To σκάνδαλο Novartis από προχθές έχει ανοίξει και, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, φαίνεται ότι και το παιχνίδι τώρα ανοίγει: κι αυτό διότι, πέραν της έρευνας στα πολιτικά πρόσωπα ή των όσων αναφέρονται στην δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο, καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η στάση των 20-30 «μη πολιτικών προσώπων», τα οποία επίσης καλούνται… «δι’ υπόθεσίν τους» από τη Δικαιοσύνη. Διαφημιστικές εταιρείες, κατηγορίες για ξέπλυμα και μαύρο χρήμα, αλλά και υπόγειες τριγωνικές σχέσεις είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που αποδίδονται στους εν λόγω και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν. Άλλωστε, αν έδειξε κάτι η ως τώρα διερεύνηση του σκανδάλου, είναι πως ορισμένοι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση άρχισαν να «κελαηδάνε» όταν… η έρευνα άγγιξε -με τρόπο απειλητικό- τους ίδιους.
Oταν, λοιπόν, τα «μη πολιτικά πρόσωπα» ανοίξουν το στόμα τους, ενδεχομένως να έχουμε να πούμε και να δούμε πολλά.
Ως τότε, όμως, τα φώτα στρέφονται στη Δικαιοσύνη. Πέραν του κλασικού κλισέ πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει την δουλειά της», που επαναλαμβάνει διαρκώς και μονότονα η κυβέρνηση, ο τρόπος που εξελίχθηκε ως τώρα η υπόθεση φανερώνει ξεκάθαρα αφενός ποιος σέβεται και ποιος όχι την Δικαιοσύνη, αφετέρου ποιος την… ελέγχει και ποιος όχι.
Τα τελευταία 24ωρα, οι εκφράσεις που ακούγονται είναι εξαιρετικά βαριές: «σκευωρία», «απατεώνες», «ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη», «άθλιοι και παλιάνθρωποι», «κακοποιοί», «αλήτες», «αλητεία», «συμμορία» είναι μερικές μόνο από τις βαριές εκφράσεις που διατυπώνονται καθημερινά, ελαφρά τη καρδία και χωρίς καμία συστολή, από «γαλαζοπράσινα» στελέχη σε ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεοπτικά πάνελ και δηλώσεις σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Όλα αυτά την ώρα που η έρευνα διεξάγεται και διεκπεραιώνεται από την Δικαιοσύνη.
Oλα αυτά, δηλαδή, απευθύνονται σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που κατηγορούνται ως «ενεργούμενα» της κυβέρνησης και «ελατήρια».
Oλα αυτά επειδή κάποιοι καλούνται για εξηγήσεις.
Oλα αυτά χωρίς καν να έχουν ασκηθεί διώξεις και ενόσω η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός έχει τηρήσει κατά γράμμα και κατά κεραίαν όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Oλα αυτά, από αυτούς που κάθε φορά που ένας κυβερνητικός παράγοντας τολμούσε να ασκήσει κριτική για κάποια δικαστική απόφαση, τον κατηγορούσαν ότι… παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.
Και το χειρότερο είναι πως για όλα τα παραπάνω επέδειξε «κώφωση» και αντανακλαστικά Ραντανπλάν η -επίσης συνήθως λαλίστατη- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η οποία, με την παρατεταμένη αφωνία της –αφού της πήρε… περίπου δύο ημέρες ώσπου να αντιδράσει και να μιλήσει για «κατάχρηση εξουσίας», όχι απλώς αποδέχθηκε και «νομιμοποίησε» τις ύβρεις σε βάρος της Δικαιοσύνης, αλλά έδειξε και τις προτιμήσεις της, ως μη όφειλε.