Ώρα ευθύνης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Της Ράνιας Σβίγγου από την Κυριακάτικη Kontranews

 Μετά από ενάμιση χρόνο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκί­νησε ένας νέος κύκλος διερευνητι­κών επαφών. Χωρίς να γνωρίζουμε ούτε την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε τους στόχους που επιδιώκει. Χωρίς να έχει προη­γηθεί μια ευρύτερη συνεννόηση για τα ελληνο­τουρκικά, αλλά και γενικότερα, για την εξωτε­ρική πολιτική, μέσα από ένα συμβούλιο πολι­τικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πρώτη στιγμή, τάχθη­κε υπέρ των διερευνητικών με την Τουρκία. Διό­τι, ο διάλογος είναι η μόνη οδός που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα, και που μπορεί να οδηγήσει, είτε σε μια διμερή συμφωνία, είτε σε μια παραπομπή στη Χάγη. Η ξεκάθαρη στά­ση μας συνοδεύεται, βέβαια, από την υπογράμ­μιση κάποιων αυτονόητων προϋποθέσεων. Ότι οι διερευνητικές θα πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, το 2016, ότι θα πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του διε­θνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και παρεμβά­σεις τρίτων. Και βέβαια, χωρίς να εντάσσονται στη συζήτηση ζητήματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», ή αποστρατικοποίησης νησιών.

Δεν μπορούμε όμως παρά να ανησυχούμε για την έκβαση του διαλόγου. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εγκατέλειψε την πολυδιάστατη, φιλειρηνική και ενεργητική εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διπλωματική θέση της χώρας. Αποτέλεσμα της έλλειψης μιας σαφούς, συνο­λικής και συγκροτημένης εξωτερικής πολιτι­κής, της επικράτησης της λογικής «βλέποντας και κάνοντας», είναι, μεταξύ άλλων, η παντε­λής απουσία της Ελλάδας από τον ευρωτουρ­κικό διάλογο, αλλά και η αποτυχία της κυβέρ­νησης να επιτύχει μια σειρά θετικών κινήτρων, σε συνδυασμό με αντίμετρα, όπως οι κυρώ­σεις, σε επίπεδο ΕΕ, ώστε η Τουρκία να επι­διώξει έναν βιώσιμο και ουσιαστικό διάλογο.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της ΝΔ, βέβαια, δεν μπορούν να μην μπουν στην εξίσωση και οι εσωκομματικές ισορρο­πίες. Η συνέντευξη Σαμαρά περιέγραψε τους όρους της πολιτικής ομηρίας Μητσοτάκη από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, τόσο σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στα ελληνο­τουρκικά: κανένας διάλογος, όχι στις διερευ­νητικές, όχι στη Χάγη.

Σε αντίθεση, όμως, με την κυβέρνηση της ΝΔ, η Τουρκία έχει και σχέδιο, και τακτική και στρατηγική. Τόσο η επανέναρξη των διερευ­νητικών, όσο και η επικείμενη επανεκκίνηση της Πενταμερούς για το Κυπριακό, τον επόμε­νο Μάρτιο, εντάσσονται στην προσπάθεια επα­ναπροσδιορισμού των σχέσεων της γειτονικής μας χώρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, υπό την νέα προεδρία Μπάιντεν. Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε συμφωνία για Οδικό Χάρτη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχτεί τη διεύρυνση της ατζέ­ντας σε ζητήματα δήθεν «γκρίζων ζωνών» ή αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, έτσι δεν πρέπει να ακολουθήσει τακτική «μη λύσης» και χρονοτριβής. Χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωτουρκικό διάλογο και με μια αναβαθ­μισμένη, στα μάτια του διεθνούς παράγοντα, Τουρκία, τα σενάρια είναι εξόχως αρνητικά. Είτε να συρθούμε σε απαράδεκτες υποχωρή­σεις, είτε να χρεωθούμε το ναυάγιο των συνο­μιλιών με κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν, χωρίς σχέδιο, χωρίς ξεκάθαρη τακτική και στρατηγική, χωρίς πρωτοβουλίες. Μια σαφής στρατηγική για έντι­μη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαι­σίου Γκουτέρρες, είναι και απαραίτητη και επεί­γουσα. Και φυσικά, η χώρα μας θα πρέπει να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο, με ξεκάθαρες θέσεις, σε όλα τα ζητήματα, από αυτό της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας και το προσφυγικό, μέχρι την Πολυ­μερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αν κρίνει κανείς από τη στάση της ΝΔ, τόσο ως αντιπολίτευση, την περίοδο της συμ­φωνίας των Πρεσπών, όσο και ως κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι ώρα ευθύνης, όμως, για τον κ.Μητσοτάκη. Τα ζητήματα εξωτερικής πολι­τικής δεν λύνονται με επικοινωνιακά κόλπα, ούτε «παίζοντας καθυστερήσεις», ούτε, φυσι­κά, μπορούν να εξαρτώνται από εσωκομματι­κούς συσχετισμούς και ισορροπίες.

*Υπεύθυνη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή