Παιδιά αργοσβήνουν στο βούρκο της Ειδομένης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ 9ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΟ                

Πάνω από 7.000 προσφυγόπουλα αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες στο βούρκο της Ειδομένης, αλλά η Ευρώπη νίπτει τας χείρας της και κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Το Σάββατο, κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εντόπισε κρούσμα ηπατίτιδας Α σε ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας μόλις εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα, όμως ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη χιλιάδων μικρών παιδιών που δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στις λάσπες παλεύοντας με την ασιτία και τις λοιμώξεις.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας έκανα απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ασθενή, καθώς και των χώρων υγιεινής του καταυλισμού.

Επίσης, ο στρατός ανέλαβε να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη γίνονται όλο και χειρότερες καθημερινά για τους 14.000 προσφύγες και μετανάστες, που προσμένουν μάταια να ανοίξουν τα σύνορα για την κεντρική Ευρώπη.

Εχθρός τους είναι και η κακοκαιρία, καθώς τα τελευταία 24ωρα βρέχει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε έναν απέραντο παγωμένο λασπότοπο.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η διανομή φυλλαδίου από τις ελληνικές αρχές, που ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει. Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», αναφέρεται στο φυλλάδιο. Οι πληροφορίες αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

Νότες ελπίδας

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η εικόνας μιας νεαρής Σύριας, που το απόγευμα του Σαββάτου έπαιξε πιάνο στον καταυλισμό της Ειδομένης έχοντας στο πλευρό της τον κινέζο εικαστικό καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι.

Η 24χρονη Νουρ αλ Χιζάμ δημιούργησε «νότες ελπίδας» λίγα μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει την ίδια και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από το «ευρωπαϊκό όνειρο».

asdf

«Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν» έλεγε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους.

Το λευκό πιάνο που έφερε ειδικά γι’ αυτήν στον καταυλισμό της Ειδομένης ο Αϊ Γουέι Γουέι τοποθετήθηκε στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συνοδευόμενη από τους γονείς της, Σάνα και Νάσερ, συμπατριώτες της και άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού, αλλά και υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η 24χρονη έβαλε τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο και άρχισε να παίζει μία από τις αγαπημένες της μελωδίες.

Στόχος της είναι να καταφέρει να φτάσει στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ήδη ο σύζυγός της.

«Είχα μεγάλη αγωνία, αλλά αισθάνομαι πολύ καλά που τελικά ακούμπησα, ύστερα από τρία χρόνια, τα πλήκτρα» είπε η ταλαιπωρημένη γυναίκα.
 

44.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα, αυξάνονται μέρα με την μέρα οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα 44.035 πρόσφυγες.

Στα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη) μένουν 8.904 άτομα σε hotspots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις. Στη Λέσβο βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δηλαδή 5.310.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 άνθρωποι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στον Πειραιά.

Χθες το μεσημέρι, περίπου 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν με 20 πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας ενώ δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν καταλύσει στο λιμάνι να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής διαμονής καθώς πολλοί απ’ αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν και ζητούν να πάνε στην Ειδομένη.

Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχει καταλύσει στη Βόρεια Ελλάδα (23.042). Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καβάλα 3.370.

Στην Αθήνα επέστρεψαν τελικά οι 249 πρόσφυγες που το Σάββατο μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού στο Βόλο για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά δεν δέχτηκαν να μείνουν στον καταυλισμό. Από αυτούς, περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στην πρωτεύουσα με τα πόδια, ωστόσο η Αστυνομία κατάφερε μετά από προσπάθειες να τους μεταπείσει.

 

Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται. Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό διακομίστηκαν σε τοπικά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά όλοι πλέον βρίσκονται στην Αττική.

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για 700 πρόσφυγες.  Υπολογίζεται ότι η νέα δομή έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Στρατόπεδο Στεφανάκη στο Σχιστό επισκέφθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης περιηγήθηκε τους χώρους του Κέντρου και εξέτασε από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας. Παράλληλα, ενημερώθηκε για το έργο που συντελείται και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα με την οποία φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις την αποστολή που τους έχει ανατεθεί, στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.
 

Πολιτική κόντρα για τους Τούρκους παρατηρητές

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της παρουσίας τούρκων παρατηρητών στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας εξήγησε πως πρόκειται για μια διεθνή τακτική, η υπό οποία είναι θετική υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε ο υπουργός, «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex».

Αντίστοιχα, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, θα υπάρχουν Έλληνες παρατηρητές και στα τουρκικά παράλια: «Όλα θα είναι ισόποσα, είναι μια αμιγώς και μόνο τεχνική λεπτομέρεια η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και δεν θα συνδέεται με κάτι άλλο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στη συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για την ικανότητα της δύναμης του ΝΑΤΟ να είναι αποτρεπτική.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Αν η ΝΔ χρειάζεται διευκρινίσεις επί του σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, δεν έχει παρά να τις ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδίδεται σε καθημερινές, πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού».

Και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν επιτέλους να σύρονται τόσο απροκάλυπτα πίσω από την ακροδεξιά τους πτέρυγα, που με αφορμή το προσφυγικό προσπαθεί να ξεσηκώσει εκστρατεία κάθε είδους καπηλείας – πολύ πιο επιθετικά σήμερα, καθώς η ημέρα ανήκει στους μασκαράδες».

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις για ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Εκεί έφτασαν τα πράγματα! Η κυβέρνηση ομολόγησε. Παντελώς ακατάλληλοι άνθρωποι κυβερνούν την Ελλάδα στην πιο δύσκολη από το 1974 στιγμή της» πρόσθεσε.

Δριμύτατη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του περί παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα νησιά, προκειμένου να αξιολογούν τις επανεισδοχές στην Τουρκία.

«Αν δεν έβγαιναν από τα πιο επίσημα χείλη και μάλιστα on camera θα πιστεύαμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει πρόβες σε πρωταπριλιάτικα αστεία με τις δηλώσεις του περί Τούρκων αξιωματικών σε ελληνικά νησιά για την αξιολόγηση των προς επανεισδοχή στην Τουρκία ατόμων» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Επιφυλάξεις για τους Τούρκους τοποτηρητές στα ελληνικά νησιά εξέφρασε και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Περιμένω να δω γραμμένη τη συμφωνία. Δεν ξέρω τι είπε ο κ. Τόσκας. Μου ηχεί αρνητικά» ανέφερε.

Μικτή επιτροπή ευρωπαίων και όχι Τούρκων παρατηρητών στα νησιά ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή