Όλη η Ευρώπη εναντίον του Ερντογάν

Υποψίες για νοθεία 2,5 εκατομμυρίων ψήφων

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας με αφορμή την αμφιλεγόμενη επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και τις σκιές που υπάρχουν γύρω από το αποτέλεσμα.

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες ευρωπαίων και άλλων διεθνών παρατηρητών για καταπάτηση των δημοκρατικών κριτηρίων κατά την εκλογική διαδικασία, τα νερά ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο η γεννημένη στην Άγκυρα Αυστριακή βουλευτής, Άλεφ Κόρουν, που έκανε λόγο για υποψίες χειραγώγησης 2,5 εκατ. ψήφων.

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε η Κόρουν, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βαριές κατηγορίες για την νομιμότητα της διαδικασίας εγείρει και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Άνω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο».
 
Ως παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του «Ναι».
 
Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει.
 
Ο Σέναχ επισημαίνει ότι ο ίδιος μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.

Στο μεταξύ, η πρωτοφανής απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και επηρέασε τα αποτελέσματα.

«Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα παραπλανήθηναν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να «διεξάγει διαφανή έρευνα» μετά από όλες αυτές. «Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις Αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη, και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία «περάσει από τα λόγια στις πράξεις, αυτό θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».    

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές διεθνείς κριτικές, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά της Ευρώπης.

 «Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε, ενώπιον υποστηρικτών του. Υπογράμμισε, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την ένταξη στην ΕΕ και στην ανάγκη θα κάνει δημοψήφισμα για να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «αρκεί να μας ενημερώσουν». Δήλωσε, δε, ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

Σε αυτό που δεν απάντησε, όμως, ήταν στις καταγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία και παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

«Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
 

Λείπουν ψήφοι

Μετά από περίπου 48 ώρες οι Αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» ανήλθε στο 2,82%. Συγκεκριμένα, υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισαν 25.157.025 (51,41%), ενώ το «όχι» στήριξαν 23.777.091 (48,59%).

Σχεδόν όλα τα παράλια ψήφισαν υπέρ του «όχι» όπως και στα βάθη της ανατολικής Τουρκίας. Αντιθέτως, η ενδοχώρα στήριξε το «ναι» στις υπερεξουσίες Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτζιάν κατέθεσε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο προσφυγή για την ακύρωση του αποτελέσματος.

Όπως δήλωσε ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι πρωτοφανής, προσθέτοντας πως κανείς δεν γνωρίζει πόσες ήταν οι ψήφοι που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα.

Προειδοποιητικό μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καλώντας την «να σεβαστεί το αποτέλεσμα».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για φήμες περί παρατυπιών στο δημοψήφισμα, που αποτελούν μάταιη προσπάθεια αμφισβήτησης του αποτελέσματος. «Αυτό που θέλει ο λαός αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη και η δημόσια συζήτηση για αυτό έχει τελειώσει» τόνισε.

Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας

Στον ισχυρισμό ότι οι μεταρρυθμίσεις που πέρασαν με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία δεν τον μετατρέπουν σε δικτάτορα επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN, ο Ερντογάν αρνήθηκε τις επικρίσεις οτι το δημοψήφισμα ήταν ένα ακόμα βήμα προς ένα δικτατορικό καθεστώς με το… επιχείρημα ότι «εκεί όπου υπάρχουν δικτατορίες, δεν χρειάζεται να υπάρχει προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε ψηφοδέλτιο. Η δημοκρατία αντλεί την δύναμή της από τους πολίτες. Είναι αυτό που αποκαλούμε εθνική βούληση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοψήφισμα για το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που στηρίχτηκε από την πλειοψηφία των Τούρκων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν αφορούσε τον ίδιο.

«Στην πραγματικότητα είμαι θνητός, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή» είπε στην Μπέκι Άντερσον, την οποία φιλοξένησε στο προεδρικό παλάτι του, στην Άγκυρα, για την πρώτη του συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, αρνήθηκε τις κατηγορίες πως οι νέες του εξουσίες είναι περισσότερο προσωπικό ζήτημα, παρά βελτίωση του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας. «Ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας» δήλωσε.

Μέρκελ: Αποκλειστικά υπεύθυνος ο Ερντογάν

Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε σαφείς αιχμές κατά του «Σουλτάνου», χρίζοντάς τον ως αποκλειστικό υπεύθυνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε με έμφαση ότι το τουρκικό έθνος είναι περισσότερο διχασμένο παρά ποτέ και αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται περί νοθείας και πιέσεων στο εκλογικό σώμα από την κυβέρνηση.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πόσο βαθιά είναι η διάσπαση στην τουρκική κοινωνία και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη για την τουρκική ηγεσία και για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»
δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν του δημοψηφίσματος. Τη δήλωσή της συνυπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Θέλουν και στο ψευδοκράτος δημοψήφισμα

Ακολουθώντας το παράδειγμα της «μητέρας Τουρκίας», ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εισηγήθηκε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το προεδρικό σύστημα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» ισχυρίστηκε ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος μάλιστα με την ευκαιρία δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη δική του νίκη την Κυριακή.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή