Άνοιξε νωρίτερα ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Στις 12:00, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να συναντάται με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Στη μία ο πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα
Η συμβουλή Τσίπρα για το jet lag
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη πότε επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ενώ τον προέτρεψε να πίνει πολύ νερό και να κάνει γυμναστική για να ξεπεράσει το jet lag.
Μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι είναι προβληματισμένος με τις εξελίξεις ενώ θα κάνει αργότερα δηλώσεις από το γραφείο του στη Βουλή.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Γεννηματά
Καρφιά Γεννηματά με το “καλημέρα”
Σφοδρή ήταν η κριτική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ούτως ώστε να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή έναντι της επιθετικότητας και των προκλήσεων της Τουρκίας.
Και η Χάγη στην ατζέντα
Νωρίτερα, όπως έγραφε το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης είναι ένα θέμα που θα τεθεί ως προοπτική στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ελληνική πάγια θέση αναγνωρίζει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα που συνδέεται και με την ΑΟΖ. Η τουρκική ατζέντα βάζει ακόμη και γκρίζες ζώνες. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει συνυποσχετικό με την Τουρκία και ρητή δέσμευση των δύο χωρών ότι θα αναγνωρίσουν την οποία απόφαση του Δικαστηρίου. Μία τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει πολιτικό διάλογο και προσέγγιση που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εφικτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα δεν θα πάει σε διαβουλεύσεις εκβιαζόμενη από την Τουρκία.
Τα περισσότερα κόμματα δεν αποκλείουν τη Χάγη, στη λογική να ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμη και αν η Ελλάδα καταγράψει απώλειες. Η Τουρκία θα πάρει πολύ λιγότερα από όσα διεκδικεί σήμερα.