Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
14
50
34

Οικονόμου: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα πανεπιστήμια επιτρέπουν τη διά ζώσης εκπαίδευση

Μοιραστείτε το

Στην πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED9) που πραγματοποείται την Παρασκευή στην Αθήνα, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και στην αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πανδημία: Ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών στα πανεπιστήμια. Το 73% των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που φτάνουν στο 87%, καταγράφονται για το προσωπικό των Πανεπιστημίων, διοικητικό και καθηγητικό. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στα μέλη ΔΕΠ φτάνει το 91%. Η γενιά της μόρφωσης, η γενιά της επιστήμης και της γνώσης μας δείχνουν τον δρόμο. Μας δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα. Με την υπευθυνότητά τους ζητούν τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μάς στέλνουν το μήνυμα είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί. 

-Εξαγγελίες πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Η αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχυ και κάνει κριτική στο μέτρο για τις γονικές παροχές. «Η κατάργηση των γονικών επιβαρύνσεων στοχεύει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Ιδεολογικά και ιστορικά ταγμένος ενάντια στη μεσαία τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, της MED9, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αύριο Παρασκευή. Όπως είπε, θα δώσει το παρών και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει στην Κλιματική Κρίση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. 

Οφέλη από το Ράλι Ακρόπολις: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πάνω από 180 διεθνή ΜΜΕ μετέφεραν εικόνα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 300.000 θεατές παρακολούθησαν το Ράλι. 

Απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

-Για την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου: «Αδιαπραγμάτευτη αρχή της κυβέρνησης να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, πόσω μάλλον των ανήλικων. Αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν αυτή την αρχή με λόγια και έργα. Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος, δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας. Ο ίδιος αναγνώρισε το λάθος του μεν, αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά». 

Προβληματίζει την κυβέρνηση ότι έχουμε σιγή ασυρμάτου εκ μέρους της Τουρκίας; Πότε θα επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές; «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι σε πλήρη κινητικότητα. Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η Σύνοδος που θα γίνει έχει την δική της σημασία».

-Για τη θέση του πρώην Ζακύνθου να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των κληρικών απάντησε: «Είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Το επόμενο διάστημα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μέτρων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όσους είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί δίνουμε έμφαση στην προσοχή μας. Αξιολογούμε τα μεγέθη».

Θα κλείσουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα; «Αυτό το οποίο θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ελευθερία για να είμαστε αποτελεσματικοί ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν. Μικροαλλαγές και οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν αλλά η συνολική εικόνα δεν θα αλλάξει». 

Για το νέο πακέτο παροχών που φημολογείται ότι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν πολύ την κοινωνία και είναι μέτρα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Όσο η οικονομία μεγαλώνει δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να ενισχύσουμε και άλλες κατηγορίες που άμεσα ή έμμεσα θα δουν να δυναμώνει το εισόδημά τους. Αν καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο έγινε γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα και στηρίξαμε την οικονομία και επέτρεψαν όλα αυτά στην χώρα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης. Όσο ενισχύεται ο πλούτος θα μοιράζεται και στην κοινωνία».

-Για τη δήλωση του Θάνου Πλεύρη ότι σαν πατέρας έχει δεύτερη σκέψη καθώς η κόρη του γίνεται 12 ετών σε λίγες ημέρες: «Δεν έχει υπόψιν του τέτοια δήλωση. Είναι σαφές οι γονείς να έχουν ανησυχία, είπε αλλά από την στιγμή που η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές». 

-Για το θέμα των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία και τις ενστάσεις εκ μέρους των γιατρών αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά: Η έρευνα είναι σε εξέλιξη αλλά και το θέμα συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη. 

Παρακολουθήστε το briefing

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.