Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την κυριακάτικη Kontranews
Την ύπαρξη σχεδίου για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας επισημαίνει η Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη κι όπως λέει «όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Τουρισμό, αλλά και να χτίσουμε τη νέα μας θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη». Εκτιμά πως τίποτε δεν θα είναι ίδιο μετά το τέλος της κρίσης και υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες». Σημειώνει την ανάγκη οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες να στοχεύουν στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής μας, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να αποδώσει το μέγιστο δυνατό και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ώστε να πρωταγωνιστήσει ξανά έναντι των ανταγωνιστών του. Σχολιάζοντας την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, τη χαρακτηρίζει «ιστορική, χωρίς καμία υπερβολή» και αναφέρει ότι τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έστησαν φραγμό απέναντι στους αρνητές της ελευθερίας.
Ποιες είναι οι συνέπειες της εφιαλτικής πανδημίας στον Τουρισμό;
Οι συνέπειες για τον παγκόσμιο τουρισμό είναι τεράστιες, πολύπλευρες και εκτιμώ ότι θα είναι και πολύχρονες. Από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια θα αλλάξουν όλα στον τουριστικό χάρτη. Ο τρόπος που ταξιδεύουμε, οι παραδοσιακές μας συνήθειες, ακόμα και οι χώρες που επιλέγουμε να επισκεφτούμε. Οι αερομεταφορές θα επηρεαστούν άμεσα, ήδη κλυδωνίζονται, το ίδιο και οι μεγάλοι tour operators. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά το τέλος της κρίσης. Η Ελλάδα ήδη πληρώνει βαρύ τίμημα, με τα έσοδα μας από τον τουρισμό να μειώνονται δραματικά. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες. Χρειάζεται σχέδιο, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και να χτίσουμε τη νέα μας θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το 2012 καταφέραμε να βγούμε κερδισμένοι από μια βαθιά οικονομική κρίση και να καταστήσουμε τον τουρισμό τη μεγάλη ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα. Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες θα πρέπει να στοχεύουν στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής μας, έτσι ώστε ο ελληνικός τουρισμός να αποδώσει το μέγιστο δυνατό και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει και μετά το τέλος της κρίσης, ξεκινώντας από πλεονεκτικότερη θέση έναντι των ανταγωνιστών του. Εμπιστεύομαι τις ικανότητες, τη διορατικότητα, τη μαχητικότητα των ανθρώπων του τουρισμού. Αν τους στηρίξουμε, θα σταθούν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων.
Ποιες πρωτοβουλίες πρεπει να αναλάβει η κυβέρνηση για να διασωθούν ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις;
Η κυβέρνηση έχει λάβει μέχρι τώρα κρίσιμες πρωτοβουλίες ενίσχυσης για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, με φοροελαφρύνσεις και στήριξη της εργασίας. Στην ίδια λογική και με την ίδια ένταση θα πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Ο Τουρισμός εξακολουθεί να βάλλεται και δεν πρόκειται να ανακάμψει τόσο γρήγορα. Το κράτος οφείλει να είναι παρών, τόσο με τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και με τη στήριξη των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Το πόσο βοήθησε τις τοπικές κοινωνίες στα χρόνια της κρίσης, το πόσο προστάτευσε την κοινωνική συνοχή της ελληνικής περιφέρειας. Ο Τουρισμός δεν είναι μόνο τα έσοδα που φέρνει στην χώρα. Είναι η τεράστια υπεραξία του που διαχέεται στην ελληνική κοινωνία.
Το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομία;
Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 εξετάζονται δύο βασικά σενάρια, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, κάτω από παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σοβαρής αβεβαιότητας, καθώς είναι αδύνατη η ακριβής πρόβλεψη τόσο του χρόνου λήξης της πανδημίας, όσο και της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης. Άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φειδωλοί στις προβλέψεις μας για το μέλλον. Και αυτό αφορά πρωτίστως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ποντάρει πολιτικά στο κακό σενάριο εξέλιξης, ευελπιστώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Μάταια όμως. Η Ελλάδα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη τόσο των αγορών όσο και των εταίρων της, γεγονός που φαίνεται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και βεβαίως πολύ χαμηλότερα από εκείνα με τα οποία δανειζόταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια για ανασχηματισμό. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ανανέωση σε επίπεδο υπουργών;
Διαβάζω και πάλι διάφορα για ανασχηματισμούς όπως το καλοκαίρι. Όπως ξέρετε αυτές οι συζητήσεις αποπροσανατολίζουν και δεν έχουν κάποιο νόημα. Δεν κάνουν καλό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί απερίσπαστα στο έργο της. Έχει πολλή δουλειά μπροστά της μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Επιπλέον θα επαναλάβω κάτι που συχνά λέω: Όπως ο σχηματισμός της κυβέρνησης έτσι και ο ανασχηματισμός είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Αυτός γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς λειτουργεί η κυβέρνηση του.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν θεαματική αύξηση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» δηλαδή της αντισυστημικής ψήφου. Υπάρχει κίνδυνος η οικονομική κρίση να αναδείξει νέα γενιά αγανακτισμένων;
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μέσο μιας πολυεπίπεδης κρίσης σε τρία μέτωπα. Στο υγειονομικό, με την πανδημία να εξελίσσεται και μπροστά μας να έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, στην οικονομία, μετά τη θεαματική πτώση του ΑΕΠ και όλα τα συνεπακόλουθα του lock down και φυσικά στα εθνικά μας ζητήματα, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, πολλοί ονειρεύονται νέους αγανακτισμένους και νέες πλατείες. Θα τους θυμίσω όμως, τι γέννησαν οι «πάνω» και οι «κάτω» πλατείες. Και θα τους πω ότι το 2021 δεν είναι 2011. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά τις «αυταπάτες» και τα ψεύτικα, μεγάλα λόγια. Δεν παρασύρονται πλέον σε αντισυστημικές ουτοπίες.
Πως κρίνετε την απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής;
Η απόφαση που πήρε το Δικαστήριο την Τετάρτη είναι χωρίς καμία υπερβολή ιστορική. Μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της. Καταδίκασε τη βία, το μίσος, τα εγκλήματα κατά των συνανθρώπων μας. Τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έστησαν φραγμό απέναντι στους αρνητές της ελευθερίας. Χρέος μας είναι να διδαχθούμε πολλά από αυτή την ιστορία. Να θωρακιστούμε και να μην αφήσουμε ποτέ ξανά το μίσος να κυριεύσει την πολιτική ζωή του τόπου.