Κυριακή, 17 Αυγούστου 2025

Οργή και ερωτηματικά για την τραγωδία στην Αίγινα

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ                                                                   

Δυο 24ωρα έχουν περάσει από την πρωτοφανή τραγωδία της Αίγινας που συγκλόνισε όλη τη χώρα και τα ερωτήματα γύρω από τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν αλλά και των αρχών που αναζητούν ευθύνες.

Το «πως έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα τέσσερις συνάνθρωποί μας» και «γιατί ο κυβερνήτης ταχυπλόου καρφώθηκε πάνω στο τουριστικό σκάφος» είναι τα δύο βασικά ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη.

Χθες, ο 77χρονος χειριστής του φονικού σκάφος οδηγήθηκε στα δικαστήρια Πειραιά, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας με τους συγγενείς των θυμάτων να του πετούν αντικείμενα και να επιχειρούν να τον λιντσάρουν υπό τις ιαχές «Αλήτη» και «Δολοφόνε».

Ισχυρή ήταν η παρουσία των ανδρών του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας και τον γλίτωσαν από τα χειρότερα.

Τραγική φιγούρα ήταν μια γυναίκα που κρατούσε στα χέρια της τη φωτογραφία του 44χρονου αδερφού της και της μόλις πέντε ετών ανιψιάς της, που βρήκαν ακαριαίο θάνατο αμέσως μετά τη σφοδρή σύγκρουση.

«Δεν πρόκειται να βγει λάδι αυτή τη φορά κανένας πλούσιος. Να είναι σίγουρος ότι υπάρχει θεία δίκη και στην φυλακή θα τον φάνε. Αν ακούει κάποιος, θερμή παράκληση στη φυλακή να τον φάει. Κοιτάξτε εδώ κοριτσάκι πέντε χρονών και τον αδερφό μου 44χρονών. Ευτυχώς ζει η νύφη μου και ο ανιψιός μου 9 χρονών» δήλωσε αγανακτισμένη.

Σε βάρος του ηλικιωμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι η πρόκληση ναυαγίου από το οποίο προήλθε θάνατος καθώς και ανθρωποκτονίες από αμέλεια.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία και θα οδηγηθεί εκ νέου αύριο ενώπιον του 5ου ανακριτή Πειραιά προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη μοιραία σύγκρουση. Μέχρι τότε, παραμένει κρατούμενος στο Λιμεναρχείο του Πειραιά.

Ο ίδιος πάντως, υποστηρίζει πως δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και αποδίδει το τραγικό συμβάν σε στιγμιαία αμέλειά του. Ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε ότι ο εντολέας του κατέχει νόμιμη άδεια, την οποία είχε αναθεωρήσει το 2014.  Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η υπερασπιστική γραμμή σύμφωνα με την οποία υπήρχε αμέλεια αλλά όχι από την πλευρά του 77χρονου.
 

«Βροχή» καταγγελιών

Την ώρα που ο ηλικιωμένος άνδρας επιμένει ότι κινούταν μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο όρια ταχύτητας, οι διασωθέντες και οι αυτόπτες μάρτυρες τον διαψεύδουν κανονικά κάνοντας λόγο για «σπασμένα φρένα» και επικίνδυνους χειρισμούς από το ταχύπλοο.

Αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο 77χρονος έτρεχε με αδικαιολόγητα μεγάλη ταχύτητα, σε μια θαλάσσια στενωπό που «απαγορεύονται» τέτοιου είδους ελιγμοί.

«Το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα σε περιοχή που όφειλε να έχει πάρα πολύ μειωμένη ταχύτητα και μεγάλο έλεγχο, εδώ βρίσκονται οι ευθύνες της Πολιτείας» τόνισε με νόημα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μεγάλο θέμα γενικότερο προκύπτει από το γεγονός ότι από την ανεξέλεγκτη ταχύτητα σκαφών που δεν κατανοούν οι κυβερνήτες τους ότι όπως και στην οδική ασφάλεια, έτσι και στην κίνηση στη θάλασσα απαιτείται προσοχή και σχολαστική συμπεριφορά προστασίας των πολιτών.

Κάποιοι καταγγέλλουν πως ο κυβερνήτης του ταχυπλόου αμέσως μετά τη σφοδρή σύγκρουση εγκατέλειψε το σημείο της τραγωδίας και άφησε αβοήθητους τους ναυαγούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 77χρονος συνελήφθη λίγο αργότερα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος είχε νοσηλευτεί πρόσφατα με σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε πάρει εξιτήριο από ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, στο οποίο νοσηλευόταν με πρόβλημα πολλαπλών θρομβώσεων στα κάτω άκρα.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή τον εγκέφαλο του ασθενή, που κινδυνεύει από στιγμιαία απώλεια συνείδησης έως και ανακοπή από εμβολή.

Οι φίλοι του στην Αίγινα, γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του, τον παρακαλούσαν να μην χρησιμοποιήσει το σκάφος, όπως και τη μοτοσικλέτα του, που, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί.
 

Μυστήριο με τους συνεπιβάτες

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η μυστικοπάθεια τόσο για τον αριθμό όσο και για την ταυτότητα των επιβαινόντων στο ταχύπλοο «Ντουέντε». Το μόνο όνομα που έχει γίνει γνωστό -και αυτό όχι από αρμόδια χείλη- είναι του 77χρονου φερόμενου ως χειριστή του σκάφους, εξαδέλφου του γνωστού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ταχύπλοο επέβαιναν άλλα τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες. Ωστόσο τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις από την Αίγινα είναι για την ώρα συγκεχυμένες.

Άλλοι μιλούν για δεύτερο ηλικιωμένο ζευγάρι, άλλοι κάνουν λόγο για παρουσία νοσοκόμας του 77χρονου, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για παρουσία ενός νεαρού ατόμου που θα μπορούσε ακόμη και να είναι εκείνος ο πραγματικός χειριστής του σκάφους.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού δεν αναφέρει το παραμικρό για τους επιβαίνοντες. Άγνωστο παραμένει επίσης το γιατί δεν συνελήφθησαν και εκείνοι, το εάν έχουν δώσει μέχρι τώρα κατάθεση στις αρχές ή ακόμη και το που βρίσκονται σήμερα.
 

Ο καπετάνιος πνίγηκε ζωντανός

Ζωντανός, αλλά χωρίς τις αισθήσεις του, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε ο άτυχος καπετάνιος του τουριστικού σκάφους «Αντωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εξέταση που διενήργησε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, διαπιστώθηκαν τρία χτυπήματα στο σώμα του άνδρα, στο πόδι, πίσω από το αυτί και στο μέτωπο.

Στο μέτωπο ειδικότερα, το οίδημα που προκλήθηκε από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις του ιατροδικαστή, να πέσει ζωντανός ο 58χρονος στη θάλασσα, αλλά χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Για αυτόν τον λόγο, οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα, ήταν γεμάτοι από θαλασσινό νερό.

Ο κ. Μπογιόκας έχει προχωρήσει τη διαδικασία τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων ενώ σήμερα αναμένεται να προχωρήσει σε νεκροτομή και στις σορούς των υπολοίπων τριών θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.
 

«Χαμόγελα» για τους τραυματίες

Σε ό,τι αφορά τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή με σημάδια βελτίωσης ενώ αισιοδοξία επικρατεί για την 29χρονη από την Ουκρανία που ακρωτηριάστηκε στην αριστερή κνήμη.

Μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο νοσοκομείο ΚΑΤ, το άκρο της γυναικάς είναι βιώσιμο και η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική.

Στην Αίγινα οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο σημείο του ναυαγίου συνεχίστηκαν και χθες καθώς ο μόνος που γνώριζε τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λάντζα ήταν ο αδικοχαμένος καπετάνιος.

Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση πως οι επιβάτες ήταν 24 – τέσσερις νεκροί και είκοσι διασωθέντες, επομένως δεν υπάρχουν άλλα άτομα που αγνοούνται. Εξάλλου, δεν έχει δηλωθεί η εξαφάνιση κάποιου ατόμου που να σχετίζεται με το συμβάν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή