Οι Βρετανοί σήμερα στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα (Live)

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ – ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ                                                                                                         

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξαν στις 07:00 (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 46 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν.

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Εκείνο του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

20:55 – Brexit ή Bremain: Τα γραφεία στοιχημάτων έβγαλαν ήδη το «αποτέλεσμα»! (Κάρτες)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας. Οι στοιχηματικές εταιρείες, μέσα μάλιστα από τεραστίους τζίρους, έβγαλαν ήδη το δικό τους «αποτέλεσμα».

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα (με την αίσθηση του θρίλερ να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα) η απόδοση της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπεφτε. Δηλαδή η πιθανότητα του Brexit αυξανόταν.

Ξαφνικά όμως από αργά χθες το βράδυ και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχει μια καθαρή τάση και στην Betfair και στο σύνολο των Γραφείων Στοιχημάτων, με πολύ μεγάλους τζίρους μάλιστα, υπέρ της Παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε και το χαρακτηριστικό γράφημα της Betfair

LoadRunnerInfoChartAction.do

Όπως φαίνεται καθαρά και στο γράφημα η τιμή του «Bremain» έχει υποχωρήσει (μόλις) στο 1.18, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή του Brexit έχει εκτοξευτεί στο 6,2!

Δείτε και το γράφημα του Brexit

LoadRunnerInfoChartAction.do1

 

Έτσι σε επίπεδο πιθανοτήτων, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τα Στοιχήματα στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο όπως είναι η Betfair, οι πιθανότητες αυτή την στιγμή είναι:

Παραμονή (Bremain): 84%

Έξοδος (Brexit) : 16%

Αντίστοιχη είναι η τάση του στοιχηματισμού και στα παραδοσιακά γραφεία στοιχημάτων, με την εκτίμηση να είναι καθαρά πλέον υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

New

 

 

 

19:00 – Deutsche Welle: Bremain «ψηφίζουν» οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί πολιτικοί αλλά και οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τι θα ψήφιζαν όμως οι Γερμανοί εάν πραγματοποιούνταν και στη Γερμανία παρόμοιο δημοψήφισμα;

Αρχικώς οι Γερμανοί πολιτικοί ήθελαν να αποφύγουν μια ανάμειξη στη βρετανική συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του Brexit, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα ενίσχυε, πιθανότατα, περισσότερο το στρατόπεδο των αντιπάλων της Ευρώπης.

Όταν όμως οι υποστηρικτές του Brexit άρχισαν πριν από μερικές εβδομάδες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις, οι παρεμβάσεις του Βερολίνου άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη και να γίνονται όλο και πιο ηχηρές. Και αυτό διότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την παραμονή των Βρετανών στην Ε.Ε., τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς-γεωστρατηγικούς λόγους.

H πιο συγκρατημένη παρέμβαση ήταν εκείνη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που έχει πει ότι «η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ είναι για όλους μας το καλύτερο και το πιο ευκταίο σενάριο».

Λιγότερο συγκρατημένος ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις «δραματικές» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και για τις δυο πλευρές σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας. Το πιο αυστηρό μήνυμα όμως έστειλε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» θα έπληττε κυρίως τους Βρετανούς αφού θα τους στερούσε σημαντικά πλεονεκτήματα. «Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω», έχει πει χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας, σύμφωνα με αναλυτές, το ουσιαστικό διακύβευμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Γερμανοί πολιτικοί υπέρ του Bremain

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανική πολιτική ηγεσία λοιπόν τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Bremain και προειδοποιεί παράλληλα για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες ενδεχόμενου Brexit αλλά και για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν στην περίπτωση αυτή και άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, το 54,4% των ερωτηθέντων απορρίπτει το Brexit ενώ μόλις το 16% εκφράζεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, το 31,4% των ερωτηθέντων εκφράζει φόβους ότι ενδεχόμενο Brexit θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία.

Πάντως, παρόμοιο δημοψήφισμα στη Γερμανία δεν θα είχε καμία τύχη, όπως δείχνει άλλη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Forsa για λογαριασμό του Stern η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το 79% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ ενώ μόλις το 17% κατά. Τελείως διαφορετική η εικόνα στο στρατόπεδο των οπαδών του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όπου δυο στους τρεις θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης.

Παρά τα προβλήματα και τις διαρκείς κρίσεις στη γηραιά ήπειρο, το 63% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να έχει μέλλον ενώ το 31% εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί.

14:35 Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλέρ ψηφίζει Remain

1

13:41 Στο χάρτη απεικονίζονται τα πιο δημοφιλή θέματα που αναζήτησαν στο Google οι Άγγλοι για να μάθουν τι θα σημαίνει η ψήφος τους 

1

13:26 Με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, έρχονται αντιμέτωποι οι Βρετανοί,  ανήμερα του δημοψηφίσματος. 

13:07 Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ

Χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος προκειμένου να «ξεφορτωθούν» τις λίρες Αγγλίας και να προμηθευτούν ξένα νομίσματα, υπό τον φόβο να κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα,.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει το δρόμο της εξόδου από την ΕΕ, η αγγλική λίρα θα υποτιμηθεί τουλάχιστον 20% γεγονός που οδήγησε τους Βρετανούς στα ανταλλακτήρια.

Ενδεικτικό είναι πως οι πωλήσεις συναλλάγματος την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 74% συγκριτικά με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονταν έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θύμιζαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, όταν οι Έλληνες εξαιτίας των capital controls πολιορκούσαν τα ATΜ των τραπεζών.

«Ο κόσμος φοβάται το αύριο» δήλωσε στους FT ταμίας σε γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες με τους περισσότερους να ζητούν να ανταλλάξουν στερλίνες για ευρώ.

Η 31χρονος Σουμάγια που δουλεύει σε τράπεζα δήλωσε ότι θα ανταλλάξει «αρκετές χιλιάδες λίρες» με δολάρια και ευρώ γιατί ήταν πεπεισμένη ότι η κοινή γνώμη τασσόταν υπέρ του Brexit. «Προστατεύω τα χρήματά μου. Θα τα βάλω κάτω από το στρώμα μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

12:54 Brexit ή Bremain τι δείχνουν τα στοιχήματα;

Σχεδόν βέβαια θεωρείται η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Betfair, το σενάριο του Remain συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 84% ενώ αυτό του Brexit μόλις 16%.

Σημειώνεται ότι το επίσημο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι προγραμματισμένο να δημοσιοποιηθεί αύριο, στις 9.00 ώρα Ελλάδας.  

11:39 Ψήφισε ο Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν άφησε λεπτό το χέρι της συζύγου του

O Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του, Σαμάνθα, προσήλθαν σήμερα το πρωί στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στην Ντάουνινγκ Στρητ για να ψηφίσουν.

Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι, γραβάτα του ιδίου χρώματος  και γαλάζιο πουκάμισο ασορτί με το φόρεμα της συζύγου του, o συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας και η σύζυγός τους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ψηφίζοντας δαγκωτό “Bremain”. Kατά την αποχώρησή τους από το εκλογικό κέντρο, ο φακός τους απαθανάτισε χαμογελαστούς.

11:15 ΟΠΕΚ: Η καλύτερη λύση είναι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

H καλύτερη λύση για την Βρετανία και ολόκληρη την ΕΕ βρίσκεται στη συνέχιση της συμμετοχής της στην ΕΕ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, με αφορμή το δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη . 

11:01 Φωτογραφίες έξω από τα κέντρα ψηφοφορίας

11

10:33 DW: Μήπως το Brexit δεν έχει μόνο μειονεκτήματα;

Βουλευτές, υπάλληλοι της Ε.Ε. και πολιτικοί επιστήμονες μπορεί να μην το λένε ανοιxτά, σκέπτονται ωστόσο ότι ενδεχόμενο Brexit θα είχε και ορισμένα πλεονεκτήματα για τις Βρυξέλλες.

Η Μεγάλη Βρετανία συνέβαλε τα προηγούμενα 40 χρόνια στη διαμόρφωση της Ε.Ε. και έδωσε ώθηση σε πολλές αλλαγές, επισημαίνει ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

Ωστόσο, χωρίς τους Βρετανούς, που εκδηλώνουν διαρκώς τη διαφωνία τους με νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν, η λήψη πολλών αποφάσεων θα γινόταν απλούστερη, εκτιμά ένας υπάλληλος της Ε.Ε.. Όπως σχολιάζει, αν η Μ. Βρετανία αποχωρούσε, πολλά κράτη-μέλη δεν θα μπορούσαν να «κρύβονται» πια πίσω από τους Βρετανούς στο Συμβούλιο Υπουργών και θα αναγκάζονταν να πάρουν θέση.

Ο αναλυτής του think tank European Police Centre των Βρυξελλών Γιάννης Εμμανουηλίδης αμφιβάλλει κατά πόσο ένα Brexit θα διευκόλυνε τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εκτιμά ότι πολλές εξαιρέσεις και «εκπτώσεις» της Ε.Ε. προς τους Βρετανούς θα καταργούνταν.

Ορισμένοι Γάλλοι διπλωμάτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ενδεχόμενο Brexit ως παράδειγμα προς αποφυγή. Εκτίμησή τους είναι ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας θα «πρέπει να πονέσει πραγματικά» ώστε να αποθαρρυνθούν τα ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα σε άλλα κράτη-μέλη και να μην μιμηθούν το βρετανικό παράδειγμα.

Η Γαλλίδα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιζαμπέτ Γκιγκού τονίζει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να δείξουμε ότι βγάζουμε πραγματικά συμπεράσματα από ενδεχόμενο Brexit». Υπογραμμίζει ότι δεξιοί λαϊκιστές όπως ο Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που απεργάζονται τη διάλυση της Ε.Ε., θα πρέπει να εκφοβιστούν.

Ενδεχόμενη αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε. θα έφερνε πιο κοντά σε υλοποίηση το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκού στρατού. Η Μ. Βρετανία έχει τορπιλίσει μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια δημιουργίας αυτόνομου στρατού της Ε.Ε. και σύστασης ετοιμοπόλεμης στρατιωτικής ομάδας χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ένα Brexit θα ικανοποιούσε και ορισμένα κράτη που τάσσονται υπέρ ενός πιο παρεμβατικού ρόλου του κράτους σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Η Ε.Ε. θα γινόταν «ανατολικότερη» και «νοτιότερη» αν έχανε τον «βόρειο πόλο» της, σχολιάζουν με νόημα ερευνητές σε think tank των Βρυξελλών.

Ένα Brexit θα άνοιγε θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες- μακροπρόθεσμα τουλάχιστον εκτιμάται ότι Βρετανοί πολίτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κομισιόν, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλα όργανα και επιτροπές της Ε.Ε., θα αποχωρούσαν αδειάζοντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι τα συμβόλαια εργασίας δεν ακυρώνονται αυτόματα σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε..

Πριν από 15 χρόνια τα γαλλικά ήταν η γλώσσα που κυριαρχούσε στους διαδρόμους των θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή της διεύρυνσης της Ε.Ε. με την προσχώρηση ανατολικοευρωπαϊκών χωρών το «τοπίο» άρχισε να αλλάζει, με τα αγγλικά να καταλαμβάνουν τελικά την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις γλώσσες της Ε.Ε.. Αν οι Βρετανοί γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρώπη, τότε ίσως τα γαλλικά ανακάμψουν και πάλι, λένε με χαρά εκπρόσωποι γαλλικών γλωσσικών ινστιτούτων και επιστήμονες από τον κλάδο των Πολιτισμικών Σπουδών στις Βρυξέλλες.

Τέλος, κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι ένα Brexit θα «εξαφάνιζε» από τους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου τους «ενοχλητικούς» Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές. Κυρίως αυτούς από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του βρετανού δεξιού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, «ο οποίος είναι μεν ικανός ομιλητής, αλλά οι ανοησίες που έχει ξεστομίσει δεν θα μας λείψουν», σχολίασε βουλευτής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

10:10 Νέο κάλεσμα Κάμερον υπέρ της παραμονής

Κάλεσμα στους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με ανάρτησή του στο Twitter.

1

«Ψηφίστε υπέρ της παραμονής, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

9:54 Η J.P. Morgan “βλέπει” Bremain

Ισχνό προβάδισμα στο στρατόπεδο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. δίνει η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan σε ανάλυσή της, η οποία βασίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις εν όψει του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με βάση τα δεδομένα η «Παραμονή» έχει προβάδισμα 2%, με το 9% των ψηφοφόρων αναποφάσιστο», ανέφερε ο οικονομολόγος της τράπεζας, Μάλκολμ Μπαρ.

Η εκτίμηση της τράπεζας για την τάση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πραγματικότητα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει ακόμη πιο μικρό προβάδισμα, το οποίο «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,6%».

Ο κ. Μπαρ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος, «υποκειμενικά», θεωρεί πως η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. είναι 45%, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν 25%

09:53 Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό κέντρο του Λονδίνου.

1

09:33 Υπό βροχή διεξάγεται η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες στο Λονδίνο.

1

 

1

09:21Απουσία exit poll

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

1

Τα πρωτοσέλιδα των Βρετανικών εφημερίδων

1

Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: “Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;”

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια:

“Remain a member of the European Union” (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

ή

“Leave the European Union” (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

Ποιος ψηφίζει;

Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.

Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.

Μια προσφυγή που είχε γίνει στη δικαιοσύνη, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος).

Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η “Παραμονή” στην ΕΕ ποσοστό 44,5%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το “ναι” και το “όχι” στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%.

Την ίδια στιγμή το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS .

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής.

Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Ποια είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα

• «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Αυτή είναι η βασική ομάδα από πολλά κόμματα, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για την προώθηση της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος των Marks and Spencer, Λόρδος Ρόουζ.

Την εκστρατεία στηρίζουν ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών, όπως ο πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών, ανάμεσα τους και ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

• «Ψηφίστε έξοδο».

Η συγκεκριμένη ομάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και στηρίζεται επίσης από πολύ γνωστά στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και αρκετοί βουλευτές των Εργατικών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή