Της Ελένης Τσερεζόλε
Από προχθές το νομοσχέδιο-έκτρωμα Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη είναι νόμος του κράτους. Στο χέρι πλέον των νέων, των φοιτητών, των καθηγητών, των πρυτάνεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με ελάχιστες εξαιρέσεις, τάχθηκε στο σύνολό της κατά των απαράδεκτων, σε όλα τα επίπεδα, ρυθμίσεων, αυτές να μην γίνουν πράξη. Ωστόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης (με τη στήριξη της Ελληνικής Λύσης) σηματοδοτεί μια σοβαρή οπισθοδρομική στροφή σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ενώ παράλληλα μαρτυρά και τη βαθιά μετάλλαξη του κόμματος της ΝΔ προς μια υπερσυντηρητική και ακραία κατεύθυνση, γυρίζοντας την πλάτη στο κεντροδεξιό της παρελθόν.
Πλέον ένας καταστροφικός για την παιδεία και την κοινωνία νόμος είναι γεγονός. Πλέον 24.000 νέοι θα βρεθούν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με τις επιθυμίες της… αμερικανικής πρεσβείας. Επιθυμίες που αφορούσαν στο άσυλο, στην παρουσία της Αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων. Τα σχετικά έγγραφα με εκθέσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ που είχαν διαρρεύσει μέσω Wikileaks, τα κατέθεσε επίσημα στη Βουλή ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Επιθυμίες που όμως συμβαδίζουν με τις πεποιθήσεις της ΝΔ. «Κατά παραγγελία νομοθετεί η ΝΔ. Αλλά όχι απλώς πιεζόμενη. Το θέλει κιόλας. Εκφράζεται. Της πηγαίνει. Τα πιστεύει βαθιά τα ίδια πράγματα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.
Πάντως η προχθεσινή απόφαση στη Βουλή, σε συνδυασμό με την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι στα πανεπιστήμια «μπαίνει η Δημοκρατία και όχι η αστυνομία», δημιουργεί ένα «πριν» κι ένα «μετά» που δείχνει τη συνολική πλέον αντίληψη της ΝΔ για την Παιδεία: από τη μια ωμός αυταρχισμός και από την άλλη, απροκάλυπτη στήριξη των ιδιωτών, των κολλεγιαρχών, με παράλληλη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ομολογία σκοταδισμού…