«Αφιλόξενο» είναι επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και σε αρκετούς τομείς η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2016» της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε κάθε χώρα και το πώς αυτές επηρέασαν την επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η Ιουνίου 2014 έως την 1η Ιουνίου 2015.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μας, γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο, αφού σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έπεσε κατά δύο θέσεις από την 60ή στην 58η σε ένα σύνολο 189 χωρών. Το κριτήριο είναι η ευκολία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα, βελτίωση παρουσιάστηκε στην κλίμακα όπου μετρήθηκαν οι καλύτερες πρακτικές για το επιχειρηματικό περιβάλλον η βαθμολογία της χώρας μας, παρουσίασε οριακή βελτίωση, και ο δείκτης αυξήθηκε από το 68,30% του 2014 στο 68,38%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε δέκα διαφορετικούς τομείς που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και η χώρα μας βαθμολογήθηκε χαμηλότερα φέτος σε σχέση με πέρσι σε επτά ενώ παρέμεινε σε σχετικά σταθερά επίπεδα, σε τρείς από αυτούς.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος αναφορικά με τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς ένας αγοραστής θα πρέπει να ολοκληρώσει 10 διαφορετικές ενέργειες στη χώρα – μία διαδικασία που απαιτεί 20 ημέρες και κοστίζει το 4,9% της αξίας του ακινήτου.
Αναλυτικά, υποχώρηση καταγράφηκε στην:
ευκολία έναρξης μίας επιχείρησης (54η από 50η θέση),
απόκτηση ηλεκτρικού ρεύματος (47η από 44η),
λήψη πιστώσεων (79η από 71η)
ύψος των φόρων (66η από 63η)
εφαρμογή των συμβάσεων (132η από 131η)
προστασία των επενδυτών μειοψηφίας (47η από 44η)
εκκαθάριση μίας επιχείρησης (54η από 52η)
Σταθερή παρέμεινε η βαθμολογία:
εξωτερικό εμπόριο (27η)
τις κατασκευαστικές άδειες (60η θέση)
μεταβίβαση και καταγραφή ακίνητης περιουσίας (144η θέση).
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «η Ελλάδα μείωσε το κόστος της φορολογίας για τις εταιρείες, με τη μείωση των συντελεστών ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, την πλήρη έκπτωση από τον φόρο των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των συντελεστών στον φόρο περιουσίας.
Ταυτόχρονα, οι δαπάνες ψυχαγωγίας δεν εκπίπτουν από τον φόρο, μειώθηκαν τα ποσοστά απόσβεσης για ορισμένες μορφές παγίων κεφαλαίων και αυξήθηκε ο φόρος στο εισόδημα από τόκους».