Παπαευαγγέλου: Μονόδρομος ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις

“Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση με καθημερινά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα 140.000  άτομα περίπου”, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευγγέλου, καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ επεσήμανε ότι η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα από 5,7% στο 7,3% λόγω του μικρότερου αριθμού εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας

Τόνισε ακόμη ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς και πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώνεται σταθερά. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, είπε επίσης και πρόσθεσε: “Σήμερα το 88% των νέων εισαγωγών αφορά σε ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή Όμικρον. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών”.

Τι είπε για τα παιδιά

“Αναφορικά με τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες και αποτελεί το 30% των νέων κρουσμάτων. Το 90%  των κρουσμάτων σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα αφορά σε ασυμπτωματικά παιδιά που διαγιγνώσκονται λόγω του συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου που γίνεται με τα self test για τα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90-100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2%-2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων.

Οι νοσηλείες των παιδιών αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ φαίνεται πως ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλή νοσηρότητα αυτής της ομάδας. Παράλληλα ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών  5-11 ετών” είπε σχετικά με τα παιδιά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σχετικά με τα νήπια αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης  από το Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει τους ίδιους αλλά και τα παιδιά. Oπως σημείωσε η καθηγήτρια, στη μελέτη φάνηκε ότι στην περίοδο της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ, νήπια κάτω των 5 ετών που ζούσαν σε σπίτι όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς είχαν εμβολιαστεί, είχαν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν κατά 20% και 60% αντίστοιχα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή