Όργιο σκανδάλων με θαλασσοδάνεια της Εθνικής σε εφοπλιστές

Μπαίνουν εισαγγελείς για να ελέγξουν τις προηγούμενες διοικήσεις – Έδιναν δισεκατομμύρια χωρίς εγγυήσεις και υποχρέωναν τους πλοιοκτήτες να βοηθάνε τους πολιτικούς

ΒΟΜΒΑ μεγατόνων αναμένεται να σκάσει και με τα θαλασσοδάνεια που χορηγούσε σε εφοπλιστές, το ναυτιλιακό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», τα δάνεια σε εφοπλιστές, δίνονταν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια, ενώ πολλοί πλοιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε πολυδαίδαλες συναλλαγές, προκειμένου να επιστρέψουν ένα μέρος από τα θαλασσοδάνεια σε μαύρο χρήμα που προορίζονταν για κορυφαία τραπεζικά στελέχη αλλά και για να «βοηθάνε» πολιτικούς που στήριζαν την τότε αμαρτωλή διοίκηση της Εθνικής.

Τα περισσότερα από τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε εφοπλιστές την επίμαχη περίοδο Τουρκολιά, βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα!

Η ζημιά που έχει υποστεί η τράπεζα είναι τεράστια και η δικαστική διερεύνηση του γιγαντιαίου σκανδάλου επιβάλλεται προκειμένου να εντοπιστεί η συμμορία που λήστευε την τράπεζα αλλά και να αναγκαστούν διάφοροι κλεφτοεφοπλιστές να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα. Η τότε διοίκηση της τράπεζας φρόντισε να δώσει τα δάνεια χωρίς καμία εγγύηση.

Γι΄ αυτό πολλοί δανειολήπτες επέστρεφαν ένα μεγάλο μέρος των δανείων σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία μεσολαβούσαν στην ΕΤΕ ή σε κορυφαία τραπεζικά στελέχη, που ήταν στο κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews» οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το ναυτιλιακό υποκατάστημα των επίμαχη περίοδο.

Στη συνέχεια αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι τα στελέχη της τράπεζας που είχαν εμπλοκή στα δανειοδότηση, αλλά και εφοπλιστές οι οποίοι πήραν τα θαλασσοδάνεια και τώρα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία.

Τα θαλασσοδάνεια, στην κυριολεξία, που άρπαξαν εφοπλιστές από το ναυτιλιακό κατάστημα της Εθνικής την επίμαχη περίοδο, κατά την οποία στη διοίκηση της τραπέζης βρίσκονταν ο Τουρκολιάς και το σκάνδαλο της εταιρείας «Πανγαία» με το ξέπλυμα της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΕ, αναμένεται να προκαλέσουν έντονη αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, που είναι επιφορτισμένοι με την πάταξη της διαφθοράς, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν το πόρισμα – φωτιά, για το σκάνδαλο της εταιρείας «Πανγαία», το οποίο είχε αποκαλύψει η «kontranews».

Πρόκειται για καραμπινάτη απάτη, που προκάλεσε ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων στην ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας χάρισε στην κυριολεξία 241 ακίνητα σε εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και με μετόχους ένα σύστημα offshore που κρύβουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Μέσα από σκανδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες η τότε διοίκηση της Εθνικής παρέδωσε στην κυριολεξία το σύνολο των ακινήτων της τραπέζης, αφού προηγουμένως δανειοδότησε την εταιρεία που έχει έδρα την Ολλανδία και ανέλαβε να ενοικιάσει η ίδια τα ακίνητα τα οποία είχε προηγουμένως ξεπουλήσει!

Η εταιρεία «Πανγαία» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010, ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Το αρχικό της χαρτοφυλάκιο αποτελούνταν από 241 ακίνητα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Ο σκοπός ίδρυσης της εταιρείας περιγράφονταν ως η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος διερευνάται αν υπηρετήθηκε στην υπόθεση πώλησης της εταιρείας «Πανγαία» σε ξένο fund.

Συγκεκριμένα, το 2013 η διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας «Πανγαία», σε ποσοστό 66%, στο fund «Invel Real Estate», με έδρα την Ολλανδία. Η διαδικασία, όμως, η οποία ακολουθήθηκε δέχτηκε πυρά από πολλές πλευρές, καθώς οι επικριτές της πώλησης ισχυρίζονται ότι επιτράπηκε στον αγοραστή «να μην καταβάλλει το πλήρες τίμημα», ως εξής:

-Φέρεται να συστήθηκε μία εταιρεία (όχημα ειδικού σκοπού – spv), κατά 100% ελεγχόμενη από το επενδυτικό fund. Αυτή η ενδιάμεση εταιρεία είχε σκοπό να πάρει δάνειο από την ΕΤΕ, προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει τη μητρική του, δηλαδή την Invel Real Estate, για να αγοράσει το 66% της εταιρείας «Πανγαία». Η «Πανγαία», πριν από την εξαγορά, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχε με ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ και με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ η Invel Real Estate. Η συμμετοχή του fund αντιστοιχούσε στο 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (μέχρι το 66%) φέρεται να έγινε σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες με καταβολή μετρητών 160,50 εκατ. ευρώ, εξ ιδίων πόρων της Invel Real Estate και με δανεισμό από την ενδιάμεση θυγατρική της εταιρεία, ποσού 421 εκατ. ευρώ. Η ενδιάμεση εταιρεία είχε προηγουμένως λάβει ισόποσο ομολογιακό δάνειο από την ΕΤΕ.

Η ερμηνεία που δίδεται σε αυτή την τακτική είναι πως το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης. Επίσης, το επιτόκιο του δανείου που έλαβε η θυγατρική του αγοραστή από τον πωλητή, ήταν 2,7%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%! Οι καταγγελίες επισημαίνουν ακόμα πως εκτός από τους ευνοϊκούς όρους για το δανειολήπτη και εν τέλει τον αγοραστή, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα παράδοξο: να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή