Σύνοδος Κορυφής- θρίλερ στις Βρυξέλλες, όπου και παίχτηκε ένα ολονύκτιο σκληρό μπρα ντε φερ Ευρώπης-Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των δυνάμεων της ίδιας της Ευρώπης, εξαιτίας της πίεσης των τεσσάρων κρατών του Βίζεγκραντ( Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) και όχι μόνο που επιχείρησαν να μπλοκάρουν το ενδεχόμενο οριστικών αποφάσεων, μετά τη «βροχή» αιτημάτων από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι ενστάσεις πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε, ήρθαν αφού η Τουρκία ζήτησε …τον ουρανό μετ’ άστρα. Αυτές εδράζονται στο ότι δεν θεωρούν τη γείτονα ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν δέχονται τις λύσεις που προτάθηκαν, διαφωνώντας με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία ήταν αυτή που ζήτησε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εμφανίστηκε κατηγορηματικός, διαμηνύοντας στους ομολόγους του ότι: «δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν κεφάλαια ευρωπαϊκά για την Τουρκία εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από πλευράς της για εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το θέμα του Casus Belli».
«ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΨΕ- ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»
Απευθυνόμενος δε, στην ομάδα των τεσσάρων η οποία αντέδρασε στο προωθούμενο σχέδιο για επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία με την αιτίαση ότι δεν είναι ασφαλής χώρα, εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση, λέγοντας πως: «πρέπει να υπάρξει απόψε απόφαση. Και εάν δεν υπάρξει, τότε μέχρι να υπάρξει λύση θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα του βαλκανικού δρόμου». Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υποκριτική στάση, λέγοντας ότι «είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα». Εγκάλεσε δε, τις χώρες αυτές για υποκριτική στάση και τους προειδοποίησε ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (μόνον μεταναστών), δεν πρόκειται να γλιτώσουν διότι απλώς θα αλλάξουν “διαδρόμους” οι ροές και δεν θα αναχαιτιστούν.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ…ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΕΙΣ
Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, κατάφεραν από νωρίς να… τουμπάρουν το αρχικό προσχέδιο που διέρρευσε χθες το πρωί, και το οποίο ήθελε να κλείνουν τα σύνορα βόρεια της Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και πριν από την έναρξη της Συνόδου, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Η γερμανική πλευρά είχε εκφράσει την έντονη αντίρρησή της στο να γίνει αποδεκτή μια τέτοια διατύπωση στη δήλωση των 28. Είναι ενδεικτικό, το γεγονός ότι κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν πως «η πίεση στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι στην Τουρκία, δημιουργείται τάση επίκρισης των κλειστών συνόρων». Από την ελληνική πλευρά έκαναν λόγο για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, κυριότατα γιατί υπό αυτό το πρίσμα η μεταφορά του βάρους της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από τις βαλκανικές οδούς στην Τουρκία αφαιρεί από την Ελλάδα αιτιάσεις, όπως ότι η χώρα δεν μπορεί να φυλάξει επαρκώς τα σύνορά της.
ΚΡΙΣΙΜΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΤΣΙΠΡΑ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για δεύτερο εικοσιτετράωρο. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη , συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου (Σταθάκης, Σκουρλέτης, Κοτζιάς, Δρίτσας, Κουντουρά, Αμμανατίδης, Μάρδας, Γεροβασίλη), για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.Η συνάντηση αυτή που θα συνοδευτεί από μια σειρά υπογραφών συμφωνιών σε δευτερεύοντα θέματα, θα δείξει ποια είναι η «επόμενη μέρα» των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας μετά και από τη «βροχή» αιτημάτων που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός για μια σειρά από κρίσιμα θέματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.