Οργιάζουν οι κερδοσκόποι, αυξήσεις μέχρι 30% στα βασικά είδη διατροφής

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία, την ενέργεια και τις μεταφορές

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ οι κερδοσκόποι! Έρχονται αυξήσεις μέχρι 30% στα βασικά είδη διατροφής, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει βάλει προστασία ούτε στα απολύτως απαραίτητα αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Σε απόγνωση βρίσκονται τα νοικοκυριά που με τους χαμηλούς μισθούς της Ελλάδας έχουν μπει σε ένα βαθύ βούρκο στερήσεων. Σε απόγνωση και οι επιχειρήσεις που βλέπουν τους λογαριασμούς να φουσκώνουν και τον τζίρο τους να εξανεμίζεται. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 30% εκτίμησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προβλέποντας ότι θα ζήσουμε όλο το 2022 μέσα στην ακρίβεια. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.

Ερχονται αυξήσεις

Τα πρώτα στοιχεία από τους φουσκωμένους νέους τιμοκαταλόγους που στέλνουν οι επιχειρήσεις στα σούπερ μάρκετ, δείχνουν ότι έρχονται αυξήσεις έως 35% σε ορισμένα καλλυντικά, έως 31% στα σαπούνια, έως 30% στις ελιές, έως 18% στα απορρυπαντικά, έως 15% στα χαρτικά και κοντά στο 9% στα έλαια. Από τις αυξήσεις δεν προστατεύονται ούτε βασικά αγαθά όπως τα αυγά που αναμένεται να αυξηθούν μεσοσταθμικά 6% και τα δημητριακά όπου οι τιμές τους θα πάρουν την ανηφόρα κατά 10%. Οι αυξήσεις επιρρεάζουν όλο το φάσμα της αγοράς, καθώς μπορεί ο καφές να αναμένεται πως θα αυξηθεί έως 14% στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όμως στις καφετέριες οι αυξήσεις αναμένονται μεγαλύτερες, καθώς ήδη πιέζονται υπέρμετρα από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων. Παράλληλα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο το κόστος στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα των καταναλωτών και ταυτόχρονα έχει ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Με στόχο να περιοριστούν οι αυξήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά και υπηρεσίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζητούν αφενός να παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα και αφετέρου να ληφθούν και νέα όσο συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Κερδοσκοπία

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και μέσα από ελέγχους προσπαθεί να εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας. Πέντε εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, με παρεμβάσεις τους στην «R», εστιάζουν στα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και προτείνουν μέτρα για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια στο 75% των αυξήσεων, μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας, από 72 σε 120, ώστε αυτές να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα υπό αυτές τις συνθήκες. Στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης η Ελλάδα που είχε ο ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης τον Ιανουάριο. Δεδομένη η επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων όμως η επίπτωση της ακρίβειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι πολυεπίπεδη και δεν αφορά μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στα ύψη τα καύσιμα

Την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές στα καύσιμα με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αγγίζει ήδη σε πολλές περιοχές τα 2 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους πρατηριούχους η συνέχεια θα είναι επίσης επίπονη με τις τιμές των καυσίμων. «Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90 ευρώ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις τιμές στα καύσιμα, ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα, σημείωσε ο ίδιος. Το κύμα των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μείνει στα επίπεδα του 5% μέχρι και τον Μάρτιο.

Πληθωρισμός

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι «η κρίση στην Ευρώπη είναι κυρίως ενεργειακή και εκεί οφείλεται η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού. Έχει κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση. Εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο ίδιο ύψος τους επόμενους λίγους μήνες». Ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες και αν δείτε στο εξωτερικό είναι εφάμιλλες ή πιο γενναίες». Υπό των προσδοκιών παραμένει ο τζίρος στο λιανεμπόριο, όπου ακρίβεια, φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και χιονιάς διέλυσαν κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Οι προσδοκίες για ένεση ρευστότητας τα Χριστούγεννα, διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κίνηση ήταν μειωμένη περίπου κατά 30% σε σύγκριση με το 2019. Στο ίδιο μοτίβο και οι χειμερινές εκπτώσεις που είχαν μειωμένο τζίρο περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019. Από τις ασφυκτικές πιέσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα σούπερ μάρκετ που τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά περίπου 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 11

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή