Οι «Ράμπο» της ΓΓΔΕ, έβαλαν στο στόχαστρο 1.500 ξενοδοχεία!

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο “ΚΟΦΤΗΣ”!                                                                                                    

 Με την φοροδιαφυγή να έχει μειώσει τα δημόσια έσοδα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το οικονομικό επιτελείο, αναζητά τρόπους βελτίωσης του συστήματος των προστίμων, ενώ από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με 30.000 ελέγχους στην αγορά, για να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή. Με το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως σε τουριστικά μέρη, να είναι ότι κυρίως μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις, οι ελεγκτές έχουν βάλει στο στόχαστρο πάνω από 1.500 ξενοδοχεία, ενώ οι έλεγχοι στην αγορά θα πραγματοποιούνται πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

 Ο κόφτης απειλεί μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου

  Ο κίνδυνος που κρύβει η φοροδιαφυγή για την ελληνική Οικονομία, είναι μεγάλος, καθώς υπάρχουν μνημονικοί στόχοι εισπραξιμότητας και όσο αυτοί χάνονται, τόσο πιο κοντά θα έρχεται ο δημοσιονομικός «κόφτης», που απειλεί με κούρεμα μισθών και συντάξεων του Δημοσίου!  Εκτός από τα έσοδα της έμμεσης φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο, περιμένει να εισπράξει περίπου, 3,3 δις ευρώ, από τον ΕΝΦΙΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να πρέπει να παραμείνει στο 80% και ο εισπρακτικός στόχος να διαμορφώνεται στα 2,65 δις ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις από την αγορά, τον ΣΕΒ και την ΠΟΜΙΔΑ, που ανεβάζουν τον πήχη στα 4 δις! Άλλα 3 δισ. ευρώ, περιμένει το Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος. Εδώ το ποσοστό εισπραξιμότητας κυμαίνεται από 75  έως 80%.

   Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, όπως είναι η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για αυξήσεις που, όμως, κινδυνεύουν, αν συνεχιστεί το πάρτι της φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές. Τέλος, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, που φτάνουν κοντά στο 1 με 1,1 δις ευρώ και έχουν εισπραξιμότητα 90%.

  Έλεγχοι της ΓΓΔΕ σε 1.500 «ύποπτα» ξενοδοχεία! 

 Οι ελεγκτές, θα παριστάνουν τους  πελάτες σε ξενοδοχεία, για να διαπιστώσουν εάν πληρώνονται οι φόροι που αναλογούν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεψαχνίσει το ίντερνετ, για να ελέγξουν τιμές και  πληρότητά.  Θα υπολογιστεί το ΦΠΑ, που θα έπρεπε να καταβληθεί στο δημόσιο, ανάλογα την πληρότητα των ξενοδοχείων και αν υπάρχει απόκλιση, τότε οι υπεύθυνοι θα κληθούν να  δικαιολογήσουν τα ευρήματα της έρευνας. Σύμφωνα με την καθημερινή, το υπουργείο Τουρισμού έχει στείλει λίστα, με 10.114 ξενοδοχεία, στην ΓΓΔΕ, από τα οποία αφού έγινε έλεγχος του κινδύνου που παρουσιάζουν, επιλέχθηκαν 1.545, στα οποία έχει ξεκινήσει ο έλεγχος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι έλεγχοι θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινάει από τις 16 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, η δεύτερη από 1η Αυγούστου μέχρι και 15 Αυγούστου και η τελευταία από 16 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου.

 

Το πλαστικό χρήμα βάζει «φρένο» στην φοροδιαφυγή από 5 Αυγούστου!

 Έως τις 5 Αυγούστου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το χτίσιμο του αφορολόγητου το 2016. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμα και για το 2016 θα χτίζεται μόνο με αποδείξεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή ηλεκτρονικής τραπεζικής. Τις αγορές με μετρητά η εφορία δεν θα τις μετράει για το αφορολόγητο.

 Επόμενο βήμα, θα είναι οι αποφάσεις που θα κάνουν όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και περίπτερα να αποκτήσουν POS και να δέχονται πιστωτικές κάρτες Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, θα εξαρτάται από το συνολικό, ετήσιο, δηλωθέν εισόδημά τους.

Ειδικά για το 2016:

  • Έως 10.000 ευρώ , αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματος.

  • Από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις για το  7,5% του εισοδήματος

  • Από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος

  • Ανω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.

    Για το 2017 και μετά:

  • Έως 10.000 ευρώ , αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.

  • Από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις για το  15% του εισοδήματος

  • Από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματος

  • Ανω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

     

 Το πλαστικό χρήμα δεν είναι «πανάκεια»

Αν και η χρήση του πλαστικού χρήματος, κάνει την φοροδιαφυγή δυσκολότερη, αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα εκλείψουν τα φαινόμενα παραβατικότητας από την ελληνική αγορά. Ήδη, οι ελεγκτές έχουν καταγράψει περιστατικά που δείχνουν πως αυτοί που έχουν αποφασίσει να κρύψουν έσοδά τους από την εφορία, ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να ξεγλιστρήσουν από τους ελέγχους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι «Ράμπο» βρήκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εισπράξει ποσά από κάρτες,  μέσω POS, αλλά στην συνέχεια, δεν είχαν εκδώσει τις αντίστοιχες αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή