Οι γύπες ξαναπετούν πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας

Ανεξάρτητα του γεγονότος αν την διετία 2015-2016, το συνολικό ποσοστό ελάττωσης του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι -2%, -3% ή -4%, αδιαμφισβήτητη είναι η διαπίστωση ότι μετά το 2008 η πατρίδα μας έχει εισέλθει σε μια φάση πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Το πρωτεύων αίτιο της σφοδρότατης οικονομικής κρίσης σχετίζεται με την καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού του αγροτικού και του βιομηχανικού τομέα. Η αποτελμάτωση των Δημοσίων Οικονομικών και ειδικότερα η αχαλίνωτη ανοδική πορεία του δημοσίου χρέους σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, οφείλεται στην διαχρονική πτώση της  ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ορισμένοι ερευνητές ανάμεσα στους οποίους και ο υποφαινόμενος, μέσα από βιβλία, μελέτες και επιστημονικά δοκίμια σχολιάζαμε και επισημαίναμε, πως η ελληνική οικονομία διέρχεται φάση κρίσης ανταγωνιστικότητας, με οικτρό επακόλουθο την συνεχή ανοδική τάση του δημοσίου χρέους και την νομοτελειακή  κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών.
Δυστυχώς, στην εποχή των βάναυσων μνημονιακών οικονομικών πολιτικών, η καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η καθίζηση του εξαγωγικού μας εμπορίου και η εξάλειψη κάθε ίχνους εισροής ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, πιστοποιούν την συνεχή αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος και την αναπόφευκτη χειροτέρευση των Δημοσίων  Οικονομικών. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αποκαρδιωτικά και δεν αφήνουν σταγόνες ελπίδας για έξοδο από το φαράγγι της δημοσιονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2015 οι εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν -4,2%, αντανακλώντας έτσι την αποτελμάτωση του εξαγωγικού μας εμπορίου. Από την άλλη μεριά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταδεικνύουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων υπερβαίνουν τα 10 και τα 20 δισεκατ. ευρώ ετησίως και στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, εμφανές καθίσταται ότι το μέλλον της εθνικής οικονομίας είναι ζοφερό. Καμία χώρα του κόσμου δεν έχει ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, αν δεν διευρύνεται το εξαγωγικό της εμπόριο και αν δεν εισρέουν στην εγχώρια οικονομία ξένα κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ενός κανόνα που ισχύει για όλες τις χώρες του πλανήτη, ότι δηλαδή αποδοτικές επενδύσεις σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και διαχρονική αύξηση των εξαγωγών, συνθέτουν το αποτελεσματικότερο φάρμακο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Δυστυχώς, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αρνητικές και εκπέμπουν το απογοητευτικό μήνυμα ότι και το τρίτο μνημόνιο θα έχει την κακή τύχη των δύο προηγούμενων. Ο δράκος του Grexit καραδοκεί. Οι γύπες άρχισαν να ξαναπετούν πάνω από το πτώμα της εθνικής οικονομίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή