η υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση του δημοσίου θα εξοικονομήσει χρήμα και χαμένες εργατοώρες .
Έκανε απολογισμό του υπουργείου της αναφερόμενη μεταξύ άλλων σ την ηλεκτρονική αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που καταργεί όπως είπε το ρουσφέτι.
Η κ. Γεροβασίλη έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί διορισμών συγγενών και φίλων στο δημόσιο,
Οι συνεργάτες βουλευτών υπουργών και κυβερνητικών οργάνων δεν διορίζονται μόνιμα στο δημόσιο. Επιλέγονται με κριτήρια εμπιστοσύνης και παράλληλης πολιτικής διαδρομής. Εμείς όλα τα ανεβάζουμε στο σύστημα διαύγεια, υπάρχει διαφάνεια, κατέληξε η υπουργός.
Εκτός από την αποκομματικοποίηση του δημοσίου, στόχος η ψηφιοποίησή του ανέφερε η κ. Γεροβασίλη λέγοντας ότι από το 2019 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο.