Οργή στα νησιά για τις επιτάξεις – Με προσφυγές και ομάδες περιφρούρησης “απαντούν” στην κυβέρνηση

Με μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν από την προσφυγή στο ΣτΕ έως τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης «απαντούν» στο Μέγαρο Μαξίμου τα νησιά του βορείου Αιγαίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση για επίταξη περιοχών σε δήμους των νησιών αυτών.

Αναλυτικότερα, τα δημοτικά συμβούλια των νησιών του βορείου Αιγαίου προχωρούν σε έκτακτες συνεδριάσεις κατά τις οποίες λαμβάνουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Χίου:

Επίσης, την αντίθεσή του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση “17” εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητά του, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών”.

Προειδοποίηση από ΟΗΕ: Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια – Κίνδυνοι για πανδημία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δέχεται τις πιέσεις του ΟΗΕ για εκκένωση της Μόριας, όπου η κατάσταση έχει στο απροχώρητο τους τελευταίους μήνες, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες να είναι άθλιες, και να ελλοχεύει ακόμα και μεγάλος κίνδυνος πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητεί να απομακρυνθούν άμεσα από τη Μόρια οικογένειες και ασθενείς. Με τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν, καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες τεράστιος.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μία από τους εθελοντές γιατρούς στη Λέσβο. Η εθελόντρια γιατρός, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι ανησυχεί, καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

“Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!”, λέει χαρακτηριστικά η γιατρός, ενώ τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία.

Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό ούτε για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.

“Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε”, σημειώνει η ίδια.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή