Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και παρά το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιο φάρμακο, το οποίο να τον καταπολεμά αποτελεσματικά, η επιστημονική κοινότητα κάνει αγώνα δρόμου με άκρως ελπιδοφόρα μηνύματα.
«Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο» δήλωσε η κορυφαία ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge, Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα στο Star. Η Ελληνίδα επιστήμονας δήλωσε αισιόδοξη ότι «σύντομα θα ξεκινήσουν θεραπείες που σώζουν ζωές».
Η ίδια εκτιμά ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός και δεν θα έχει αυτή την επιθετική μορφή. «Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα είναι το αν οι άνθρωποι που νόσησαν, έχουν μόνιμη ανοσία – το οποίο φαίνεται να είναι πιο πιθανό σενάριο- ή αν επαναμολύνονται, όπως είχε γίνει με άλλους κορωνοϊούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ελπιδοφόρα μηνύματα για το φάρμακο
Ο Γάλλος επιστήμονας Ντιντιέ Ραούλ, πάνω στον οποίον βασίζονται οι μεγαλύτερες ελπίδες, όπως υποστηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, υποστήριξε ότι η θεραπεία που έχει αναπτύξει είναι πολύ αποτελεσματική. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι από τα 1.004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, τα 1.003 θεραπεύτηκαν και ένας μόλις ασθενής πέθανε. Η συγκεκριμένη αγωγή βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς την παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.
Στο σκεύασμά της Resochin που περιέχει ως βασική δραστική ουσία τη χλωροκίνη και η οποία δείχνει μέχρι στιγμής καλά αποτελέσματα επενδύει η Bayer σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία αγοράζει μαζικά φάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κυρίως το αντιγριπικό Avigan, το Kaletra, το Foipan αλλά και σκευάσματα που έχουν ως κύρια δραστική ουσία την χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
Κινέζοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, το οποίο επίσης περιέχει χλωροκίνη, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Την αισιοδοξία της και την ικανοποίηση της για τις προόδους των Κινέζων επιστημόνων εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΙ η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, δηλώνοντας τη βεβαιότητά της πως πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα.
Κινέζοι χορήγησαν ενδοφλεβίως σε κάποιους ασθενείς ένα μίγμα από χολή αρκούδας, κέρατο κατσίκας και φυτικών παρασκευασμάτων. Στην Κίνα, όπου η μη συμβατική ιατρική είναι αρκετά διαδεδομένη, υπάρχουν φάρμες που εκτρέφουν αρκούδες για ιατρικούς σκοπούς, καθώς η χολή τους χρησιμοποιείται για παρασκευή πανάκριβων φαρμάκων. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα παρασκευάσματα βοηθούν, ενώ αντιδρούν έντονα και οι φιλοζωικές οργανώσεις…
Την ίδια ώρα, άλλοι γιατροί ελπίζουν στο ότι η λύση βρίσκεται σε ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον Έμπολα. Η ουσία remdesivir δοκιμάζεται σε ασθενείς στην Ασία και αναμένονται τα αποτελέσματα. Πριν από λίγες εβδομάδες μεταδόθηκε μια είδηση από την Ταϊλάνδη πως ένα κοκτέιλ φαρμάκων κατά της γρίπης και κατά του ιού HIV βοήθησαν μια ασθενή.
Κουβανοί επιστήμονες αναπτύσσουν την Ιντερφερόνη άλφα 2Β, η οποία σύμφωνα με τον δρα Εουλόχιο Πιμεντέλ Βάσκες, γενικό διευθυντή του Κέντρου Γενετικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας, έχει την ιδιότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία διαφόρων σοβαρών ασθενειών. Στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια. Εταιρείες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και γερμανικοί κολοσσοί επιθυμούν να το εισάγουν από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής…
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον Guardian περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν μπει στην κούρσα του εμβολίου, ενώ πραγματοποιούνται και δοκιμές σε ανθρώπους. Ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτούνται τουλάχιστον 10 με 12 μήνες για να υπάρξει εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο και εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η έλευση του εμβολίου θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση προς το καλύτερο, καθώς ο πληθυσμός θα αρχίσει να αποκτά ανοσία.
Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δοκιμάζει εμβόλιο με βάση το φυτό του καπνού. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε στάδιο προκλινικών δοκιμών και αν όλα εξελιχθούν καλά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα μπορούν να παρασκευαστούν από ένα έως τρία εκατομμύρια εμβόλια ανά εβδομάδα, ξεκινώντας από τον Ιούνιο.
Επίσης, η εθνική υπηρεσία επιστημών της Αυστραλίας δήλωσε ότι ξεκίνησε το πρώτο στάδιο δοκιμής πιθανών εμβολίων. Ο προκλινικός έλεγχος που περιλαμβάνει έγχυση σε κουνάβια, βρίσκεται σε εξέλιξη σε εργοστάσιο υψηλής βιολογικής προστασίας που βρίσκεται κοντά στη Μελβούρνη. Η πρώτη φάση του ελέγχου θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, και οι ιθύνοντες του project δηλώνουν αισιόδοξοι πως το εμβόλιο θα παραδοθεί σε 18 μήνες στους καταναλωτές.
Ξεκινούν τα τεστ σε ανθρώπους
Ένα από τα πρώτα εμβόλια που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους αναπτύχθηκε από την πολυεθνική Moderna Therapeutics. Τον Μάρτιο, 45 άτομα κλήθηκαν να δοκιμαστούν εθελοντικά σε μια εγκατάσταση στο Σιάτλ. Μιλώντας στο ΜΙΤ technology review ο 29χρονος Ίαν Χέιντον, ένας από τους 45 εθελοντές τονίζει ότι θεωρεί τον εαυτό του τυχερό: «Είμαι τυχερός που είμαι αρκετά υγιής για να συμμετάσχω. Είμαι τυχερός που επιλέχθηκα ανάμεσα σε πολλούς και ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη θέση μου θα παραδειγματιστούν και θα συμμετάσχουν». Ο Ίαν Χέιντον θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 8 Απριλίου και μια δεύτερη δόση περίπου ένα μήνα μετά.
Ένας άλλος προβληματισμός είναι το ότι μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες, χωρίς να είναι σίγουρο ότι υπάρχει παραγωγική δυνατότητα αντίστοιχη της ζήτησης. Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα είναι το πως θα το προμηθευθούν οι πιο φτωχές χώρες. Αλλά μάλλον αυτοί είναι προβληματισμοί που θα πρέπει να απαντηθούν σε δεύτερο στάδιο…