Όλα πακέτο για προσφυγή στη Χάγη απαιτεί τώρα η Τουρκία

Η Άγκυρα προκαλεί και τορπιλίζει κάθε λύση – Μόνο για υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο απαντάει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Μετά από ένα κρεσέντο προκλήσεων, απαιτήσεων και εκβιασμών η Άγκυρα αποκάλυψε το πραγματικό της σχέδιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί από την Ελλάδα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για όλα τα εκκρεμή θέματα.

Στην ατζέντα των Τούρκων περιλαμβάνεται η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι διεκδικήσεις που προβάλλει στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη θα έχει αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την υφαλοκρηπίδα.

Ο Ερντογάν που απειλεί να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια απέραντη Λιβύη αποθρασύνθηκε στην κυριολεξία.

Οι εκβιασμοί του σουλτάνου γίνονται με τις ευλογίες της Μέρκελ, η οποία στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Ερντογάν εμφανίστηκε ως ουδέτερος παρατηρητής.

Δεν είπε τίποτα για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και την Κύπρο και περιορίστηκε σε συμβουλές του τύπου να τα βρουν οι δύο χώρες με διάλογο και προσφυγή στα Διεθνή Δικαστήρια.

Δεν αντέδρασε όταν ο σουλτάνος προανήγγειλε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την αποστολή στρατού στη Λιβύη για να στηρίξει την ψευτοκυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Άνγκελα αντί για κυρώσεις προς την Τουρκία προσφέρει νέα οικονομική βοήθεια τρέμοντας στην κυριολεξία το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί απροκάλυπτα ως μοχλό πίεσης τα πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Εκβιάζει τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με εξαίρεση τη Γαλλία, τη μόνη χώρα που τολμάει και αντιστέκεται στον σουλτάνο.

Η εικόνα της καγκελαρίου να κάνει γκριμάτσες μπροστά στον καθρέφτη που της χάρισε ο Ερντογάν είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες όπως φαίνεται δεν έχουν στρατηγική ούτε το σθένος να τα βάλουν με την Τουρκία.

Συνεχίζουν να τη χαϊδεύουν την ώρα που ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μόνη της απέναντι σε μια χώρα που ονειρεύεται νεκρανάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ερντογάν: Στέλνουμε νέα στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Η κατάσταση στην Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο το τουρκικό προσωπικό θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Σάρατζ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση αυτή αναμένεται να δυναμιτίσει το κλίμα μετά τη συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία αποφασίστηκε -έστω κι αν δεν τηρείται στην πράξη- κατάπαυση του πυρός και απόσυρση τρίτων δυνάμεων. Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνος τους «αδελφούς Λίβυους» σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή. Δεν παρέλειψε μάλιστα, αναφερθεί και στη συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), υποστηρίζοντας ότι η στήριξή της «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών». Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων. Όσον αφορά τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας τον χαρακτήρισε ως «πραξικοπηματία». «Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και η στόχευση του αεροδρομίου Μιτίκα έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων». Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία. Πρότεινε, επιπλέον, τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του α’ τριμήνου του 2020, ενώ εξήρε τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Το Βερολίνο δεν σχολιάζει τη γνωμοδότηση της

Bundestag για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε χθες να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης σχετικά με την δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία “αντιπροσωπεύει πλήρως” και το Βερολίνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι “η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες”. Αυτή είναι η θέση “στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε”, συνέχισε η κυρία ‘Αντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή