Οι Ολλανδοί είναι οι λιγότερο καθαροί Ευρωπαίοι
Η 15η Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών. Κι αυτό είναι σημαντικό επειδή τα άπλυτα χέρια ευθύνονται συχνά για την μετάδοση ασθενειών ακόμη και θανατηφόρων, λέει το bigthink.
Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει τους θανάτους βρεφών από πνευμονία και άλλες αναπνευστικές ασθένειες έως και 25% και τους θανάτους από διάρροια και άλλες εντερικές παθήσεις ως και 50%. Αυτές οι δύο ασθένειες, που είναι εξαιρετικά εύκολο να προληφθούν, ευθύνονται για τον θάνατο 3,5 εκατομμύρια παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, η βελτίωση της υγιεινής των χεριών είναι ο ευκολότερος, φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της θνησιμότητας των μικρών παιδιών.
Πλύνετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα: Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος Χεριών, που θεσπίστηκε το 2008. Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία, παρόλο που χρηματοδοτείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων υγιεινής στον κόσμο.
Η πρωτοβουλία εστιάζει κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αιθιοπία, η Νιγηρία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες, όπου η βασική υγιεινή (ή η έλλειψη αυτής) αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση των παιδιών, σε σχέση με τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η βελτίωση της υγιεινής των χεριών απαιτεί αύξηση της ευαισθητοποίησης, άσκηση πίεσης στους υπευθύνους και αλλαγή κουλτούρας.
Αλλά δεν είναι μόνο ο αναπτυσσόμενος κόσμος που χρειάζεται καθαρότερα χέρια. Όπως δείχνει αυτός ο χάρτης, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα με (το μη) πλύσιμο των χεριών. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης της εταιρείας Gallup από το 2015. Η ερώτηση ήταν: Πλένετε αυτόματα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μόλις βγείτε από την τουαλέτα;

Οι πιο καθαροί Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι οι Βόσνιοι, με ποσοστό 96% να έχει απαντήσει ναι και ακολουθούν οι Τούρκοι με 94%. Ο υψηλός αριθμός θετικών απαντήσεων σε αυτές τις χώρες σχετίζεται με το wudu, τον τελετουργικό καθαρισμό των χεριών (αλλά και του στόματος, των ρουθουνιών, των χεριών, του κεφαλιού και των ποδιών) που συνηθίζεται πριν από την ισλαμική προσευχή.
Οι Βαλκάνιοι είναι γενικά από τους πιο καθαρούς Ευρωπαίους, αν και βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από τους Βόσνιους και τους Τούρκους: οι Κοσοβάροι (επίσης Μουσουλμάνοι) βρίσκονται στο 85%, όπως και οι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (84%), οι Σέρβοι (83%) και οι Σκοπιανοί (82%). Οι μόνοι Δυτικοευρωπαίοι με αυτό το επίπεδο καθαριότητας είναι οι Πορτογάλοι (85%).
Η επόμενη ομάδα χωρών βρίσκεται περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Η Ισλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν ποσοστό 78%, ακολουθεί η Φινλανδία με 76%, το Ηνωμένο Βασίλειο (75%), η Ιρλανδία (74%) και η Ελβετία (73%). Η Βουλγαρία με 72% αποτελεί εξαίρεση, στα κατά τα άλλα καθαρά Βαλκάνια. Η Τσεχία (71%) είναι λιγότερο καθαρή, ενώ η Ουκρανία, με επίσης 71%, φαίνεται πεντακάθαρη, σε σύγκριση με τους (σχετικά) βρώμικους Ρώσους.
Πιο κάτω, η Πολωνία έχει ποσοστό 68%, ακολουθεί η Εσθονία με 65% και η Ρωσία με 63%, η Γαλλία (62%), η Ισπανία (61%) και το Βέλγιο (60%). Η Αυστρία (65%), περιτριγυρίζεται από καθαρότερους γείτονες, με εξαίρεση την Ιταλία που έχει ποσοστό 57%.
Αλλά ποιοι είναι οι πιο βρώμικοι από όλους; Η απάντηση είναι Οι Ολλανδοί. Παρόλο που φημίζονται για την τάξη και την καθαριότητα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι μισοί Ολλανδοί δεν πλένουν τα χέρια τους μόλις βγουν από την τουαλέτα. Καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει χαμηλότερα ποσοστά (αν και για να είμαστε δίκαιοι, αρκετές χώρες απουσιάζουν από την έρευνα).