Αφού γέμισαν τις τσέπες τους, χρησιμοποιώντας την Ευρωζώνη, τώρα οι Γερμανοί ψηφοφόροι σκέφτονται…. να την κάνουν! Οι Γερμανοί, έδωσαν πάνω από το 13% των ψήφων τους στο αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Ένα ακροδεξιό κόμμα, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται απλά από ευρώσκεπτικισμό, αλλά από καθαρή αντίθεση σε ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Σε αυτή τη βάση εκτός από ένα «Grexit», που ζητούν και άλλα κόμματα όπως οι φιλελεύθεροι του FDP, θέλουν και την αποχώρηση της ίδιας της Γερμανίας από την Ένωση!
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό να συμβεί τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι εκπληκτικό, πως αυτό το κόμμα (σε μία χώρα που έχει κερδίσει τρισεκατομμύρια, από την θέση της στην Ε.Ε.), κατάφερε να πείσει πάνω από 1 στους 10 ψηφοφόρους! Η Γερμανία, με την θέση της στο τιμόνι της ευρωπαϊκής Οικονομίας, κέρδισε αστρονομικά ποσά, καθώς με μία πορεία συνεχούς γιγάντωσης, κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία και η πρώτη εξαγωγός χώρα! Όλα αυτά χάρη στην μεγάλη δύναμη που έχει, στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και την χρησιμοποίηση της Ευρώπης, ως όχημα για κερδοφορία.
Τα μνημόνια γέμισαν τις τσέπες των Γερμανών!
Όμως το μεγαλύτερο κέρδος για την Γερμανία το έφερε η …Ελλάδα! Την ώρα της μεγάλης Οικονομικής κρίσης, κατά την οποία υπέφεραν όλα τα κράτη της Ευρώπης, η Γερμανία, με την «πονηριά» των Μέρκελ και Σόιμπλε, κατάφεραν όχι μόνο να αποφύγουν τις απώλειες, αλλά κερδίσουν αμύθητα ποσά! Μέσα από την ελληνική κρίση, οι Γερμανοί εξασφάλισαν «τσάμπα» χρήμα, καθώς όσο δυσκολότερα γίνονταν τα πράγματα στην Ελλάδα και όσο οι διαπραγματεύσεις αύξαναν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και τρόμαζαν οι επενδυτές, τόσο αυξανόταν και ο αριθμός όσων επέλεγαν το «ασφαλές λιμάνι» του Βερολίνου, για να επενδύσουν τα χρήματά τους μέχρι να περάσει η κρίση. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, στις αγορές για τους Γερμανικούς τίτλους, συμπίεσε τα επιτόκια τους, σε βαθμό που για μεγάλο διάστημα ήταν αρνητικά! Αυτό σημαίνει ότι χάρη στην ελληνική κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες που πέρασαν οι Έλληνες μέσα στα μνημόνια, οι επενδυτές, πλήρωναν τους Γερμανούς, για να πάρουν τα λεφτά τους!
Η επόμενη ημέρα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα στη Γερμανία, είναι το τι θα γίνει με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ειδικά τώρα που το FDP, βάζει ως προϋπόθεση για να συμμετέχει στη κυβέρνηση, να πάρει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, μεσομακροπρόθεσμα, η σύνθεση της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ. Κυρίως επειδή η θέση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που το 2019 θα ολοκληρώσει τη θητεία του ο Μάριο Ντράγκι. Η σύνθεση, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας σχετικά με το πόσο περιθώριο μπορεί να δοθεί στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
Αν αλλάξει πόσο ο κ. Σόιμπλε, τότε αναμένεται να επιδιώξει μία θέσει στις προεδρίες της ΕΕ και της ευρωζώνης που θα ελευθερωθούν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, είναι να κατευθυνθεί προς αυτή του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αν πετύχουν Γερμανοί και Γάλλοι στις επιδιώξεις τους. Σύμφωνα με την UBS, «οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την προσοχή στραμμένη στο μέλλον του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές θέσεις όπως η προεδρία της ΕΚΤ».
Όμως πόσο εύκολο θα είναι να εκτοπίσει κάποιος τον κ. Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών; Ίσως να γίνει για το καλό της πολιτικής σταθερότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος, τότε θα είναι δύσκολη η αποστολή της κυρίας Μέρκελ, αφού πρόκειται για τον τρίτο πιο δημοφιλή πολιτικό στην Γερμανία!
