Της Ελένης Τσερεζόλε
Των Φώτων προχθές και δύο γεγονότα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, που ωστόσο λένε πολλά για το ιδεολογικό υπόβαθρο της σημερινής νεοδεξιάς εξουσίας. Το πρώτο σχετίζεται με την απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που, στο γιορταστικό μήνυμά του από τον Άη Στράτη, αναφέρθηκε σε… «τοπόσημο διχασμού».
Μια «αποστειρωμένη» προσέγγιση, καθόλου τυχαία φυσικά, καθώς στοχεύει σε μία επιλεκτική, νέα ανάγνωση της Ιστορίας με τους όρους της νεοδεξιάς, την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης: εξορίες, εκτοπισμοί και βασανιστήρια κομμουνιστών δεν έχουν θέση στο νέο ιστορικό αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη.
Εύστοχα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε και προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, του κατά δήλωσή του «πολιτικού κρατουμένου 6 μηνών», όπως: «Τι τον νοιάζει τον 18χρονο τι συνέβη 50 χρόνια πριν», «Η Εθνική μας εορτή μας θυμίζει την αξία του εθελοντισμού». Το δεύτερο γεγονός αφορά στο νέο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, βασισμένο στο βιβλίο του Στ. Καλύβα «Καταστροφές και Θρίαμβοι», που περιγράφεται ως «σύγχρονη ιστορία με συναρπαστική πλοκή».
Στο βιβλίο, όπως παρατηρεί ο Αντώνης Λιάκος (σε πρόσφατη εκδήλωση για τα 200 χρόνια Ιστορίας της Ελλάδας), η Ελλάδα διασώζεται από τους ξένους. «Η έννοια της εξάρτησης επαναφέρεται αλλά αντιστρέφεται ο χαρακτήρας της και από αρνητική μετατρέπεται σε θετική». «Στον Καλύβα οι ξένοι σώζουν πάντα την Ελλάδα» σημειώνει, οι ξένοι «από δυνάστες γίνονται διασώστες και η Ελλάδα από θύμα γίνεται ωφελούμενη χώρα». Ο συγκεκριμένος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών της Οξφόρδης δεν είναι τυχαίος: σύμβουλος του Πρωθυπουργού, τον Μάρτιο του 2021, του «αποκάλυψε» μάλιστα το διακύβευμα των επόμενων 100 ετών του ελληνικού κράτους –την ευτυχία!
Με τις παρεμβάσεις του δε στον Τύπο, κτίζει το νέο, βολικό για τη νεοδεξιά, αφήγημα της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας (όπως παρατηρούσε ο Τ. Κωστόπουλος, ΕφΣυν, 27.3.21): «Είτε ξεπλένει τη χούντα (18.6.2017) είτε το προδικτατορικό «λεγόμενο παρακράτος» (7.3.2021), οι παρεμβάσεις του στοχεύουν συνήθως στον επαναπροσδιορισμό της συλλογικής ταυτότητας της σημερινής Δεξιάς».