Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκάλεσε η επιθετικότητα του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, απέναντι στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθώς, όπως αναφέρουν: «η νέα επιθετική γραμμή του υπουργού Εξωτερικών, στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, ήδη έχει σπάσει πολλή διπλωματική πορσελάνη».
Στο κείμενο του αιτήματός τους, το οποίο φέρεται να υπέβαλαν σήμερα οι Πράσινοι στον Σεμπάστιαν Κουρτς και το οποίο επικαλείται το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επισημαίνεται πως -ενόψει των αυστριακών ημερήσιων ορίων για τους αιτούντες άσυλο και το “ντόμινο” που προκαλεί κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων-, αποτελεί «απάνθρωπη πράξη» το γεγονός ότι η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «παίζει τελείως συνειδητά με τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο και τον βίαιο θάνατο».
Οι Πράσινοι της Αυστρίας διαμηνύουν ότι αυτές οι μεμονωμένες ενέργειες της Αυστρίας δεν οδηγούν σε μία θετική λύση του προβλήματος, τονίζεται στο κείμενο στο οποίο προστίθεται πως, η κρίση αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσλαμβάνει, εξαιτίας της στάσης της Αυστρίας, «επικίνδυνες διαστάσεις».
Ακόμα, εκφράζουν επιπλέον φόβους πως η Αυστρία χάνει αισθητά την καλή διπλωματική φήμη της, καθώς, όπως σημειώνουν, «από τις κυρώσεις του έτους 2000 ως αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων, ποτέ η Αυστρία δεν είχε τόσο αρνητική εικόνα στον διεθνή Τύπο όπως τώρα».
Στο κείμενο προστίθεται πως θα ήταν μόλις η δεύτερη φορά από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2013, που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ενσωμάτωσης.
Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών και τα έξι κόμματα της αυστριακής Βουλής, στο Συμβούλιο αυτό εκπροσωπούνται η αυστριακή καγκελαρία, η αντικαγκελαρία, το υπουργείο Άμυνας, η σύνοδος των κυβερνητών των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και της Ένωσης Δήμων.