Αποδώστε καλύτερα με μουσική και τραγούδια…
Τελικά η μουσική έχει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνες όταν γυμναζόμαστε μετά μουσικής παράγονται στον εγκέφαλο ορισμένες χημικές ουσίες που μουδιάζουν τον πόνο και μειώνουν την κόπωση που αυτή επιφέρει.
Συγκεκριμένα, όσο πιο «ενεργή» είναι η συμμετοχή στη μουσική την ώρα της άσκησης τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που αποκομίζει κανείς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελετών των τελευταίων ετών, τα ευρήματα των οποίων συνοψίστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Αντίληψης & Γνώσης της Μουσικής (SMPC 2015), που ολοκλήρωσε προ ημερών τις εργασίες του στη Νάσβιλ του Τένεσι.
Επιστήμονες από τον Καναδά, λ.χ., απέδειξαν πως η μουσική διεγείρει την παραγωγή των ενδορφινών – μίας ομάδας οπιοειδών ουσιών που αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του σώματος.
Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ χορήγησαν σε ομάδα εθελοντών ένα φάρμακο για να εμποδίσουν την παραγωγή των ενδορφινών.
Το φάρμακο λέγεται ναλτρεξόνη και κανονικά χορηγείται για την θεραπεία των εξαρτήσεων.
Όπως διαπίστωσαν, με τη ναλτρεξόνη η ευχαρίστηση που αποκόμιζαν οι εθελοντές από τη μουσική μειώθηκε – και μαζί μειωνόταν η αναλγητική δράση της.
Άλλες μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει πως η προσμονή της ακρόασης της αγαπημένης μας μουσικής διεγείρει την παραγωγή μίας άλλης ουσίας, της ντοπαμίνης, που προκαλεί αίσθημα ψυχικής ανάτασης και ευφορίας.
Ωστόσο μελέτη του δρος Ρόμπιν Ντάνμπαρ, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι η ενεργός συμμετοχή στην μουσική (λ.χ. με το τραγούδι ή τις χορευτικές κινήσεις) αυξάνει την αντοχή των ασκουμένων στον πόνο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η απλή ακρόασή της
Το εύρημα αυτό επιβεβαίωσε πέρυσι γερμανική μελέτη του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, στο Λάιπτσιγκ, στην οποία ομάδα εθελοντών κλήθηκαν να γυμνασθούν σε ένα μηχάνημα που επινόησαν και ονόμασαν Jymmin.
Το μηχάνημα αυτό παράγει μουσική αναλόγως με την ταχύτητα της άσκησης και ουσιαστικά μετατρέπει τον ασκούμενο σε… συνθέτη.
Όπως έδειξε η μελέτη του Λάιπτσιγκ, οι ασκούμενοι που χρησιμοποιούσαν το Jymmin ανέφεραν πως ένιωθαν ότι κατέβαλλαν την μισή προσπάθεια απ’ ότι όταν γυμνάζονταν σε κοινό μηχάνημα γυμναστικής ακούγοντας παθητικά μουσική.
Επιπλέον, παρουσίαζαν πολύ σημαντική βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μουσική θα πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα στη διάρκεια της προπόνησης ως παυσίπονο – και αν οι ασκούμενοι μπορεί να τραγουδούν κιόλας, θα εντείνουν την αναλγητική δράση της, είπε ο δρ Ντάνμπαρ.