Οι «σκληροπυρηνικοί» ξανάρχονται

Παρότι έστω και καθυστερημένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από την ξενοφοβική ρητορική περί «εισβολέων» και «επιχείρησης αλλοίωσης του πολιτισμού μας», υπάρχουν ακόμη βουλευτές που φλερτάρουν με το συγκεκριμένο ξενοφοβικό αφήγημα. Εξάλλου, παρά τον «πάγο» που έβαλε η κυβέρνηση –με 48 ώρες καθυστέρηση και ως «ουρά» της βαρυσήμαντης παρέμβασης της Ντόρας Μπακογιάννη…- στην ρητορική Κυρανάκη, κατέστη σαφές ότι οι «σκληροπυρηνικοί» της ΝΔ παραμένουν και επιμένουν –απλώς αποφεύγουν προσώρας να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο Σάββατο, ο Άδωνις Γεωργιάδης διαπίστωσε δημοσίως –ή μήπως «κατήγγειλε»;- «έλλειψη αλληλεγγύης» στη ΝΔ καλύπτοντας τις δηλώσεις Κυρανάκη, ενώ έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Εξάλλου, είχαν προηγηθεί ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου που επί της ουσίας παρέσχε πολιτική κάλυψη στους ρατσιστές σουβλακοφάγους των Διαβατών, αλλά και η επίσης βουλευτής Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη. Κοντολογίς, ένα μέγαλο κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος απλώς «ανέχεται» την παρούσα κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, μην θέλοντας να κατηγορηθεί για υπονόμευση ή να έρθει σε σύγκρουση με έναν, ομολογουμένως πανίσχυρο, πρωθυπουργό.
Εκείνοι, λοιπόν, έκαναν ότι δεν άκουσαν την έκκληση του Στέλιου Πέτσα «να μην ρίχνει κανείς λάδι στη φωτιά», το δε Μαξίμου υποκρίθηκε ότι η συζήτηση τελείωσε εκεί και δεν είδε τις δηλώσεις που ακολούθησαν αυτές του κ. Κυρανάκη.
Ωστόσο, το θέμα δεν λύθηκε. Ο χρόνος κυλά και τους επόμενους μήνες θα φανεί κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να βελτιωθεί ως προς την διαχείριση του προσφυγικού. Αν οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν και ενταθούν μετά τον Μάρτιο και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ασθμαίνει πίσω από τις εξελίξεις, τότε οι «σκληροπυρηνικοί» θα επανέλθουν. Και τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι το ίδιο πανίσχυρος.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης