Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2025

Οργισμένος ο Αλέξης με Φίλη και Καμμένο

Ενώ ο κόσμος καίγεται, αυτοί σκοτώνονται μεταξύ τους – Να τους καλέσει στο γραφείο του ο πρωθυπουργός και να τους πει να κάτσουν φρόνιμα και οι δυο

Την οργή του Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει οι συχνές δηλώσεις του Νίκου Φίλη κατά του Πάνου Καμμένου που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό στην πλέον κρίσιμη φάση για την πορεία της χώρας.

Οι προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός όταν είχαν αρχίσει οι «εχθροπραξίες» ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά στελέχη δεν έφεραν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Φίλης επιμένει να συντηρεί με δημόσιες δηλώσεις του και συνεντεύξεις το ζήτημα της στρατηγικής συνεργασίας με το τοξικό ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα θέτει ανοιχτά θέμα Καμμένου, τον οποίο καταγγέλλει τώρα και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια πολύ δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο…

Η άγρια κόντρα μπορεί να πυροδοτήσει εμφύλιο στον κυβερνητικό συνασπισμό, ειδικά μετά τις νέες δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως την δήθεν αναγκαιότητα της προμήθειας των αμερικανικών μαχητικών, γιατί όπως λέει, είναι άχρηστα για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Ο Ν. Φίλης, μετά την… επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Παιδείας, φιλοδοξεί τώρα να γίνει και… ειδικός επί των στρατιωτικών εξοπλισμών της χώρας.

Ο Νίκος Φίλης συντηρεί επίσης τη σκανδαλολογία για τα εξοπλιστικά υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητιανεύουμε στην Ευρώπη και στη συνέχεια να δίνουμε 3,5 δις στους Αμερικανούς.

Ανοίγει επίσης ζήτημα διαφάνειας στη συγκεκριμένη προμήθεια, ενώ προχωράει και σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Πάνο Καμμένο, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι αν ο υπουργός Άμυνας έχει τρέλα με το στρατό, ας καθίσει να βρει ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών.

Η εμμονή του Νίκου Φίλη για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που οδήγησε συνειδητά τη χώρα στο σφαγείο των μνημονίων, προκαλεί αναταραχές και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα καθιστά προβληματική τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο.

Ήδη βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με πρώτον από όλους τον Δημήτρη Καμμένο, θέτουν ανοιχτά το ερώτημα αν τελικά πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, όταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς, εθνικολαϊκιστές και τώρα τους φορτώνουν και τις προμήθειες στα εξοπλιστικά.

Βέβαια και ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει δικαίωμα να σπεκουλάρει και ο Νίκος Φίλης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των εξοπλιστικών, παράγοντας σκανδαλολογία.

Το μόνο που έχει απομείνει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ηθικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων αμαρτωλών κομμάτων, γι΄ αυτό τυχόν αδιαφανείς διαπραγματεύσεις για εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ το οποίο μάλιστα δεν έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ, ούτε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα σκανδαλολογίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε περίοδο μάλιστα που η κοινωνία βρίσκεται σε εξαθλίωση.

Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πριν προκαλέσει κανένα επικίνδυνο «ατύχημα» στην κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός οφείλει να καλέσει τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Καμμένο στο Μαξίμου για να δώσουν εξηγήσεις και να σταματήσει η αλληλοϋπονόμευση της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών, γιατί στο παρασκήνιο διακινούνται περίεργα σενάρια που θέλουν τον Φίλη… λαγό, για τη δημιουργία νέων συμμαχιών με τη συμμετοχή των μνημονιακών δυνάμεων και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ.

Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν και ισχυρά κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη, με πρώτο και καλύτερο τον Μάρτιν Σουλτς.

Όσο για τις διαβεβαιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν τους ενδιαφέρει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, γιατί μια τέτοια εξέλιξη βγάζει τον Αλέξη Τσίπρα από τα αδιέξοδα, δεν χρειάζεται να τις λαμβάνει κανείς σοβαρά υπ΄ όψιν.

Με εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αλληθωρίζει προς τη ΝΔ, όλοι οι υπόλοιποι θα έκαναν… τούμπες για να επιστρέψουν στη διαχείριση του κρατικού κορβανά.

Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, άλλη δουλειά δεν έχουν μάθει να κάνουν στη ζωή τους.

Φίλης: Θα ψηφίσω τα μέτρα

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Νίκος Φίλης στον απόηχο όσων ο ίδιος έχει πρόσφατα δηλώσει τόσο για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, το Πρόγραμμα αλλά και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι  «δεν είμαι αντιπολιτευόμενος αλλά συμπολιτευόμενος και μάλιστα φανατικά συμπολιτευόμενος βουλευτής» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σαρκοβόρο αλλά σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ένα αστικό κόμμα που στηνόμαστε ποιος θα φάει τον άλλο». Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αν και ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται «μασάζ» και θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εντούτοις ξεκαθάρισε ότι πολύ δύσκολα θα περάσει η μείωση των συντάξεων εάν έρθει τώρα, αλλά και ότι δεν πρόκειται να περάσει η μείωση του αφορολόγητου  εάν το  αντιστάθμισμα είναι η  μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Πυρά κατά Καμμένου για τους εξοπλισμούς

Ο κ. Φίλης επέμεινε για το θέμα των εξοπλισμών και ζήτησε να υπάρξει ανοιχτός διάλογος στο κόμμα: «Εγώ δεν είμαι στρατάρχης, ρωτάω, θέλω στοιχεία, αν ήμουν στρατάρχης θα έλεγα μάλιστα, αλλά για να δώσεις 3,5 δις πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος. Έχουμε επιτροπή εξοπλισμών στη Βουλή, να έρθουν οι εμπειρογνώμονες, οι αρχηγοί και να κάνουμε μια κουβέντα».

Αιχμές άφησε ο κ. Φίλης και για τον τύπο των αεροσκαφών για τα οποία γίνεται η συζήτηση. «Αυτοί που ξέρουν λένε ότι τα stealth F-35 δεν είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να παίρνει λεφτά η Ελλάδα από την Γερμανία για να αγοράζει όπλα από την Αμερική, δεν γίνεται να παίρνει το πακέτο των χρημάτων από τους Γερμανούς για να τα δίνει πίσω στους Αμερικανούς. Η ιστορία των F-16 συζητείται εδώ και 10 χρόνια και όλο το αναβάλλουν λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής, άρα λοιπόν είναι η στιγμή τώρα; Έρχεται χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, τώρα, και εμείς θα πάρουμε 2 δις όπλα;».

Νέο κάλεσμα στην Γεννηματά

Για το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη διαχωρισμού των ιδεολογικών οικογενειών. «Η κυρία Γεννηματά είναι λογικό να μη θέλει συζήτηση, γιατί την πονάει αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως να πει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μας. Εμείς λέμε στη Φώφη, έλα εδώ να ψηφίσουμε απλή αναλογική τώρα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες. Έλα αύριο μαζί να την ψηφίσουμε και να κάνουμε τις αλλαγές που θέλεις».Σε ερώτηση αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τροχοπέδη για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης απάντησε ότι πράγματι είναι αγκάθι για μια τέτοια συνεργασία, γιατί, όπως είπε, θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον Φίλη

«Τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους οι κ.κ, Φίλης και Τσίπρας να τα λύσουν μόνοι τους», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έπειτα από το νέο κάλεσμα συνεργασίας που απηύθυνε σήμερα από τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.«Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της αποδεικνύει καθημερινά πως δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου, άρα και καμία συζήτηση μαζί της δεν έχει νόημα», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Τζάμπα ψάχνουν συνενόχους στα αδιέξοδά τους».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή