Παίρνουν όλα τα ελληνικά «φιλέτα» οι Γερμανοί. Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι δανειστές, (η γερμανική Fraport) παίρνουν τα «διαμάντια» της ελληνικής περιφέρειας, τα 14 αεροδρόμια, σε τιμή ευκαιραν και αυτή την στιγμή δεν είναι σε ιδανική κατάσταση, με την κατάλληλη επένδυση μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά «χρυσορυχεία».
Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων μπορεί να εκτινάξει τον τουρισμό.
Σε μία χώρα που βασική βιομηχανία αποτελεί ο τουρισμός, το αεροδρόμιο, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε νησί, είναι το όνειρο κάθε επενδυτή. Με βασικά έσοδα από τις μετακινήσεις επισκεπτών, αλλά και τις παράλληλες πηγές εσόδων που μπορεί να δημιουργήσει όποιος ελέγχει τις μεταφορές, τα μελλοντικά έσοδα, μπορούν να μετρώνται σε δισεκατομμύρια. Αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις με περσυνό διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ, τις έδωσε στους Γερμανούς για 1,23 δισ. ευρώ.
Η ιδιωτικοποίηση των εγκαταλειμμένων στην κυριολεξία περιφερειακών αεροδρομίων θα προκαλέσει εκτίναξη του τουρισμού. Γιατί η κοινοπραξία που τα έχει αναλάβει θα φροντίσει για την δημιουργία υποδομών και συνεχούς λειτουργίας για να μπορεί να φέρει πτήσεις από το εξωτερικό. Οι συνεργίες σε τουριστικό επίπεδο, θα είναι τεράστιες, αν λάβουμε υπόψη τις σχέσεις που έχει η γερμανική κοινοπραξία με τους τουρ οπερέιτορς και άλλους παράγοντες που κατευθύνουν τους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Η απόφαση για την εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων, ελήφθη κατά την διάρκεια του κρίσιμου Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και στην συνέχεια πήρε ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από το νέο μνημόνιο (έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου) και ειδικά για την συγκεκριμένη, ο σχετικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.
Την σχετική απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.
Είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως προκύπτει από την απόφαση δεν υπάρχει κάποια νέα αλλαγή στην σύμβαση τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ..
Τα αεροδρόμια της συμφωνίας είναι: Αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.
Όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο του διαγωνισμού, η παραχώρηση των αεροδρομίων είναι για 40+10 χρόνια και εκτός από το εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, η κοινοπραξία θα καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.
Με την προσφορά τους οι Γερμανοί έχουν δεσμευτεί για μελλοντικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά, 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και 1,4 δισ. ευρώ συνολικά μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια.
Σαμαράς: Θα μπορούσε να ζητήσει συγνώμη, αλλά…
Σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του, «η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε είχε καταγγείλει την απόφαση ως ύποπτο ξεπούλημα, τώρα την υιοθετεί ως επωφελή και σημαντική συμφωνία. Θα μπορούσε βέβαια να είχε ζητήσει και συγγνώμη αλλά που να βρεθεί ντροπή…».
ΠΑΣΟΚ: Άλλη μία κυβίστηση από την κυβέρνηση
Για ακόμα μία… κυβίστηση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χριστίδης. «Ο ελληνικός λαός θυμάται βέβαια τις ηρωικές κορώνες του ίδιου του κ. Τσίπρα πριν και μετά τις εκλογές. Άλλη μια κυβίστηση του Πρωθυπουργού και του Σύριζα».
Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε την συμφωνία
Δριμιά κριτική άσκησε στην κυβέρνηση το κόμμα «Το Ποτάμι», για το γεγονός ότι δεν άλλαξαν καθόλου οι όροι της συμφωνίας. Όπως σχολίασε σχετικά, «η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων έγινε έστω και καθυστερημένα, δίχως όμως να γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης των όρων. Από τη “σκληρή διαπραγμάτευση” φθάσαμε στο “καμία διαπραγμάτευση”».
ΚΚΕ: Οι αεροπορικές μεταφορές θα γίνουν πανάκριβες και απαγορευτικές
Σε δήλωσή του το ΚΚΕ προβλέπει ότι η ιδιωτικοποίηση θα κάνει «πανάκριβες και απαγορευτικές, για το λαό τις αεροπορικές μεταφορές και θα οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων σ’ αυτές» Στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Περισσού εκτιμά πως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Η εκποίηση αυτή αφενός μεν εξυπηρετεί τα προαπαιτούμενα των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων και αφετέρου υλοποιεί την ευρωενωσιακή πολιτική για απελευθέρωση των αερομεταφορών».