Όλα τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου «Μαμούθ»

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ “ΤΣΕΠΗ” ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ                                                                                                          

 

Σαρωτικές ανατροπές στο «πορτοφόλι» των ελλήνων φορολογούμενων φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο με τα 17+ 1 προαπαιτούμενα, που κλείνουν την αξιολόγηση και ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. Ένα «γεμάτο» πακέτο φόρων, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά και στην πλήρη εφαρμογή τους θα φτάσουν το 1,8 δισ. ευρώ! Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται όλα τα ανοικτά σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια, την ανεξάρτητη νέα υπηρεσία εσόδων, το υπέρ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ υπάρχουν και άλλες διατάξεις, όπως αυτή του υπουργείου Υγείας, που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση ορισμένων φαρμάκων και εκτός φαρμακείου και  το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, του υπουργείου περιβάλλοντος.

Μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά, από την πρώτη Ιουνίου, φέρνουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Από την 1η Ιουνίου, αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%, (από το 23%), κάτι που σημαίνει ανατιμήσεις σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων. Πρώτα από όλα είναι η αύξηση στα τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως μακαρόνια, ρύζι, καφές, κακάο, αλλαντικά, παγωτά, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί και πολλά άλλα που αποτελούν τα περισσότερα προϊόντα στο «καλάθι της νοικοκυράς»,   ενώ αυξήσεις αναμένονται στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εστιατόρια, το catering και μία μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ΦΠΑ, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, για τα έντεκα νησιά, στα οποία από την 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η έκπτωση στους συντελεστές. Τα νησιά αυτά είναι η Σύρος, η Θάσος, η Άνδρος, η Τήνος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Σκύρος, η Αλόννησος, η Κέα, η Αντίπαρος και η Σίφνος.

Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

Από την αρχή του 2018, μπαίνει  φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.

  • 0,5 ευρώ  η διανυκτέρευση για 1 – 2 αστέρια

  • 1,5 ευρώ  για 3 αστέρια

  • 3 ευρώ για 4 αστέρια

  • 4 ευρώ για 5 αστέρια

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο φόρος θα είναι

  • 0,25 ευρώ για 1 και 2 κλειδιά

  • 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά

  • 1 ευρώ για 4 κλειδιά.

Τα τέλη αυξάνουν τους λογαριασμούς του σπιτιού.

Στη συνδρομητική τηλεόραση, επιβάλλεται τέλος από την 1η Ιουνίου σε κάθε λογαριασμό, σε ποσοστό 10% επί του συνολικού λογαριασμού, προ ΦΠΑ.

Στη σταθερή τηλεφωνία, το τέλος έρχεται  από την 1η Ιουλίου του 2017 και θα επιβάλλεται σε κάθε λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Το τέλος θα είναι το  5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ.

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά, θα φέρουν και οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, με νέο φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την 1η Ιουλίου 2017, που θα αντιστοιχεί σε 10 λεπτά ανά ml, στα υγρά αναπλήρωσης.

Φόρος μπαίνει και στην εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, που θα κυμαίνεται από  2 ευρώ ανά κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο , μέχρι και τα 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ.

Νέες αυξήσεις σε τσιγάρα και καπνό

Στους συνήθεις στόχους για αυξήσεις φόρων είναι τα προϊόντα καπνού και αυτή τη φορά δεν αποτελούν εξαίρεση. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της τιμής. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών, ανά πακέτο. Στο στριφτό τσιγάρο, η αύξηση θα είναι περίπου 26 λεπτά ανά 20 γραμμάρια καπνού.

Ο νέος φόρος πολυτελείας

Όμως οι αλλαγές στην αγορά δεν τελειώνουν μόνο εδώ, αφού ανατροπές έρχονται και στον φόρο πολυτελείας. Το νέο πολυνομοσχέδιο,  από την 1η Ιουνίου επανακαθορίζει τα είδη στα οποία επιβάλλεται ο φόρος. Για αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%), είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα (10%).

Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων

Από την νέα χρονιά, θα αυξηθούν και οι φόροι στα καύσιμα, με μόνη εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που και αυτό θα αυξηθεί, αλλά νωρίτερα, στις 15 Οκτωβρίου. Σημαντική αύξηση έρχεται στη βενζίνη με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να ανεβαίνει από τα 670 ευρώ, σε 700 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Η επίπτωση στο πορτοφόλι των καταναλωτών αναμένεται κοντά στα 5 λεπτά ανά λίτρο,  από το 1,35 στο 1,40 ευρώ.

Αύξηση φόρου, έρχεται και στο πετρέλαιο κίνησης, από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία σημαντική επιβάρυνση της τάξης των 8 λεπτών ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο φόρος θα αυξηθεί από τα 230 στα 280 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε  επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο για τον τελικό καταναλωτή, με τη τιμή του λίτρου, να ανεβαίνει  από τα 75, στα 81 λεπτά.

Αλλαγές, έρχονται και στο υγραέριο, με τον φόρων να ανεβαίνει, από τα 330 σε 430 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ από την 1η Ιουνίου θα καταργηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο, αποκλείστηκα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυξήσεις μέχρι και 20% στην τιμή της μπίρας

Μεγάλες αυξήσεις δέχονται και οι τιμές στα οινοπνευματώδη, καθώς επιβάλλεται διπλάσιος φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί η έκπτωση που απολάμβαναν οι εταιρείες παραγωγής αλκοολούχων στα Δωδεκάνησα.

Σημαντικές και μάλιστα αναδρομικέ, αυξήσεις έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2016, στη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται, κλιμακωτά, ως εξής:

  • 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ

  • 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατ. έως 200 εκατ. ευρώ

  • 35% επί μικτού κέρδους για 200.000.001 ευρώ και πάνω

Σύμφωνα με τον νόμο, τα  έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Μεγάλες αυξήσεις στην αγορά αυτοκινήτου

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο που θα υπολογίζονται τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ.. Από την 1η Ιουνίου συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Αυτό σημαίνει μειώσεις  για τα φθηνά και αυξήσεις για τα ακριβά. Τα νέα τέλη:

 

 

·         4%

επί της εργοστασιακής για αξία μέχρι 14.000 ευρώ

·         8%

από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

·         20%

από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

·         25%

από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

·         32%

από 25.000 ευρώ και άνω

 

Επίσης υπάρχει δεύτερος γύρος επιβαρύνσεων ανάλογα τους ρύπους.

  •  10% για εκπομπές 121 έως και 140 γραμμάρια

  • 20% για εκπομπές 141 έως και 160 γραμμάρια

  •  30% για εκπομπές  161-180 γραμμαρίων

  • 40% για εκπομπές από 181 έως και 200 γραμμάρια

  • 60% για εκπομπές από 201 έως και 250 γραμμάρια.

  • 100% για εκπομπές άνω των 250 γραμμαρίων.

Από το μπαράζ των φόρων δεν γλυτώνουν ούτε τα υβριδικά αυτοκίνητα, που θα πληρώνουν το μισό τέλος ταξινόμησης, ενώ μέχρι σήμερα, απαλλάσσονταν  πλήρως. Προς το παρόν, από τα τέλη την γλυτώνουν μόνο τα «καθαρά» ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

 
Για ποιούς αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ

 Αυξήσεις σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος ΕΝΦΙΑ. Με το νέο νομοσχέδιο, αλλάζουν πολλά, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αφορούν τους συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου. Τις μεγαλύτερες αντιγράσεις, φέρνει η μείωση του ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο από 300.000 σε 200.000. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων, αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Οι νέοι συντελεστές ξεκινούν από  0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, και ο ανώτατος συντελεστής φτάνει στο 1,15% για περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με αύξηση των κλιμακίων και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία. Για τα οικόπεδα, ο ανώτατος συντελεστής φόρου αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετρ. στα 11,25 ευρώ.

Σημαντική είναι και η επιβάρυνση για τα  ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για παραγωγή ή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο και θα έχουν συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

 

 

Το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

 

Τα καλύτερα φιλέτα του Δημοσίου, παίρνει προίκα το νέο υπέρ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα έχει αρχική διάρκεια 99 έτη και στόχος τους θα  είναι η αξιοποίηση της ελληνικής Δημόσιας περιουσίας, προκειμένου «να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας» και να «συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Μέσα στο Ταμείο, εντάσσονται, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

 

Τις μεγάλες αποφάσεις, θα τις λαμβάνει το Εποπτικό Συμβούλιο που θα έχει 5 μέλη, από τα οποία τα τρία μέλη θα τα επιλέγει η ελληνική πλευρά και τα άλλα δύο η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Για την λήψη αποφάσεων θα είναι απαραίτητη, ηπλειοψηφία τεσσάρων μελών.

 

Σύμφωνα, με τα παραρτήματα που κατέθεσε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταφερθούν άμεσα στο νέο σχήμα οι εταιρείες:

  • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ)

  • Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ)

  • Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)

  • Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ)

  • Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ)

  • Ελληνικά Ταχυδρομεία

Το επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστούν,

  • ΕΥΑΘ

  • ΕΥΔΑΠ

  • ΕΛΒΟ

  • Αττικό Μετρό

  • Κτηριακές Υποδομές

  •  ΔΕΗ ΑΕ

Σκληρή κόντρα ξέσπασε στην βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που έκανε κυβερνητικούς κύκλους να σχολιάσουν ότι «επειδή η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με το νέο Ταμείο , οφείλει να γνωρίζει τα εξής, ώστε να μην κάνει σπέκουλα : Tα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη.  Είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.  Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους,  τα  έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά  50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών.

 

Η προστασία για τα «κόκκινα» δάνεια

 

Στην συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, περιλαμβάνεται και η προστασία από την πώληση στα κοράκια των αγορών των κόκκινων δανείων με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία μέχρι  140.000 ευρώ. Δηλαδή, θα προστατεύονται από την πώληση έως και το 2018 όλα τα δάνεια, τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία.

 

Καθώς στο νομοσχέδιο, προβλέπεται και η πώληση δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά και η δραστηριοποίηση στην αγορά δανείων εταιρειών από τρίτες χώρες, μπαίνουν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής να έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής.

 

 

Τα φάρμακα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

 

Τα πάνω-κάτω φέρνει διάταξη του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την δημιουργία της υποκατηγορίας «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, προβλέπει διάταξη που κατατίθεται την Τετάρτη με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου, 1582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, από τα οποία εκτιμάτε ότι τα 216, είναι έτοιμα για να ενταχθούν στην νέα κατηγορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς.  Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:

Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωση, η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και χαμηλού κινδύνου,  να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή