Η Ελλάδα, έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ, έχει κάνει ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τα Τρίκαλα, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση «Ο αγροτικός τομέας, πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού βελτιώθηκε κατά 17% του ΑΕΠ και «ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016, η οικονομία ανακάμπτει».
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο υπουργός παράθεσε σειρά στοιχείων, μεταξύ άλλων την αύξηση του ΑΕΠ ετησίως κατά 1,8%, την αύξηση του όγκου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου σε 12,6% αλλά και την επέκταση των εξαγωγών κατά 8,5% και τον υπερδιπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων από 703 εκατ. ευρώ το 2015 σε 2.303 εκατ. ευρώ το 2016.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Τρικάλων όπου ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου και τοπικούς φορείς, σχετικά με τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Έξοδος στις αγορές μέσα στο 2017
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Με αυτές τις συνθήκες, ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων «κλειδί» για την Ανάπτυξη
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από το υπουργείο Οικονομίας, στην αύξηση της χρηματοδότησης της αγοράς και σχετικά με τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρόσφατα υπερδιπλασιάστηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας με αποτέλεσμα το αρχικό ποσό των 125 εκατ. ευρώ του Εθνικού ΠΔΕ των Περιφερειών (αρχές του 2016) να αυξηθεί στο συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ, με άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από τις περιφερειακές αρχές.
Η αγροτοβιομηχανία και ο τουρισμός τα «ατού» της Θεσσαλίας
Ειδικά για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο ίδιος, τόνισε ότι μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του αγροτικού τομέα και των εξαγωγών προϊόντων της αγροδιατροφικής βιομηχανίας. Η προνομιακή γεωγραφική θέση της συνιστά πλεονέκτημα στη ροή των αγροτικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών προς τις λοιπές περιφέρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες, σημείωσε.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η Θεσσαλία έχει όλα τα περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις και να μετασχηματίσει τη μεταποίηση χαμηλής γνώσης και τις απαρχαιωμένες δομές διακυβέρνησης αξιοποιώντας τη γνώση και τις υποδομές της περιοχής, ώστε να καταστεί σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο για την ευρύτερη περιοχή. Και στην προσπάθεια της αυτή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση της Πολιτείας».
Από το υπουργείο τονίζεται πως η δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενός σχήματος συνδυασμένων μεταφορών και η αυξανόμενη ζήτηση εγχώριων αγαθών και εμπορευμάτων μπορεί να ενισχυθεί με την αξιοποίηση οριζόντιων τεχνολογιών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και πληροφορικής. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται και η δυνατότητα ενίσχυσης της τουριστικού τομέα τόσο μέσω της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού όσο και με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.
Τέλος, ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις παραγωγικών φορέων, επεσήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιβάλλον που θα επιτρέψει μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων να μειώσει κάποιους φόρους. Μία διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και ανάπτυξη.