Οι ταξιτζήδες κήρυξαν τον πόλεμο στον Μητσοτάκη

Toν κατηγορούν oτι στηρίζει τα συμφέροντα της πολυεθνικής UBER-Κατηγορηματικά αντίθετη η ΝΔ στο νόμο Σπίρτζη, που βάζει φρένο στην ασυδοσία των ξένων εταιρειών
ΠΟΛΕΜΟΣ έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την «κίτρινη φυλή» των ταξιτζήδων.
Αιτία η ταύτιση της ΝΔ με τα συμφέροντα της πολυεθνικής UBER, η οποία δραστηριοποιείται πειρατικά στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ταξιτζήδων χωρίς να πληρώνει φόρους στο ελληνικό δημόσιο.
Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταξιτζήδες ξέσπασε όταν ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα καθίσταται απαγορευτική η ασυδοσία της UBER και άλλων πολυεθνικών μονοπωλίων.
Η ΝΔ εμφανίστηκε ως προστάτης των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών και σε ένα κρεσέντο φιλελευθερισμού κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εμποδίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Στην Πειραιώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να συγκρουστούν μετωπικά με τη συντεχνία των ταξιτζήδων, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του κλάδου ήταν ο γαλάζιος Θύμιος Λυμπερόπουλος.
Στην ουσία πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αφού οι φιλελεύθεροι παρέσυραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ακραία γραμμή με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψουν ακόμα και οι Νεοδημοκράτες εκπρόσωποι των ταξιτζήδων.
Η «κίτρινη φυλή» βράζει στην κυριολεξία και προειδοποιεί ότι η ΝΔ, δεν πρόκειται να πάρει ούτε μια ψήφο από τους ταξιτζήδες!..
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρίσκεται ο πρώην γαλάζιος συνδικαλιστής Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με την πρωτοβουλία Σπίρτζη να βάλει τέλος στην ασυδοσία των πολυεθνικών εταιρειών και να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των ταξιτζήδων που απειλούνται από τους σύγχρονους πειρατές που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια.
Η σύγκρουση της ΝΔ με τους ταξιτζήδες θα έχει και συνέχεια, αφού οι συνδικαλιστές τους απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες για πρώτη φορά στην ιστορία δεν θα στρέφονται κατά της κυβέρνησης, αλλά θα έχουν στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οργισμένοι οι οδηγοί ταξί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ανεβαίνουν οι τόνοι της σκληρής κόντρας, ανάμεσα στους οδηγούς ταξί, με την Νέα Δημοκρατία! Ενώ εχθές το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με προσωπική του δήλωση, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα, γερμανικών πολυεθνικών εταιρειών, προσπάθησε να στοχοποιήσει την κυβέρνηση, λέγοντας πως η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση και τις ελεύθερες επιλογές, οι οδηγοί ταξί είναι με το «μαχαίρι στα δόντια», καθώς βλέπουν να ανατρέπεται η εικόνα της αγοράς. Η Νέα Δημοκρατία, είχε έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση με τους οργανωμένους οδηγούς ταξί και τον πρώην «γαλάζιο» συνδικαλιστή Θύμιο Λυμπερόπουλο, όταν οι τελευταίοι θεώρησαν πως η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να αλλάξει κατεστημένες καταστάσεις.
O ΣΑΤΑ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με αφορμή τα όσα έχουν δηλώσει από το άλλο στρατόπεδο με πρώτο τον ιδρυτή του taxibeat Νίκο Δανδράκη. Συγκεκριμένα, για την επερχόμενη κατάργηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών και εφαρμογών που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι «Ο άνθρωπος που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης, όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες στα Red Lights στο Άμστερνταμ, θέλει να έχει λόγο στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου (…) Εκπροσωπώντας τι; Μια πολυεθνική που αγόρασε την εταιρεία του; Τον εαυτό του; Τους Ελληνες ταξιτζήδες;».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον κ. Σπίρτζη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρείες τύπου Beat και Uber υποκλέπτουν μεταφορικό έργο από τους παραδοσιακούς παρόχους της υπηρεσίας.
Χρ.Σπίρτζης: Βάζουμε κανόνες στην αγορά των ταξί
Σχετικά με το παράδοξο, ο «γαλάζιος» Θύμιος Λυμπερόπουλος, να τάσσεται με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, ενάντια στις θέσεις της Ν.Δ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε, ότι «προφανώς βγήκε υπέρ της πρωτοβουλίας μας, γιατί είναι γνωστό σε όλους, ότι αυτό που γινόταν στη χώρα, για πάρα πολλά χρόνια, είναι να υπάρχουν γκρίζες ζώνες, για να εξυπηρετούνται εταιρείες, που δεν πληρώνουν ένα ευρώ εφορία, που δεν έχουν ούτε έδρα στην Ελλάδα, που δεν έχουν ούτε επίσημο εκπρόσωπο που να εκπροσωπεί αυτή την εταιρεία, όταν ο ελληνικός λαός έχει επωμισθεί όλα τα βάρη».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που είναι σε διαμόρφωση, που δεν έχει βγει πουθενά προς τα έξω, ούτε στη Βουλή έχει σταλεί, ούτε έχει διαμορφωθεί. Ακόμη κοιτάμε διατάξεις και ελπίζω να τις τελειώσουμε πολύ σύντομα, για να τελειώνουν όλες αυτές οι παρεξηγήσεις. Παρεξηγήσεις σε σχέση με τους πολίτες, που ενημερώνονται από ψευδείς ειδήσεις συγκεκριμένων Μέσων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας».
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», εδώ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και με την ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει το επάγγελμα των αυτοκινητιστών, των ταξί. Σύμφωνα με τον υπουργός, «υπάρχει ένα γκρίζο πλαίσιο που ρυθμίζει το θέμα της ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό. Εδώ έχουμε λοιπόν εταιρείες που καταστρατηγούν αυτούς τους δύο διαφορετικούς χώρους και κάνουν την ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό, να παρέχουν έργο ταξί. Αυτό είναι προφανές, ότι είναι παράνομο. Για να μπορέσει λοιπόν το ελληνικό δημόσιο να έχει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, να μη γίνεται όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται σήμερα, οι εταιρείες διαμεσολάβησης να έχουν έδρα στην Ελλάδα, να φορολογούνται. Να ξέρουμε ότι οι αυτοκινητιστές που παρέχουν αυτό το έργο έχουν επαγγελματική κατάλληλη άδεια οδήγησης».
Σπίρτζης: Θα στηρίξουμε την πλατφόρμα και τις καινοτομίες
Απαντώντας σε ερώτηση, για το αν η κυβέρνηση θα στηρίξει την πλατφόρμα και τις νέες καινοτομίες που έχει φέρει, ο υπουργός είπε «βεβαίως». Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει το ελληνικό δημόσιο να ξέρει ότι το τάδε ταξί έχει σύμβαση με την Taxibeat, γιατί όπως εξήγησε, «μια άλλη Taxibeat μπορεί αντί για να έχει σύμβαση με ταξί, να έχει με εσάς, που δεν είστε ταξί ή δεν έχετε τον κατάλληλο οδηγό στη σύμβαση που έχετε κάνει».
Σχετικά με τις αντιδράσεις, από την αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε ότι «οποιοδήποτε εξορθολογισμός, οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής μεταρρύθμισης πάει να γίνει στη χώρα παρουσιάζεται από συγκεκριμένους κύκλους και τη ΝΔ, ότι γυρίζουμε στο 1960, ότι είμαστε εναντίον των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Γιατί δεν τα έκανε η ΝΔ τόσα χρόνια;»
Η Κομισιόν «χτενίζει» το σχέδιο νόμου για τα ταξί
Δεν έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που μετατρέπει την πλατφόρμα Beat, σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου. Ένα νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις , από την αντιπολίτευση. Από τις Βρυξέλλες, δηλώνουν ενήμεροι και έτοιμη να εξετάσει κατά πόσο το υπό εξέταση νομοσχέδιο είναι συμβατό με το μνημόνιο.
Εκπρόσωπός της, δήλωσε σχετικά ότι «οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου και συγκεκριμένα με εκείνες που συνδέονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των φραγμών στον ανταγωνισμό».
Τι γίνεται με την Βeat (πρώην taxibeat)
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Νίκο Δρανδάκη, (Την έχει αγοράσει η Daimler) η εταιρεία έχει καταβάλει από το 2012, 5 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. «Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα κι αν ο προτεινόμενος νόμος ψηφιστεί και εφαρμοστεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Δρανδάκης, επισημαίνοντας ότι «ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο τελικός καταναλωτής, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, και τελικά η ελληνική οικονομία με την έννοια της παγίωσης της εικόνας μιας χώρας εχθρικής προς τα παραπάνω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ότι θέλουν να μετατρέψουν τη BEAT από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που «παρέχει μεταφορικό έργο». Όπως εξηγεί, μια τέτοια αλλαγή δεν έχει την οποιαδήποτε λογική βάση, διότι μια εταιρεία που παρέχει «μεταφορικό έργο» συνήθως το παρέχει με κάποια οχήματα, με κάποιους οδηγούς, και εισπράττοντας ένα οικονομικό τίμημα για το μεταφορικό έργο που παρέχει.
Υπ. Μεταφορών: Θέλουν, δεν θέλουν θα μπει τάξη στην αγορά
Το Υπ. Μεταφορών με ανακοίνωση του τόνισε ότι «είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά, σε ένα χώρο που σκόπιμα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων». Στο ίδιο ύφος, συνέχισε τονίζοντας ότι «οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να σας θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ΝΔ, δεν θα γίνει ποτέ»
Αντίθετος στις αλλαγές, ο δήμαρχος Αθηναίων
Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δήλωσε ότι «η απόπειρα της κυβέρνησης να εξομοιώσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μεσολάβησης με πάροχο μεταφορικού έργου, με βρίσκει αντίθετο. Κάθε τι που βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και ως εκ τούτου αναβαθμίζει τη ζωή του, πρέπει να το επιδιώκουμε και όχι να το απορρίπτουμε».
«Αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια», λένε οι startups
Κόντρα στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, είναι και η Eλληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (EENE) που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι πρόκειται για «αντιμεταρρυθμιστική ενέργεια» η οποία δεν καταδικάζει μόνο το The BEAT App αλλά κάθε επιχείρηση της νέας οικονομίας. Σύμφωνα με την Ένωση, «θα σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα κατάργησης ή περιορισμού της επιχειρηματικής δημιουργικότητας και των σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης, σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στον υγιή ανταγωνισμό, σε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης της τεχνολογίας».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης