Ούτε βήμα πίσω η Ιερά Σύνοδος – «Θα ανοίξουμε τους ναούς κι ας πληρώσουμε πρόστιμα»

5
Ούτε βήμα πίσω η Ιερά Σύνοδος – «Θα ανοίξουμε τους ναούς κι ας πληρώσουμε πρόστιμα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, μιλώντας στο Open, είπε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και εκκλησία

Στις πρωτοβουλίες που πιθανώς θα αναληφθούν ώστε να ανοίξει η «βαλβίδα» αποσυμπίεσης στην αιφνίδια κρίση στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας με αφορμή τις λειτουργίες των Θεοφανείων είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Με βάση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, η κάθε πλευρά δείχνει να έχει στοιχηθεί αυστηρά στην «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει έναντι της άλλης.

Η κλιμάκωση των ενεργειών που προαναγγέλθηκαν από την Ιερά Σύνοδο, με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαρτυρούν μια ραγδαία αλλαγή στο momentum που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αντιστοίχως και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επέτρεπαν να διαφανεί η πρόθεση για την εξεύρεση οποιουδήποτε περιθωρίου σύγκλισης.

Οι τελευταίες δε, κυβερνητικές λέξεις σε αυτήν την κρίση δείχνουν να είναι αυτές που μεταδόθηκαν ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Δευτέρας:

«Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Μάλιστα τονιζόταν εμφατικά ότι:

«Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Για την κυβέρνηση άλλωστε η στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν επιδέχεται παρερμηνειών αναφορικά με την ξεκάθαρη επιδίωξη να μην επέλθει ρήξη με την εκκλησία.