Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
06
34
38

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών

Μοιραστείτε το

Στη διαδικασία μορφοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αντικαθιστώντας τις παλιές και ενεργοβόρες, βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα αναζητούνται πόροι από το ΕΣΠΑ άνω των 40 εκ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νοικοκυριά για την απόκτηση σύγχρονων συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 30% και 40%, ενώ το νέο πρόγραμμα συνολικά θα είναι έτοιμο να τρέξει στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει και στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που θα επιχορηγήσει κατά κύριο λόγο: Κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, θα είναι αυτές που θα χρηματοδοτούνται προκειμένου τα νοικοκυριά να προχωρούν σε νέες αγορές και με τις καινούργιες συσκευές να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τη λειτουργία του προγράμματος θα στηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί οι καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής και διεκδίκησης της ενίσχυσης.

Κύρια προϋπόθεση για να ανάβει το «πράσινο» φως της επιχορήγησης θα είναι η ηλικία της υφιστάμενης ηλεκτρικής οικιακής συσκευής. Όσο πιο παλιά και ενεργοβόρα είναι τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα συγκεντρώνει ο καταναλωτής για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, το υπουργείο ΠΕΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι προϋποθέσεις να συμπληρωθούν και με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και παλιά συσκευή θα είναι εκείνα που θα προηγούνται έναντι των άλλων στις επιδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό της επιχορήγησης δεν θα εκταμιεύεται στους καταναλωτές. Αυτοί θα προσέρχονται στο κατάστημα με την έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα και θα αγοράζουν τη συσκευή με μειωμένη τιμή. Το ποσό της ενίσχυσης θα το εισπράττουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.