ΟΗΕ: οι επιθέσεις κατά των Ροχίνγκια γίνονται με στόχο την εκδίωξη τους

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΗΕ αναφέρει πως: «η εκστρατεία «συστηματικής» καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια επινοήθηκε για να εκδιώξει οριστικά τη μουσουλμανική μειονότητα από την εστία της στην Πολιτεία Ραχίν».

Βάσει έρευνας που έκανε ο διεθνής οργανισμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ήταν καλά οργανωμένες, συντονισμένες και συστηματικές, με πρόθεση όχι μόνο να ωθήσουν τον πληθυσμό εκτός Μιανμάρ, αλλά και να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει στις εστίες του».

Η έρευνα δείχνει πως το τελευταίο κύμα στρατιωτικών «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» στην πολιτεία αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά  πριν από τις 25 Αυγούστου, γεγονός  που αντιβαίνει στις διαβεβαιώσεις των αρχών της Μιαναμάρ κατά τις οποίες η εκστρατεία καταστολής είχε μοναδικό στόχο να απαντήσει στις επιθέσεις των ακτιβιστών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι αποτέλεσμα των συνεντεύξεων με πρόσφυγες που έφθασαν στο Μπανγκλαντές στο διάστημα 14-24 Σεπτεμβρίου.

Η Τζιότι Σανγκέρα, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της υπηρεσίας για την εκστρατεία του στρατού κατά των Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν, κάλεσε την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι να βάλει τέλος στη βία κατά των Ροχίνγκια.

«Ζητάμε βεβαίως από την Αούνγκ Σαν Σου Κι να σταματήσει αμέσως τη βία», είπε. Η Σανγκέρα εξέφρασε ανησυχία ότι οι Ροχίνκγια που διέφυγαν στο Μπανγκλαντές μπορεί να «φυλακιστούν ή να συλληφθούν» κατά την επιστροφή τους στη Μιανμάρ.

«Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι εκτοπίζονται και τόσο γρήγορα, δείχνει έντονα πως πρόκειται για μία ενέργεια εκ προθέσεως προκειμένου να εκδιωχθεί μια μειονότητα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση της Μιανμάρ να «δώσει χωρίς καθυστέρηση πλήρη, εξασφαλισμένη και χωρίς προϋποθέσεις ανθρωπιστική πρόσβαση» στην Πολιτεία Ραχίν, «για τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τις διεθνείς ΜΚΟ».

Οι Ευρωπαίοι καλούν επίσης «για την εγκαθίδρυση μιας αξιόπιστης και πρακτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει την εθελοντική, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή στον τόπο καταγωγής τους με ασφάλεια όλων εκείνων που έφυγαν από τα σπίτια τους».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή