Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πονοκεφαλιάζει τον δυτικό κόσμο με την εμπρηστική ρητορική που υιοθετεί και την προκλητική πολιτική που υλοποιεί, στο εσωτερικό της γείτονος χώρας η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Η συνεχής πτώση της λίρας φαίνεται πως ανακόπτεται -έστω και προσωρινά- καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 16,5% από το 13,5% ικανοποιώντας τις προσδοκίες των επενδυτών μετά και τον διορισμό του νέου διοικητή και τη δέσμευσή του για μία πιο φιλική στις αγορές οικονομική πολιτική.
Το Bloomberg υποστηρίζει πως οι αγορές κατάφεραν να τρομάξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων. Πάντως, αρκετοί πιστεύουν πως τα κέρδη αυτών των κινήσεων «ξεφουσκώνουν γρήγορα» επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η αύξηση του επιτοκίου δεν είναι αρκετή να σταματήσει τον κατήφορο της τουρκικής οικονομίας και της λίρας. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει.
Ακραία φτώχεια
Μπορεί ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016 να έθεσε τους πολιτικούς θεσμούς υπό τον έλεγχο του, όμως όση πυγμή και εξουσία και να έχει, δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομία και να βγάλει από το αδιέξοδο της φτώχειας τον λαό του.
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια. Έχουν βάλει συναγερμό στα σούπερ μάρκετ στο ελαιόλαδο και στις παιδικές τροφές για να μην τις κλέψουν. Γιατί θέλει ο σύγχρονος Τούρκος να κλέψει λάδι και παιδικές τροφές; Γιατί πεινάει και σε αυτό ευθύνεται ο άνθρωπος που τόσα χρόνια έχει βυθίσει την οικονομία της Τουρκίας» δήλωνε λίγους μήνες πριν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Οι ΗΠΑ στέλνουν στο δικαστήριο τουρκική κρατική τράπεζα
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δίκη της Halkbank στις ΗΠΑ ξεκινά τον Μάρτιο του 2021, όταν δηλαδή θα έχει ήδη αναλάβει πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε αντίθεση με τον Τραμπ, δεν έχει δείξει σημάδια ευνοϊκής μεταχείρισης προς τον Ερντογάν. Η τουρκική κρατική τράπεζα κατηγορείται πως έσπασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Σημαντικό ρόλο στο κατηγορητήριο έπαιξαν οι καταθέσεις του Ρέζα Ζαράμπ. Πρόκειται για τον λαθρέμπορο χρυσού, ο οποίος φαίνεται να είχε οργανώσει το σχέδιο στο οποίο κατηγορείται ότι συνέδραμε η Halkbank, για να μπορεί το Ιράν να χρησιμοποιεί κεφάλαια και να προμηθεύεται ό,τι δεν μπορούσε εξαιτίας των κυρώσεων. Στο σκάνδαλο εμπλέκει και τον γαμπρό του Ερντογάν (και πρώην υπουργό Οικονομικών) Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Όλα αυτά, την ώρα που στην Τουρκία οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 12.000, σύμφωνα πάντα με όσα λέει η κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν για να κρύψει όλα αυτά και για να στρέψει αλλού την προσοχή, ελέγχει τα ΜΜΕ και προχωρά σε λαϊκίστικες ενέργειες όπως στη μετατροπή πρώην εκκλησιών σε τζαμιά, στην αναβίωση οθωμανικών ονείρων περί γαλάζιας πατρίδας και σε υποσχέσεις που γεννούν ελπίδες ευμάρειας από δήθεν τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα. Και όσο τα σημαντικά προβλήματα θα φουντώνουν, τόσο ο Ερντογάν θα συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων…