Όσο οι αγορές θα τρομάζουν τον Ερντογάν, τόσο ο Ερντογάν θα πουλά εθνικισμό

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν πονοκεφαλιάζει τον δυτικό κόσμο με την εμπρηστική ρητορι­κή που υιοθετεί και την προκλητική πολι­τική που υλοποιεί, στο εσωτερικό της γεί­τονος χώρας η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η συνεχής πτώση της λίρας φαίνεται πως ανακόπτεται -έστω και προσωρινά- καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 16,5% από το 13,5% ικα­νοποιώντας τις προσδοκίες των επενδυ­τών μετά και τον διορισμό του νέου διοικη­τή και τη δέσμευσή του για μία πιο φιλική στις αγορές οικονομική πολιτική.

Το Bloomberg υποστηρίζει πως οι αγο­ρές κατάφεραν να τρομάξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων. Πάντως, αρκετοί πιστεύουν πως τα κέρδη αυτών των κινήσεων «ξεφουσκώνουν γρή­γορα» επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η αύξηση του επιτοκίου δεν είναι αρκετή να σταματήσει τον κατήφορο της τουρκι­κής οικονομίας και της λίρας. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως απαιτούνται διαρ­θρωτικές μεταρρυθμίσεις που ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει.

Ακραία φτώχεια

Μπορεί ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016 να έθεσε τους πολιτικούς θεσμούς υπό τον έλεγχο του, όμως όση πυγμή και εξουσία και να έχει, δεν μπορεί να βελτι­ώσει την οικονομία και να βγάλει από το αδιέξοδο της φτώχειας τον λαό του.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια. Έχουν βάλει συναγερ­μό στα σούπερ μάρκετ στο ελαιόλαδο και στις παιδικές τροφές για να μην τις κλέ­ψουν. Γιατί θέλει ο σύγχρονος Τούρκος να κλέψει λάδι και παιδικές τροφές; Γιατί πεινάει και σε αυτό ευθύνεται ο άνθρωπος που τόσα χρόνια έχει βυθίσει την οικονο­μία της Τουρκίας» δήλωνε λίγους μήνες πριν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντι­πολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στο δικαστήριο τουρκική κρατική τράπεζα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δίκη της Halkbank στις ΗΠΑ ξεκινά τον Μάρτιο του 2021, όταν δηλαδή θα έχει ήδη ανα­λάβει πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, ο οποί­ος σε αντίθεση με τον Τραμπ, δεν έχει δεί­ξει σημάδια ευνοϊκής μεταχείρισης προς τον Ερντογάν. Η τουρκική κρατική τράπε­ζα κατηγορείται πως έσπασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Σημαντικό ρόλο στο κατη­γορητήριο έπαιξαν οι καταθέσεις του Ρέζα Ζαράμπ. Πρόκειται για τον λαθρέμπορο χρυσού, ο οποίος φαίνεται να είχε οργα­νώσει το σχέδιο στο οποίο κατηγορείται ότι συνέδραμε η Halkbank, για να μπο­ρεί το Ιράν να χρησιμοποιεί κεφάλαια και να προμηθεύεται ό,τι δεν μπορού­σε εξαιτίας των κυρώσεων. Στο σκάνδα­λο εμπλέκει και τον γαμπρό του Ερντο­γάν (και πρώην υπουργό Οικονομικών) Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όλα αυτά, την ώρα που στην Τουρκία οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν ξεπε­ράσει τους 12.000, σύμφωνα πάντα με όσα λέει η κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν για να κρύψει όλα αυτά και για να στρέψει αλλού την προσοχή, ελέγχει τα ΜΜΕ και προχωρά σε λαϊκίστι­κες ενέργειες όπως στη μετατροπή πρώ­ην εκκλησιών σε τζαμιά, στην αναβίωση οθωμανικών ονείρων περί γαλάζιας πατρί­δας και σε υποσχέσεις που γεννούν ελπί­δες ευμάρειας από δήθεν τεράστια ενερ­γειακά κοιτάσματα. Και όσο τα σημαντι­κά προβλήματα θα φουντώνουν, τόσο ο Ερντογάν θα συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή