Ολα οδηγούν στην καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να μην γίνουμε Μπέργκαμο

10
Ολα οδηγούν στην καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να μην γίνουμε Μπέργκαμο

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

ΤΗΝ ΏΡΑ που το ΕΣΥ καταρρέει (ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές) η μόνη κίνηση που μένει στην κυβέρνηση, είναι η καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, όλων των ενηλίκων. Το lockdown είναι μια επιλογή για ένα μικρό διάστημα, όπως θα είναι καταστροφή και οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Η εμπειρία των προηγούμενων lockdown, έδειξε ότι και το πλήγμα στην οικονομία είναι ανεπανόρθωτο, ενώ ταυτόχρονα δίνεται «παράταση στον ιό», παρατείνεται η διάρκεια εξασθένισης της πανδημίας. Τι μένει λοιπόν; Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ! Και αυτό για να μπορέσουμε να πούμε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά θα υποχωρήσει η διασπορά της επιδημίας ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η καθολική υποχρεωτικότητα, θα επιβληθεί επειδή και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό, ειδικά τώρα που έχουμε και νέες μεταλλάξεις.

Η κυβέρνηση οδηγείται στην καθολική υποχρεωτικότητα από την ώρα που έχασε το βασικό πυλώνα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα δημόσια νοσοκομεία. Πεθαίνουν άνθρωποι στην κυριολεξία στον διάδρομο, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ή περιμένοντας έστω και για μία πρόχειρη διασωλήνωση.

Το ΕΣΥ γονάτισε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης

Αυτά που συμβαίνουν στο ΕΣΥ είναι όμως και η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης. Αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ, ουσιαστικά, με κεντρικές αλλά και με επιμέρους κινήσεις, γιατί η πολιτική του είναι για ένα λιγότερο και ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Μόνο που στην εποχή του Covid είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Οι δηλώσεις Σκέρτσου («Δεν θέλουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ»), Γεραπετρίτη («Περισσότερες ΜΕΘ σημαίνει περισσότεροι θάνατοι»), Πέτσα («Τι θα τις κάνουμε τις ΜΕΘ μετά;»), είναι ενδείξεις της αντίληψης και της πολιτικής επιλογής. Αλλά κατά περίεργο τρόπο αρνήθηκε να εντάξει και το ιδιωτικό Σύστημα Υγείας (στο οποίο πιστεύει) στον κεντρικό σχεδιασμό του. Να μπουν τα πάντα, υποδομές και υγειονομικοί κάτω από τις εντολές του υπουργού Υγείας και του Τσιόδρα. Έτσι θα διευκόλυναν τα μεγάλα νοσοκομεία. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να πει τώρα στην Βουλή «μετά την πανδημία θα εξετάσουμε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα σ αυτή την προσπάθεια».

Οι φωνές των γιατρών της πρώτης γραμμής, η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες, οδήγησε την κυβέρνηση στο να αλλάξει γραμμή σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα την οποία απέρριπτε πριν από λίγες μέρες. Όλα όμως δείχνουν, τα κρούσματα, ο μεγάλος αριθμός θανάτων, οι «ΜΕΘ» στους διαδρόμους, ότι πρέπει να αναγκαστούν πλέον οι αρνητές να οδηγηθούν στον εμβολιασμό. Και επειδή και στην Ευρώπη αρχίζει η συζήτηση για την καθολική υποχρεωτικότητα, και η κυβέρνηση θα αλλάξει 180 μοίρες την στάση της και θα νομοθετήσει υπέρ της καθολικότητας της υποχρέωσης εμβολιασμού. Οι εκτιμήσεις για την διάρκεια της πανδημίας έχουν πέσει όλες έξω. Και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ εδώ και τώρα.