Αυξάνονται και πληθύνονται, λοιπόν, οι οφειλέτες και οι αντίστοιχες οφειλές προς το Δημόσιο, αφού πάνω από τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους έχουν σήμερα χρέη που ξεπερνούν τα 94 δις ευρώ (54% του ΑΕΠ!!!), παρά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 826.211 φορολογουμένους.
Και, καλά λέμε, σήμερα, μετά το 2010, με το ανελέητο και άγριο φορομπηχτισμό μόνο σχεδόν των αναγκαστικά συνεπών Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή των μισθωτών και συνταξιούχων, και την εισοδηματική λεηλασία των ελληνικών νοικοκυριών, ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών αδυνατεί να πληρώνει τους φόρους στο Δημόσιο. Η απογοητευτική όμως διαπίστωση είναι ότι τα ίδια και μάλιστα με αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, εξαιτίας της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων στην είσπραξη φόρων, γίνονταν και πριν από τριάντα και είκοσι χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τα Μνημόνια και όταν όλοι μας σχεδόν «τραγουδάγαμε» σε μιαν «εύφορη» τάχα κοιλάδα.
Στις 20 Αυγούστου του 1996, δηλαδή πριν από πάνω από είκοσι χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) κ. Ανδρέας Μακρυπίδης (στη συνέχεια έγινε επί πολλές θητείες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που δεν εισπράττει το Δημόσιο από τους χρεοφειλέτες ανέρχονται στο ποσό των 2,5 τρις δραχμών (7,5 δις ευρώ), προσθέτοντας ότι «με τα χρήματα αυτά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού».
Από τότε, αλλά και κυρίως μετά το 1985, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προωθούσαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον εξορθολογισμό της διοίκησης και της διαχείρισης των φόρων, αλλά έκαναν τα εντελώς αντίθετα.
Στις 16 Ιουλίου του 2005 ένας αναγνώστης μου (συνταξιούχος τότε ταμιακός), πρώην διευθυντής εφοριών, μόλις διάβασε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν σε 5 δις ευρώ (σήμερα ανέρχονται σε 94 δις ευρώ!!!) με επισκέφθηκε στο γραφείο μου και με πόνο ψυχής μού υπενθύμισε τι έκαναν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες πριν από 20 – 30 χρόνια (και μάλιστα χωρίς Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς νέα τεχνολογία, αλλά με το … χέρι!).
Για να καταδείξει τους λόγους για την επιτυχία τότε των εφοριών στην είσπραξη βεβαιωμένων φόρων ο πρώην διευθυντής εφοριών υπενθύμισε έναν «Δεκάλογο» μέτρων, τα οποία τελευταία σαράντα χρόνια είχε (και έχει) υποκατασταθεί από τη γνωστή «πονόψυχη» τακτική της «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η οποία συνεχώς ενισχύει τις προσδοκίες για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, όπως θα δούμε στο επόμενο σημείωμα.