Πάει και η Οικονομία της, άλλοτε κραταιάς, Σαουδικής Αραβίας!

 Με υποσχετικές πληρωμής (IOUs,) θα πληρώνει η Σαουδική Αραβία! Ιστορικές ανατροπές, στα οικονομικά του Εμιράτου, φέρνουν οι εφιαλτικές εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού! Μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, που οι ραγδαίες εξελίξεις στην ενεργειακή «σκακιέρα» και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, άσκησαν μεγάλες πιέσεις στην  Οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εξετάζει ακόμα και πρωτοφανείς για την χώρα τρόπους, για την μείωση των κρατικών δαπανών!

 

Ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης, είναι οι προμηθευτές να λαμβάνουν υποσχετικούς τίτλους πληρωμής (IOUs- I-owe-you ή στα ελληνικά, Εγώ –σου- χρωστάω) από την κυβέρνηση, αντί για Ριάλ Σαουδικής Αραβίας ή Δολάρια! Τα IOUs  είναι επί της ουσίας, ένας τίτλος που δεσμεύει τον οφειλέτη στην καταβολή του αναγραφόμενου ποσού, στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι προμηθευτές, θα κρατούν τους τίτλους αυτούς μέχρι και την λήξη τους και τότε θα τις ανταλλάσσουν στην τράπεζα για να λάβουν το αντίστοιχο ποσό.

Η άλλοτε πανίσχυρη Οικονομία της μέσης ανατολής, τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει η διερευνητική διαδικασία, με την ενημέρωση των τραπεζών, πως εξετάζει την πληρωμή ορισμένων προμηθευτών με IOUs.

Αν και οι Οικονομικές δυσκολίες, αφορούν το Κράτος της Σαουδικής Αραβίας και όχι τους Εμίρηδες, το πλήγμα στο πρεστίζ του Εμιράτου, είναι σημαντικό. Πηγές κοντά στις συζητήσεις, τόνιζαν πως οι προμηθευτές έχουν λάβει ήδη μέρος των οφειλών σε χρήμα και το υπόλοιπο θα το λάβουν σε υποσχετικούς τίτλους, ήτοι IOUs (I-owe-you).

Αν και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, σύμφωνα με τα ξένα μέσα, η μεταφορά στο νέο έκτακτο σύστημα, θεωρείται ότι έρχεται μέρα με την μέρα πιο κοντά.

Οι οικονομικοί αναλυτές, τονίζουν πως η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου έχει συρρικνώσει δραματικά τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει καταφεύγοντας σε συναλλαγματικά αποθέματα, δανεισμό από εγχώριες και ξένες τράπεζες, καθώς και μη πληρωμή χρεών προς του προμηθευτές και εργολάβους της.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση οφείλει περίπου 40 δισ. δολάρια, σε εργολάβους της χώρας, εκτιμά ο Jaap Meijer, διευθύνων σύμβουλος έρευνας της εταιρίας «Arqaam» με έδρα το Ντουμπάι. Εταιρείες όπως η Binladin,  «κόβουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας εν μέσω επιβράδυνσης στον κλάδο των κατασκευών.

«Αυτό θα είχε νόημα και θα βοηθήσει τις ανάδοχες εταιρίες των έργων να επανέλθουν σε θετική τροχιά», δήλωσε ο Meijer για την πιθανή κίνηση. «Οι τράπεζες, ωστόσο, θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το αν θα είναι κυμαινόμενο επιτόκιο», τόνισε.

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε μια παρόμοια πολιτική αποπληρωμή εργολάβων στη δεκαετία του 1990, είπε ο Ραζά Αγά, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην VTB Capital. «Αυτή τη φορά, οι ταμειακές ροές της Σαουδικής Αραβίας έχουν επηρεαστεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την αδύναμη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών (…)».

Ο αναπληρωτής πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε στο Bloomberg σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάρτιο, ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να πληρώνουν τις εταιρείες.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες των ομολόγων» δήλωσε η Μόνικα Μαλίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμπού Ντάμπι.  Σε μήνυμα της, τόνισε πως, «η ικανότητα των εργολάβων να πωλήσουν αυτά τα ομόλογα των εγχώριων τραπεζών θα εξαρτηθεί από το πόσο η τιμολόγηση συγκρίνεται με εκείνο του δημόσιου χρέους και αν έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή