Όλα τα ονόματα: Ποδαρικό με δομικό αναχηματισμό – 10 υπουργοί στο κόκκινο – Ποιοι μπαίνουν

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται προσω­πικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτά­κης από την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η κυβέρνησή του είναι η πρώ­τη φορά που δέχεται τόσο ισχυρή πίεση και αρχί­ζει και καταγράφει σημαντική φθορά. Ο ίδιος, εν μέσω των πιέσεων για εκλογές, εάν ομαλοποιη­θεί η κατάσταση και ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την Covid-19 όπως έχει αποκαλύψει η Κυριακά­τικη Kontranews , αντιστέκεται και προκρίνει για την ώρα τον ευρύ ανασχηματισμό.

Σκέψεις για δομικό ανασχηματισμό

Το ζήτημα όμως είναι εάν θα μπορέσει να ανα­τρέψει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρ­νησης και ουσιαστικά, «να σπάσει αυγά». Οι ανε­παίσθητες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στις αρχές του περασμένου Αυγούστου δεν έλυσαν το πρόβλημα που έχει μεγεθυνθεί και πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη σε αρκετά υπουργεία.

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα φούντωσαν και πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά το ερώ­τημα που θέτουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ είναι κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει την κίνη­ση, ανατρέποντας τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο ίδιος φέρεται να έχει κατά νου να προχω­ρήσει σε ευρύτερες αλλαγές και γι’ αυτό γίνεται συζήτηση στο επιτελείο του για δομικό ανασχημα­τισμό. Αυτή η κίνηση θα επιφέρει αλλαγές προσώ­πων σε κεντρικά υπουργεία και αξιοποίηση βου­λευτών της ΝΔ. Οι αλλαγές είχαν σχεδιαστεί για νωρίτερα, αλλά ο σχεδιασμός ανατράπηκε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέ­θεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικο­νομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τον οποίο τότε είχε «προγράψει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο πριν την απόφαση του Αλ. Τσίπρα υπήρ­χαν πολλές διαρροές σε φιλικά ΜΜΕ για αλλα­γές εντός του προηγούμενου μήνα, αλλά μετά την πρόταση μομφής υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες τοποθετούσαν τον ανασχηματισμό προς το τέλος του 2020 και βέβαια, αφού πρώτα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός τις επόμενες ημέρες.

Μήνυμα επανεκκίνησης

Αυτό που συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρ­νησης με το 2021 και οι όποιες αλλαγές, εάν τελι­κά τις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, τοποθε­τούνται για το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους.

Μάλιστα, στο στενό πρωθυπουργικό επιτε­λείο έχει γίνει προχωρημένη συζήτηση, όχι απλά και μόνο για πρόσωπα, αλλά και για αναδιάταξη αρμοδιοτήτων σε διάφορα υπουργεία. Π.χ. ενδει­κτικό της κατάστασης που επικρατεί στο υπουργι­κό συμβούλιο υπήρξε ενόχληση του Κυρ. Μητσο­τάκη για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδω­ρικάκο επειδή καθυστερεί η εκχώρηση αρμοδι­οτήτων στον υφυπουργό, εκ κεντροαριστεράς ορμώμενο, Θοδωρή Λιβάνιο.

Δυσαρέσκεια για Δένδια λόγω… Γερμανίας

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν οι διαρ­ροές ότι ο Πρωθυπουργός έχει προγράψει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια λόγω της κίνη­σής του να επιτεθεί στην γερμανική κυβέρνη­ση για τη στάση της έναντι της Τουρκίας και της άρνησής της να συζητήσει κυρώσεις. Το ενδια­φέρον είναι ότι άρχισαν και οι διαρροές ότι θα αντικατασταθεί ο «καραμανλικός» Ν. Δένδιας που όμως λόγω της στάσης του έχει ανεβασμέ­νες μετοχές στο κομμάτι της πατριωτικής Δεξιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι σκληρό καρύ­δι και δεν είναι εύκολο να καρατομηθεί ή να μετακινηθεί, καθώς μια τέτοια κίνηση τον καθι­στά επί της ουσίας σε κεντρικό δελφίνο, ενώ εάν κάνει την κίνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγεται ότι στο νεοκλασσικό της Βασιλ. Σοφίας θα βρεθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που έχει προφορική συμφωνία με τον Πρωθυπουργό από το καλο­καίρι του 2019.

Στη μαύρη λίστα Κεφαλογιάννη και Κικίλιας

Σε απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη που όλοι σχεδόν τη θεω­ρούν σίγουρη για συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Όμως από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η ιδιαίτερα δημοφιλής βουλευτής της Α΄ Αθηνών και βασική αντίπαλος του υπουργού Υγείας Βασί­λη Κικίλια, θεωρείται ότι βρίσκεται στην «κόκκι­νη ζώνη». Και αυτό διότι άφησε επί της ουσίας αιχμές για την πρόσφατη ποδηλατάδα του Κυρ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και τη φωτογράφηση χωρίς προφυλάξεις και μάσκες, μιλώντας στον Γιώργο Μελιγγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσε­ων του Kontra. Αντίθετα, ο Β. Κικίλιας δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης, στηριζόμενος και σε εξωπο­λιτικούς παράγοντες και είναι «κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να ξεφύγει από τις κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα για το θέμα της διπλής καταγραφής των κρουσμάτων που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.

Μυστική συμφωνία με Άδωνι;

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη που είναι μεν είναι χωρίς ουσι­αστικές αρμοδιότητες, αλλά έχει σημαντική επιρ­ροή στις τάξεις της λαϊκής Δεξιάς. Ο Πρωθυπουρ­γός δεν έχει θετική εικόνα για τον υπουργό Ανά­πτυξης, αλλά λέγεται ότι δύσκολα θα τον θέσει εκτός σχήματος, διότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο να κάνει πολιτική κίνηση στο χώρο της σκληρής Δεξιάς. Οι πιο μυημένοι λένε πως υπάρχει γραπτή συμφωνία των δύο, όταν ο Αδ. Γεωργιάδης τον στήριξε για την αρχηγία της ΝΔ στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Δυσαρέσκεια για Κεραμέως και Σταϊκούρα

Στο κόκκινο είναι και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που όμως έχει και αυτή γερή εξωπολι­τική στήριξη από πρόσωπα κύρους και σημαντι­κής επιρροής των οποίων την άποψη δεν μπο­ρεί να αγνοήσει ο Πρωθυπουργός.

Εκτός παιχνιδιού έχει τον υπουργό Οικονο­μικών το Μέγαρο Μαξίμου και ο Χρ. Σταϊκούρας είναι ένα πρόσωπο που δεν θέλει πλέον ο Πρω­θυπουργός στη συγκεκριμένη θέση, καθώς έχει ως βασικό παίκτη για το Ταμείο Ανάπτυξης τον αναπληρωτή Θοδωρή Σκυλακάκη και θα τοποθε­τήσει υπουργό τον βασικό οικονομικό του σύμ­βουλο Αλέξη Πατέλη που εμφανίζεται όλο και πιο πολύ δημόσια.

Σκέρτσος στη θέση Πέτσα

Στο μιντιακό ξέφωτο έχει βγει έντονα και ο υφυ­πουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρ­τσος που θα πάρει τη θέση του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που έχει κάνει απα­νωτές πολιτικές γκάφες και θεωρούν στο Μέγα­ρο Μαξίμου ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέ­ρει κάτι περισσότερο στο συγκεκριμένο πόστο. Ο Στ. Πέτσας, ως τεχνοκράτης θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας για να συνεργαστεί με τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγου που έχει την πλή­ρη στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρό­γραψε τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, σταθερό τηλεοπτικό θαμώνα του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΆΙ, μια στάση που ενόχλησε σφόδρα το Μαξίμου.

Σχεδιάζει ριζικές αλλαγές

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Τ. Θεο­δωρικάκο που είναι δύσκολος παίκτης και δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί αλλαγές, καθώς θεω­ρεί πως έχει σηκώσει βαρύ φορτίο. Εκτός κυβέρνη­σης αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μητα­ράκη, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα αναβαθμιστεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Διασώζεται λόγω ιστορικού οικογε­νειακού ονόματος και επιρροής στο εσωκομματικό σύστημα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καρα­μανλής, ενώ εντός σχήματος θα είναι ένας άλλος βαρόνος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σφαγή θα γίνει στο επίπεδο των υφυπουρ­γών, ενώ πιθανότατα θα βρεθούν εκτός και αρκε­τοί εξωκοινοβουλευτικοί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να αλλάξει το μίγμα και να περιορίσει την εκπροσώπηση κεντρο­αριστερών προσώπων και να δώσει πεδίο και σε βουλευτές της ΝΔ με σκληρή γραμμή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή