Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Ο νέος «ΕΝΦΙΑ» και η ταρίφα των 2,65 δις ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους την νέα χρονιά
«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές και αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας, μας φέρνει το 2016. Το Οικονομικό επιτελείο, στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους ετοιμάζει μεγάλες ανατροπές από τον Φεβρουάριο, όταν και αναμένεται ο διάλογος για τον νέο φορολογικό νόμο, με τις αλλαγές να εστιάζονται στους συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εκτιμάται πως το Δημόσιο, θα εισπράξει 300 εκατ. ευρώ περισσότερα από την θέσπιση την ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Την «νύφη» αναμένεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές.
Όμως αν και γίνεται προσπάθεια για εξορθολογησμό του συστήματος, οι φόροι προέρχονται από μία ήδη εξαντλημένη φορολογική βάση. Μέσα στα χρόνια των μνημονίων, μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν σηκώσει το βάρος της όλο και αυξανόμενης φορολογίας που έχει στραγγίξει την ρευστότητα από την αγορά. Όσο αυξάνεται το φορολογικό βάρος, ανάλογα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, άρα και η καταναλωτική δύναμη των φορολογούμενων. Αυτό έχει φέρει την κατάρρευση του τζίρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις, νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Μία «παγωμένη» αγορά είναι συντελεστής ύφεσης, που φέρνει λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Για να κάλυψουν το κενό στα έσοδα, οι κυβερνήσεις από το 2009 αυξάνουν τους φόρους, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στον οποίο έχει βυθιστεί η ελληνική Οικονομία.
Σημαντική αλλαγή, που επηρεάζει όλη την αγορά, είναι η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές. Σύμφωνα με το σχέδιο, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει καμία δαπάνη που δεν έχει γίνει με την χρήση «πλαστικού χρήματος». Παραμένει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού του εισοδήματος που θα πρέπει να καλυφθούν από την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στο 20%. Ένα μέτρο, που έχει σαφή κατεύθυνση την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μειωθούν τα περιθώρια για απόκρυψη εσόδων. Από την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος αναμένεται να υπάρχουν εξαιρέσεις όπως για τους φορολογούμενους πάνω από εβδομήντα πέντε ετών και των κάτοικων απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ και στα τερματικά μηχανήματα (POS) με τα οποία γίνεται η χρέωση των καρτών.
«Τσεκούρι» στις φοροαπαλλαγές
Σε ένα ενιαίο πλαίσιο, θα ενταχθούν η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, το «ψαλίδι» στις 716 φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα επαναξιολογηθούν από μηδενική βάση και το νέο καθεστώς για την φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια. Το συνολικό κόστος των φοροαπαλλαγών στον προϋπολογισμό, είναι 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Πιο «βαρύς» ο λογαριασμός για την εισφορά αλληλεγγύης
Τα μεσαία εισοδήματα και συγκεκριμένα όσοι κερδίζουν πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερους φόρους την επόμενη χρονιά εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
-
από 30.001 έως 50.000 ευρώ 2% (από 1,4%)
-
από 50.0001 έως 100.000 ευρώ -6% (από 2,8%)
-
άνω των 500.000 ευρώ 8% (από 2,8%).
Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων
Σημαντικό ρόλο στα έσοδα, αναμένεται να φέρει ο νόμος για την νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων. Όλοι όσοι έχουν κρυμμένα χρήματα, είτε στο στρώμα, είτε σε «ξεχασμένους» λογαριασμούς στο εξωτερικό, θα έχουν την ευκαιρία να τα δηλώσουν και να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας τον φόρο που τους αναλογούσε, πριν τους «τσακώσουν» οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιλέξουν αυτά τα κεφάλαια να τα επαναπατρίσουν ή να τα καταθέσουν σε ελληνικές τράπεζες, θα έχουν σημαντική έκπτωση στο φόρο. Μέσα από αυτή την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια, το δημόσιο μπορεί να δει σημαντική αύξηση στα έσοδά, από την πληρωμή αυτών των φόρων.
Στο 100% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Συνεχείς αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ασκούν μεγάλες πιέσεις σε μία ομάδα ασφαλισμένων που παράλληλα πληρώνουν και μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές. Ο νέος χρόνος φέρνει σημαντικές ανατροπές στην φορολογία με σημαντικότερη την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και 100% για εισοδήματα του 2016.
Αύξηση 3% στην φορολόγηση κερδών των επιχειρήσεων
Την ώρα που η ελληνική Οικονομία «διψάει» για νέες επενδύσεις και αποτελεί προτεραιότητα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι επιχειρηματίες βλέπουν τους φόρους να παίρνουν την ανηφόρα και το περιβάλλον της αγοράς να γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο. Οι επιχειρήσεις θα αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο το 2016, με τον συντελεστή φορολόγησης των κερδών να ανεβαίνει από το 26% στο 29%. Την ίδια περίοδο, Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75%.
Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ αλλά «κλειδωμένος» στα 2,65 δις ο λογαριασμός
Στην φορολογία των ακινήτων, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο νέος φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Αν και ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει «κλειδωμένος» στα 2,65 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην μεταφορά των βαρών από την βάση προς την κορυφή της πυραμίδας, δηλαδή σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία. Παράλληλα θα έρθει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, θα φέρει μειώσεις από 5 έως 20% προσεγγίζοντας τις εμπορικές. Με το νέο σύστημα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους εντός και εκτός συνόρων.
Αύξηση φόρου 142 εκατ. ευρώ στα εισοδήματα από ενοίκια
Περισσότερους φόρους 142,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν φέτος, όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους νέους συντελεστές φορολόγησης. Μέχρι σήμερα, τα ενοίκια φορολογούνται με συντελεστή 11% (εισόδημα έως 12.000 ευρώ) και 33% (πάνω από τα 12.000 ευρώ). Το νέο μνημόνιο, φέρνει αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35%. Όμως, από την πλευρά του Οικονομικού επιτελείου, φαίνεται πως, ο στόχος είναι όχι απλά μία αύξηση των συντελεστών αλλά νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές ώστε να σπάσουν οι συντελεστές σε περισσότερα εισοδήματα και να κατανεμηθεί δικαιότερα το φορολογικό βάρος.