Οι γερμανικές εκλογές φέρνουν πτώση για το ευρώ
Τα κακά μαντάτα από το Βερολίνο, η πολυδιάσπαση, το μοίρασμα των ψήφων, φέρνει πτώση για το Ευρώ, που αναμένεται να χάσει από την ισχύ του, καθώς οι αγορές βλέπουν, ότι οι κάλπες έβγαλαν μία λιγότερο σταθερή Γερμανία! Συγκεκριμένα, ο αναλυτής του Bloomberg Ρίτσαρντ Τζόουνς γράφει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει αρκετά εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος, στις Γερμανικές εκλογές. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι ισοτιμίες ευρώ/ελβετικού φράγκου και ευρώ/γεν, είναι αυτές που πιθανότατα θα καταγράψουν και τη μεγαλύτερη πτώση του ενιαίου νομίσματος, καθώς τα δύο ασφαλή καταφύγια θα υπεραποδίδουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει μικρότερη πίεση στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγοραστές, μείωσαν τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους στο ευρώ.
Ο αναλυτής του Bloomberg, Πωλ Τόμσον, , ανέφερε ότι μία ισοτιμί όπου η εξασθένιση του ευρώ ίσως να μην είναι τόσο εμφανής θα είναι το ευρώ/στερλίνα. Αυτό καθώς, η στερλίνα υποχώρησε στο κλείσιμο της Παρασκευής, μετά από την υποβάθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Moody’s. Όπως τονίζουν οι ξένοι αναλυτές, με βάση τις επιδόσεις των κρατικών ομολόγων όταν οι άλλες μεγάλες οικονομίες είχαν υποβάθμιση αξιολογήσεων, είναι απίθανο να επηρεαστούν τα κρατικά ομόλογα.
Ο Κεν Οντελούγκα από τη City Index, ανέφερε σχετικά ότι «Εάν οι γερμανικές εκλογές οδηγήσουν σε νέα ηγεσία της Μέρκελ, αυτό θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές». «Ενώ διάφοροι κλάδοι των αγορών θα επηρεαστούν από τον συνασπισμό που θα δημιουργηθεί, ο δείκτηςDAX θα ενισχυθεί και οι μετοχές της ευρωζώνης θα ωφεληθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Παρόμοια εικόνα για τις αγορές, έχει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη, Κάρστεν Μπιζίσκι, που γράψει ότι η Γερμανία ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση, που θέλει την « Γερμανία να έχει ακολουθήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο: ένα λαϊκιστικό κόμμα στη Βουλή, δύσκολος ο σχηματισμός συμμαχίας και τέλος των μεγάλων κομμάτων».
Νευρικές οι αγορές την επόμενη μέρα των εκλογών
Σε …άσυλο, θα μπουν στο τέλος οι αγορές, καθώς η αγαπημένη ατάκα των οικονομολόγων διεθνώς, κάθε φορά που γίνονται εκλογές είναι ότι οι αγορές «είναι νευρικές». Είδαμε μεγάλες διακυμάνσεις με τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην Γαλλία, στη Μ. Βρετανία, στο Brexit, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και την Ισπανία. Όμως, με εξαίρεση τις εκλογές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αυτές της Γερμανίας, έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση. Οι πολιτικές της Γερμανίας, οδηγούν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη και έχει μεγάλη σημασία, το ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως το αποτέλεσμα δεν προκαλεί ιδιαίτερο φόβο. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι με Καγκελάιο την Άγκελα Μέρκελ, λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην παγκόσμια Οικονομία.
Ο Μπέντζαμιν Γκούντερ επικεφαλής της Union Investment δήλωσε σχετικά ότι «Το αποτέλεσμα είναι πολύ σίγουρο, κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η Μέρκελ θα παραμείνει στην εξουσία και από τη σκοπιά των διεθνών επενδυτών, αυτό είναι το εξαιρετικά σημαντικό». Επίσης, τονίζει ότι η Καγκελάριος, «έχει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των διεθνών επενδυτών στην Ασία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ένας πυλώνας σταθερότητας στη Γερμανία και την ευρωζώνη».
Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, είναι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, (Alternative für Deutschland – AfD), που για πρώτη φορά από το 1949, έβαλε ένα ακροδεξιό κόμμα στη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ). Παρά την εξέλιξη αυτή, οι επενδυτές δεν βλέπουν κάποια σημαντική ως απειλή για τη σταθερότητα.
Ο Ρόρι Μπέιτμαν, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Schroders, δήλωσε σχετικά, ότι «εάν υπάρξει έκπληξη και το AFD κερδίσει πολύ περισσότερες ψήφους από το αναμενόμενο, μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση του αντιευρωπαϊκού λαϊκιστικού συναισθήματος, αλλά αυτή είναι μία πολύ μικρή πιθανότητα». Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «τα κυρίαρχα κόμματα είναι υπέρ της ΕΕ και η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό.