Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Tον μπελά τους έχουν βρει οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων που τα νοικιάζουν. Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει τα χρήματα που τους έχει υποσχεθεί.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, ενώ αναγκάστηκαν να δεχθούν «κούρεμα» 40% στα μηνιαία ενοίκια που λαμβάνουν από τους πληττόμενους λόγω κορωνοϊού επιχειρηματίες ή μισθωτούς ενοικιαστές τους, δεν είδαν να πιστώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται είτε με τη μορφή εκπτώσεων φόρου -αν πρόκειται για μειώσεις μισθωμάτων των μηνών της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020- είτε με τη μορφή άμεσων καταβλητέων ποσών -αν πρόκειται για μειώσεις μισθωμάτων του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2020.
Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η καταβολή των πρώτων άμεσων αποζημιώσεων σε 137.049 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ποσά των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου 2020 μειωμένα κατά 40%.
Βέβαια, ορισμένοι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν δεν αντιστοιχούσαν στο 50% του απωλεσθέντος 40% του μισθώματος, δηλαδή στο 20% του συνολικού μισθώματος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερα, περιορισμένα ακόμη και στο ήμισυ των ποσών που έπρεπε να είχαν λάβει.
Μερικοί από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι:
Α. Στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν εμφανίζεται ως κύριος δικαιούχος αλλά ως συνδικαιούχος. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Α.Α.Δ.Ε. οι πληρωμές, επιστροφές φόρων κλπ., γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς όπου ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Β. Οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές που είναι κάτοικοι εξωτερικού, πιθανόν να μην έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα ή έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα που είναι ανενεργός.
Γ. Δεν έχει υποβληθεί η δήλωση covid από τους ιδιοκτήτες-εκμισθωτές ακινήτων, στο TAXIS. (είτε διότι το ξέχασαν, είτε διότι δεν είχαν ενεργό ηλεκτρονικό συμβόλαιο στο TAXIS, κλπ).
Δ. Οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές που είναι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι τους, δεν έχουν προβεί στις κατά νόμο τροποποιήσεις (δήλωση κληρονομιάς, δήλωση Ε9, υποβολή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων στο TAXIS, δημιουργία ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού, κλπ).
Έχασαν τις εκπτώσεις φόρου
Περισσότεροι από 50.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να δεχθούν μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40% την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 έχουν χάσει τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται, για ασήμαντες αιτίες τυπικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις που διενήργησε η ΑΑΔΕ προέκυψαν:
Πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid διέφεραν ελάχιστα κατά μικροποσά, που ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ασυμφωνία κατά τη διασταύρωση των στοιχείων και να οδηγήσουν εντέλει στη μη εκκαθάριση των δηλώσεων Covid.
Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ κι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Covid για να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται, έστω και εκ των υστέρων.
Τι θα συμβεί με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο;
Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημίωση ίση με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος τόσο για τον μήνα Ιανουάριο όσο και για τον μήνα Φεβρουάριο.
Το μέτρο αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.