Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025

Ουκρανία: Μπαράζ κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία – Πώς «απαντά» ο Πούτιν

Η Δύση προχωρά άμεσα σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των ανθρώπων του Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνοντας έτσι την πίεση ώστε να αποτραπεί η εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη οι ΗΠΑ προχώρησαν στο «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της. Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε νωρίτερα κυρώσεων που «θα πλήξουν πολύ σκληρά τη Ρωσία» όπως σημειώθηκε, ενώ στις πιο ηχηρές κινήσεις ήταν αυτή της Γερμανίας που «πάγωσε» το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων βρίσκονται και οι Ρώσοι ολιγάρχες με τον στόχο των Δυτικών να είναι ο αποκλεισμός των χρημάτων τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλωστε και οι κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπότις Τζόνσον, σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για άλλες κινήσεις όπως για παράδειγμα η αφαίρεση του τελικού του Champions League από την Αγία Πετρούπολη, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στη ρωσική οικονομία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες, η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αν και τα μέτρα αναμένεται να τη συμπεριλάβουν στη λίστα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά του Κρεμλίνου και για όσα θα επακολουθήσουν ως συνέπειες των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν από τη ρωσική πλευρά. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ξιφουλκούσε κατά της Μόσχας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, θυμίζοντας πως «οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία οφείλει να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη συγκρατημένα, ωστόσο η Δύση προειδοποιεί πως θα διευρυνθούν σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής.

Παγκόσμιες αντιδράσεις και κυρώσεις

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. Χθες Τρίτη ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Συγχρονίζοντας το βήμα της με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Βρετανία και η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Προαναγγέλλουν απαντήσεις οι Ρώσοι

Στην περίπτωση του Καναδά η πρώτη αντίδραση της πλευρά Πούτιν ήρθε μέσω του πρέσβη στην Οτάβα, Ολεγκ Στεπάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Tass ανέφερε πως η Ρωσία δεν θα αγνοήσει το πακέτο κυρώσεων και θα απαντήσει σε αυτές σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. «Φυσικά, η Ρωσία θα απαντήσει. Η απάντηση θα γίνει σύμφωνα με τις αρχές της αμοιβαιότητας, τις οποίες κανείς δεν έχει ακυρώσει στη διακρατική διπλωματική πρακτική, είπε. «Οι κυρώσεις ήταν προβλέψιμες στον βαθμό που παρουσιάστηκαν από την καναδική πλευρά, ως επί το πλείστον ακολουθούν τη γραμμή των κυρώσεων των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία. «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στο πλευρό του Πούτιν ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε χθες Τρίτη την υποστήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση.«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνώρισε μέρος της διεθνούς κοινότητας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Δείτε επίσης